Miere de Manuka – cum sa o iei, contraindicatii
Originara din Noua Zeelanda si Australia, mierea de Manuka este renumita pentru numeroasele sale proprietati antibacteriene si curative. Este singura miere care are o indicatie a continutului sau activ antibacterian. Iata beneficiile sale si cum sa o folosesti.
Mierea de Manuka a fost folosita de secole in medicina traditionala maori din Noua Zeelanda. Aceasta miere foarte cautata pentru proprietatile sale antibacteriene si curative este astazi una dintre bijuteriile apiterapiei!
Ce este mierea de manuka?
Mierea de Manuka este produsa din nectarul arborelui Manuka. Acest copac creste doar in anumite regiuni din Noua Zeelanda si Australia. Mai inchisa la culoare decat alte tipuri de miere, are si un gust mai puternic.
Mierea de Manuka este considerata „mai presus de celelalte” datorita originii sale botanice care ii confera numeroasele sale beneficii pentru sanatate, precum si prezenta unei molecule pe care ar fi singura care o are: metilglioxal. (MGO). Acesta este factorul sau unic Manuka (UMF).
Aceste indicatii sunt utile deoarece cantitatea de MGO (exprimata pe etichetele borcanelor cu miere, de exemplu, miere de Manuka Raw Puriti, 850 MGO) corespunde puterii antibacteriene a mierii. Cu cat este mai mare, cu atat contine mai multe active. Cu toate acestea, exista mai multi indici: MGO, UMF sau IAA.
Ce beneficii?
Datorita concentratiei sale de metilglioxal, aceasta miere are o puternica putere antibacteriana. Este eficient impotriva bacteriilor legate de aparitia anginei sau a sinuzitei. Are si o importanta actiune de vindecare.
Mierea de Manuka are proprietati antiinflamatorii si continutul sau de flavonoide ii confera o actiune impotriva imbatranirii pielii.
Aceasta miere este singura care are un indice al continutului sau activ antibacterian exprimat in UMF (Unique Manuka Factor), MGO sau IAA. Una sau alta dintre aceste „etichete” apare pe etichetele borcanelor cu miere cu un index numerotat, al carui sens este urmatorul:
- De la 30+ pana la 100+ MGO: mierea este indicata pentru nutritie si bunastare zilnica.
- De la 250+ MGO: aceste miere are proprietati asupra digestiei si a bunastarii generale si a ranilor usoare.
- De la 400+ pana la 550+ MGO: aceasta miere este eficienta in tuse, bronsita, ulcere bucale, rani si arsuri, angina, iar in cei mai mari indici ai sai, este benefica in caz de ulcere si gastroenterite.
- Peste acest index, mierea este aleasa pentru proprietatile sale terapeutice.
Miere de Manuka si acnee
Mierea de Manuka este un puternic antibacterian. Datorita acestei proprietati, elimina bacteriile din piele si limiteaza acneea. Pentru aceasta se poate folosi sub forma unei masti care se lasa pe aproximativ treizeci de minute de doua ori pe saptamana.
Care sunt beneficiile mierii de manuka pentru piele?
Mierea de manuka caramelizata este un remediu excelent pentru acnee. Proprietatile sale antibacteriene sunt foarte apreciate in cosmetica naturala.
Dozare: cum sa iei miere de manuka?
In lunile de iarna, consumul recomandat al acestui tip de miere este de una pana la doua linguri pe zi.
Contraindicatii
Nu exista contraindicatii pentru consumul de miere. Cu toate acestea, consumul ei nu este recomandat persoanelor care sufera de hipertrigliceridemie din cauza concentratiei sale de fructoza.