După întâmplările din ultimii ani, gazul nu mai pare a fi cel mai avantajos combustibil de pe piață. Din frică de scumpiri, tot mai mulți români își orientează atenția către alte tipuri de combustibil regăsiți în România. Să fie peleții printre preferații lor? Se poate spune că da, iar cei care nu i-au ales încă cel mai probabil nu le cunosc avantajele.

Înainte de a achiziționa peleți de pe piața de profil din România trebuie să știi cum să te ții departe de înșelătorii. Există o serie de aspecte la care trebuie să fii extrem de atent pentru a fi sigur că ai făcut alegerea corectă. Despre ce aspecte este vorba? Detaliem în rândurile ce urmează, unde vom vorbi și despre cât de important este să deții informații despre puterea calorică a peleților.

Aspecte care fac diferența între peleții de calitate premium și cei de calitate slabă

Clasa de calitate

Ca și în cazul altor combustibili fosili, și peleții sunt împărțiți pe clase de calitate. Este vorba despre trei clase de calitate și anume clasa de calitate A1, clasa de calitate A2 și clasa de calitate B1.

Ce trebuie să reții de aici este că pentru consum casnic ai nevoie de peleți doar din clasa de calitate A1. Aceștia sunt peleții fără urmă de impurități, cei care ard cel mai bine și oferă cel mai bun randament termic.

Peleți din clasa de calitate A1 găsești la Tomibena, un important furnizor de peleți de calitate premium pe piața de profil din România. Livrează oriunde în țară în cel mai scurt timp, iar dacă întreaga cantitate de peleți achiziționată depășește o anumită sumă, poți beneficia de transport gratuit. Mai multe detalii pe tomibena.ro.

Prețul

Niciodată să nu alegi cel mai mic preț de pe piață atunci când vine vorba de peleți deoarece riști ca aceștia să nu fie de calitate premium. Este adevărat, peleții din clasa de calitate B1 au un preț mult mai scăzut prin comparație cu cei din clasa de calitate A1. De ce? Pentru că diferă din punct de vedere al calității. Nu poți compara peleții din clasa de calitate B1 cu cei din clasa de calitate A1. Peleții din clasa de calitate B1 sunt plini de impurități și nici nu oferă un randament termic satisfăcător.

Rezistența

Rezistența peleților nu este dată de tipul de lemn din care sunt confecționați, ci de calitatea proceselor de producție la care au fost supuși. Ca să fim mai clari, există o serie de teste pe care peleții le pot trece sau nu, în funcție de rezistență. Unul dintre ele este cel al spargerii (aruncă peleții pe o suprafață solidă de la cel puțin un metru distanță. Dacă aceștia se sfărâmă înseamnă că nu sunt de calitate).

Ce indică puterea calorică a peleților?

De ce se pune un așa mare accent pe puterea calorică a peleților? Pentru că este poate cel mai bun indice al calității. Puterea calorică se referă la cantitatea de căldură degajată la arderea unui kg de peleti și se măsoară în kcal/kg, kJ/kg sau kwh/kg.

În ceea ce privește peleții, cel puțin cei de la Tomibena pe care îi poți achiziționa din mediul online prin câteva click-uri, puterea lor calorică este de 4200 kcal/kg, echivalentul a aproximativ 4.9 kWh/kg.

Umiditatea joacă un rol extrem de important atunci când se stabilește puterea calorică a peleților. Ea trebuie să fie minimă, între 8% și 10% maxim, așa cum este în cazul peleților de la Tomibena. Peleții umezi nu vor da niciodată randament maxim, deci mare grijă și la locul în care îi depozitezi după ce îi achiziționezi.

Dacă e să ne raportăm la clasele de calitate ale peleților despre care am vorbit anterior, puterea calorică scade de la A1 spre B1. Practic, cea mai mare putere calorică o au peleții din clasa de calitate A1, fiind și puri, în timp ce peleții din clasa de calitate B1 au o putere calorică deloc satisfăcătoare, fiind des utilizați în scop industrial.

Acestea fiind spuse, acum știi cum să alegi corect peleții. Pentru a nu mai pierde timpul, accesează direct tomibena.ro și plasează o comandă!