Sa incepem prin a spune ca, in general, cei care cumpara o orteza de umar au o prescriptie medicala in urma unui accident sau a unei leziuni (osoase sau tendinoase) si, prin urmare, au nevoie de o orteza capabila sa stabilizeze sau sa imobilizeze partea respectiva in perioada de dupa accidentare.

Din pacate, doar un medic ortoped va putea sa va spuna cat timp trebuie purtata aceasta orteza si cate ore pe zi trebuie purtata; cert este ca in acest ghid voi incerca sa va arat care sunt cele mai bune instrumente pentru umar si cum sa va intoarceti imediat la miscarea membrului superior.

O orteza de umar are un scop foarte precis: sa amelioreze durerea pe care o simtiti in umar in timpul miscarii, ajutandu-va sa o combateti pana cand aceasta dispare definitiv.

Din nefericire, unii oameni cred ca aceasta orteza este un fleac sau o pierdere de timp; in realitate, nu trebuie sa subestimam acest aspect, deoarece orteza ajuta, de asemenea, la procesul de vindecare dupa o fractura de umar.

Anatomia umarului

Umarul este cea mai mobila si, prin urmare, cea mai complexa articulatie din corpul uman: este format din cinci articulatii, dintre care trei adevarate si doua „false”, care, prin miscarea lor sincrona si coordonata, permit o miscare fluida si fara durere.

Principalele oase ale umarului sunt:

  1. Humerus: Os lung cu o suprafata sferica in partea superioara, capabil sa se articuleze cu o cavitate din omoplat (glena), permitand grade largi de miscare a intregului membru superior.
  2. Scapula: Un os parous pozitionat in spatele toracelui si care prezinta o cavitate care adaposteste (impreuna cu alte tesuturi moi care ajuta la congruenta) capul humerusului. De asemenea, are o suprafata in forma de cioc (acromion) care are o suprafata articulara pentru a se lega de clavicula, formand articulatia compusa din acromion si clavicula.
  3. Clavicula: este, de asemenea, un os lung in forma de spirala care are in partea sa distala suprafata care se leaga de acromion, iar in partea sa cea mai mediana o componenta care se leaga de stern.

Numerosi muschi sunt folositi pentru a mentine umarul in pozitie in timpul miscarilor si pentru a se asigura ca capetele articulare fac o miscare ampla si precisa.

Cand sa folositi o orteza de umar

Va intrebati cand sa folositi o orteza de umar? Daca raspunsul este da, va voi explica mai jos cand trebuie sa folositi o orteza de umar.

  • Umarul rupt
  • Durere de umar
  • Tulburari ale articulatiei acromioclaviculare
  • Dislocarea umarului
  • Fractura de trohita
  • Leziuni ale muschilor coafei rotatorilor
  • Instabilitate in timpul sportului
  • Umerii si spatele curbate
  • Dislocarea umarului dupa un accident vascular cerebral

Suport pentru dureri de umar

Daca, pe de alta parte, este prezenta o durere puternica si cautati o orteza care sa amelioreze intr-un fel simptomele, este fundamental in primul rand sa intelegeti ce anume provoaca acest disconfort; pentru a intelege acest lucru este necesar sa contactati un expert capabil sa inteleaga originea problemei si, prin urmare, sa va sugereze o posibila orteza potrivita.

Cauze ale durerii de umar?

Umarul are o gama larga si versatila de miscare. Cand ceva nu merge bine cu umarul tau, iti impiedica capacitatea de a te misca liber si poate provoca o mare durere si disconfort.

Umarul este o articulatie sferica care are trei oase principale: humerusul (osul bratului lung), clavicula (clavicula) si scapula (cunoscuta si sub numele de omoplat).

Aceste oase sunt amortizate de un strat de cartilaj. Exista doua articulatii principale. Articulatia acromioclaviculara se afla intre partea cea mai inalta a scapulei si clavicula.

Articulatia glenohumerala este formata din partea superioara, in forma de bila, a osului humerus si marginea exterioara a scapulei. Aceasta articulatie este cunoscuta si sub numele de articulatia umarului.

Articulatia umarului este cea mai mobila articulatie din corp. Misca umarul inainte si inapoi. De asemenea, permite bratului sa se miste intr-o miscare circulara si sa se miste in sus si departe de corp.

Va puteti rani umarul efectuand munca manuala, facand sport sau chiar prin miscari repetitive. Anumite boli pot provoca dureri care se deplaseaza pana la umar. Acestea includ boli ale coloanei vertebrale cervicale (gat), precum si boli ale ficatului, inimii sau vezicii biliare .

Este mai probabil sa ai probleme cu umarul pe masura ce imbatranesti, mai ales dupa varsta de 60 de ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca tesuturile moi din jurul umarului tind sa degenereze odata cu varsta.

In multe cazuri, puteti trata durerea de umar acasa. Cu toate acestea, pot fi necesare si terapie fizica, medicamente sau interventii chirurgicale. Iata ce trebuie sa stiti despre durerea de umar, inclusiv cauze, diagnostic, tratament si prevenire.

Mai multi factori si conditii pot contribui la durerea de umar. Cea mai raspandita cauza este tendinita coafei rotatorilor .

 

Aceasta este o afectiune caracterizata prin umflarea tendoanelor. O alta cauza frecventa a durerii de umar este sindromul de impact, in care manseta rotatoare este prinsa intre acromiu (partea scapulei care acopera mingea) si capul humeral (portiunea bila a humerusului).