Containerele sunt cele mai utilizate unitati de transport din comertul mondial care, potrivit UNCTAD, Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare, 75% folosesc transportul maritim pentru a muta marfurile dintr-un punct in altul de pe planeta, cele mai utilizate fiind containerul de 20 de picioare sau containerul de 40 de picioare.

Exista multe marfuri care sunt transportate cu vaporul si de tipuri foarte diferite si, odata cu aparitia containerului la mijlocul secolului al XX-lea, majoritatea incarcaturilor au inceput sa fie transportate in containere.

Containerul a evoluat si, de-a lungul timpului, au fost proiectate noi unitati care se adapteaza la aproape orice natura de marfa sau tip de incarcatura.

In transportul maritim, containerul cel mai frecvent utilizat este containerul inchis sau uscat pentru marfuri generale. In interior, marfurile sau produsele sunt intinse pe paleti, cutii, tobe etc. Este un recipient etans si inchis, ale carui pereti si podele sunt rigide si este de obicei fabricat folosind otel. Are o usa prin care marfurile sunt introduse in interior cu ajutorul roabelor sau transpaletilor.

„In transportul maritim cele mai utilizate containere sunt containerul uscat, pentru marfuri uscate, si containerul rezervorului pentru produse lichide

Un alt tip de container obisnuit, in cazul in care marfa transportata este un lichid, este containerul rezervorului. Este utilizat pentru transportul maritim al vracilor lichizi, cum ar fi uleiuri, rasini, lapte, vin, apa minerala etc. Acest tip de container este, de asemenea, utilizat pentru a transporta marfuri periculoase, de la produse corozive la lichide toxice sau inflamabile. Containerul are forma unei cisterne si este realizat din otel inoxidabil sau aluminiu. Baza acestui container poarta un sistem de ancorare care ii permite sa fie fixat pe nava.

Alte tipuri de containere

Exista multe alte soiuri de containere in functie de incarcatura pe care o nava o poate transporta. Aceste containere sunt:

Container refrigerat-Este un recipient termic care incorporeaza un sistem de refrigerare sau un echipament care mentine temperatura stabila in interior. Containerul este conectat la curentul electric din interiorul vasului. Este utilizat pentru transportul maritim de produse perisabile, cum ar fi carnea, pestele etc.

Container izolat. Este un container care este utilizat pentru a transporta plante vii sau marfuri periculoase care au nevoie de o temperatura constanta. Este construit cu materiale izolante care impiedica caldura sau frigul de afara sa patrunda in interiorul recipientului. Poate avea sisteme care permit modificarea atmosferei interioare, precum si echipamente de refrigerare. Vezi aici ca produsele marca Hebo reprezinta mixul ideal intre tehnologie.

Recipient hipobaric. Este un recipient care este utilizat pentru transportul produselor vegetale perisabile, cum ar fi fructele sau florile. In plus fata de controlul temperaturii si umiditatii, are echipamente care va permit sa modificati concentratia de gaze din interiorul recipientului si, astfel, sa impiedicati deteriorarea marfurilor.

Container vrac. Este un container care este utilizat pentru transportul de marfuri uscate in vrac, cum ar fi substante chimice, ciment, ingrasaminte, faina, sare etc. Marfurile sunt introduse in container printr-o trapa superioara si cu ajutorul furtunurilor sau tevilor flexibile.

Avantajele caselor in containere

Casele in containere sunt insotite de mai multe beneficii si avantaje considerabile, care ar trebui sa fie luate in calcul de toti cei care vor o casa ecologica si cat mai usor de instalat. Iata cele mai importante avantaje pe care le au casele in containere:

  • O casa amplasata in container este usor de asamblat si de pus pe terenul pe care urmeaza sa fie instalata – cu ajutorul unei astfel de case este mult mai usor sa ai o locuinta pe care sa o folosesti imediat, fara sa fie nevoie de altceva in plus, cum ar fi timpul de construire.
  • O casa care este facuta intr-un container este foarte prietenoasa cu mediul ceea ce o face mult mai benefica pentru natura decat alte variante constructive. Casele in containere sunt ideale pentru toate persoanele care vor sa se mute repede, intr-un loc care sa nu puna mediul in pericol. Acesta este si motivul pentru care se recomanda utilizarea unei astfel de constructii. Recomandarea noastra este sa optati de fiecare data pentru o casa care sa fie cat mai eco friendly si sa evitati de fiecare data atunci cand este posibil, utilizarea materialelor care pot afecta mediul inconjurator.
  • O casa facuta in containere este spatioasa si este moderna, dar costurile sunt mai mici decat variantele similare pentru alte case, la fel de mari si spatioase. O casa din zidarie clasica va costa mult mai mult decat o varianta facuta intr-un container, ceea ce este foarte important de mentionat in cazul in care intentionezi sa optimizezi costurile. Nu uita, costurile unei case depind de foarte multe lucruri, inclusiv de materialele din care casa este facuta, iar in ceea ce priveste durabilitate, containerele sunt foarte rezistente, ceea ce inseamna ca va fi usor sa obtii o casa perfecta, intr-un timp scurt si la un pret foarte mic.