5 obiceiuri sanatoase pe care ar trebui sa le ai zi de zi
O alimentatie deficitara si lipsa activitatii fizice sunt printre principalii factori de risc pentru sanatate. Desi, intr-adevar, evitarea unui stil de viata sedentar si mentinerea unei alimentatii echilibrate este esentiala pentru a ne simti mult mai bine, nu trebuie sa minimalizam alti factori pe care uneori ii uitam, precum hidratarea (aportul de apa face si parte din alimentatia noastra), odihna si ingrijirea mintii.
Si tu, esti atent la acesti 5 factori? In aceasta postare iti oferim cateva sfaturi pentru a interioriza cateva obiceiuri de viata sanatoase, care te vor ajuta sa ai grija de sanatatea ta.
- O buna hidratare
Stiai ca apa reprezinta intre 55%-60% din greutatea corporala a unei persoane adulte? Acordarea atentiei unei bune hidratari, in special la copii si varstnici, este primordiala. Desi acest aport de apa poate fi obtinut din alimente precum fructele si legumele, se recomanda ca 80% din aceasta contributie sa vina direct din aportul de apa.
Cati litri de apa trebuie sa bei pe zi? Raspunsul variaza in functie de masa corporala, gen si varsta, dar in general consumul la adulti este intre doi si trei litri in total (apa, bauturi, fructe, legume etc.).
- O dieta echilibrata
Dupa cum indica Organizatia Mondiala a Sanatatii, o dieta sanatoasa ne ajuta sa ne protejam de boli precum diabetul, bolile de inima, accidentul vascular cerebral si cancerul.
Exista o multime de sfaturi pentru a manca mai sanatos, dar iata cateva dintre elementele de baza:
- Evita consumul de alimente procesate cu continut caloric ridicat: aportul caloric trebuie echilibrat cu cheltuiala calorica. In acest sens, grasimile nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul caloric total, limitand intotdeauna consumul de grasimi saturate.
- Creste consumul de fructe si legume. Fara a uita de leguminoase, nuci si cereale, de preferat cereale integrale. In acest fel putem garanta un aport corect de fibre organismului nostru, imbunatatindu-ne tranzitul intestinal.
- Alege sa mananci mancare gatita, indiferent ca este preparata de tine sau comanzi o portie de sarmale catering Bucuresti
- Respecta orele de somn
Odihna este foarte relevanta pentru sanatatea fizica si psihica. La adulti este indicat sa doarma intre 7-8 ore. La copii si adolescenti, datorita stadiului de crestere in care se afla, aceste nevoi cresc.
- Practica sport
O alimentatie sanatoasa nu va avea acelasi efect daca nu avem un nivel bun de activitate fizica si cheltuiala energetica conform acestuia. Pe langa eforturile fizice pe care le depunem zilnic, este indicat sa introducem practici sportive la adulti, cel putin 150 de minute pe saptamana daca exercitiul este aerobic si de intensitate moderata sau 75 de minute pe saptamana daca este o activitate mai intensa.
- Ai grija de mintea ta
Bunastarea mentala si psihologica este una dintre marile uitate atunci cand vorbim despre obiceiuri sanatoase. Cu toate acestea, echilibrul este important atat in corp, cat si in minte. Incercarea de a evita stresul si de a scapa de obiceiurile daunatoare este un inceput bun pentru a-ti ingriji mintea si a o alinia cu un corp sanatos. Sporturi precum yoga sau pilates te pot ajuta sa stabilesti acest echilibru. Mindfulness este, de asemenea, una dintre activitatile pe care le recomandam pentru a conecta corpul si mintea.