Un dedurizator de apa retine sarurile de calciu si magneziu, numite popular sub denumirea de var, printr-un sistem de schimb de ioni. Acest lucru serveste la prevenirea depunerii calcarului in conducte, crescand astfel atat durata de viata utila, cat si performanta aparatelor si scazand cheltuielile cu energia. De asemenea, ajuta la a face spumarea mai usoara si, prin urmare, faciliteaza curatarea adecvata a hainelor.

Pentru ca dedurizatorul nostru de apa menajera sa functioneze corect si sa ramana in stare buna, este necesar sa-l mentinem intretinut cu o anumita frecventa.

Intretinerea dedurizatorilor de apa: sare pentru dedurizatori de apa si salubritate

Verificarea nivelului de sare: Dedurizatorul de apa utilizeaza sare pentru a elimina calcarul din apa. Prin urmare, din cand in cand este necesar sa se verifice daca rezervorul dedurizatorului de apa contine sare. De obicei, un dedurizator de apa standard va consuma 12 pungi de sare pe an. Cu toate acestea, cele cu consum redus folosesc de obicei in jur de 4 anual.

Igienizare

Este important sa dezinfectati echipamentul o data pe an pentru a asigura sanatatea apei. Pentru a efectua igienizarea echipamentului, in sistem este introdusa o substanta care functioneaza ca un bactericid care curata rasina echipamentului. Ulterior, se face o regenerare a dedurizatorului de apa, care dureaza de obicei aproximativ doua ore. Este important sa se efectueze acest proces in fiecare an pentru a preveni incarcarea materiei organice prezente in rasini sa retina tot clorul din apa de retea.

Schimbarea filtrului de sedimente

Filtrul de sedimente este situat in conducta de admisie a dedurizatorului de apa si retine sedimentele si particulele, impiedicandu-le astfel sa treaca in echipament. Acest lucru este important, deoarece exista parti ale dedurizatorului de apa foarte sensibile la prezenta particulelor. Acesta este cazul ventourilor, o piesa care efectueaza aspiratia saramurai printr-o mica gaura. Daca acest ventour este obstructionat, dedurizatorul de apa nu mai functioneaza. Ca si igienizarea, schimbarea filtrului de sedimente este recomandata in fiecare an.

Analiza duritatii apei

In cele din urma, duritatea apei este analizata pentru a verifica daca acest dedurizator apa functioneaza corect. O duritate mai mare de 10 ° F (grade franceze), poate indica faptul ca dedurizatorul de apa este deteriorat.

Pentru a verifica daca dedurizatorul nostru de apa functioneaza corect, se pot verifica o serie de indicatori:

  • Verificati consumul de sare: cea mai evidenta si usoara modalitate de a observa daca functioneaza dedurizatorul nostru de apa este daca facem o verificare a consumului de sare. Daca dedurizatorul nostru de apa nu consuma sau consuma mai putina sare decat in mod normal, este foarte probabil ca acesta sa fie deteriorat.
  • Verificati spuma produsa cu sapunul: daca se produce mai putina spuma decat de obicei cu aceeasi cantitate de sapun, este probabil sa existe calcar in apa si, prin urmare dedurizatorul de apa nu functioneaza corect.
  • Masurati duritatea apei: Duritatea apei poate fi masurata cu un reactiv cu solutie A si B sau cu benzi de testare.

Daca dedurizatorul nostru de apa nu functioneaza, trebuie sa verificam urmatoarele:

  • Verificati daca este conectat.
  • Verificati ca bypass-ul este in pozitia de serviciu.
  • Verificati debitul de apa. In cazul in care debitul scade mai mult decat in mod normal, este recomandabil sa puneti centura ocolitoare si sa lasati dedurizatorul de apa in afara functionarii pana la revizuirea personalului instruit.

Daca functionarea defectuoasa a dedurizatorului de apa nu se datoreaza niciuneia dintre aceste cauze, poate exista o problema interna in echipament, cum ar fi garniturile uzate, ventouri infundate sau motorul rupt. In aceasta situatie este necesar sa se apeleze la un profesionist.