De ce este agricultura atat de importanta pentru populatie ?
Ofera locuri de munca
Industria agricola ramane una dintre cele mai mari surse de ocupare a fortei de munca si, in multe domenii, este in plina expansiune.
Indiferent daca lucrati ca fermier, viticultor, tehnician de echipamente agricole, om de stiinta etc., exista multe locuri de munca disponibile in acest domeniu. In tarile in curs de dezvoltare, locurile de munca din agricultura contribuie la reducerea ratelor ridicate ale somajului. In ceea ce priveste reducerea saraciei, dovezile arata ca concentrarea asupra agriculturii este mult mai eficienta decat investitiile in alte domenii.
Este cruciala pentru dezvoltarea unei tari
Dezvoltarea economica este legata de sectorul agricol al unei tari. Atunci cand comertul, venitul national si ocuparea fortei de munca se combina pozitiv, o tara se bucura de reducerea saraciei si de o crestere economica mai mare. Deoarece o agricultura puternica produce beneficii destul de repede, concentrarea pe aceasta este una dintre cele mai bune modalitati de a accelera dezvoltarea si de a imbunatati pozitia unei tari in lume.
Poate ajuta la vindecarea mediului inconjurator
Agricultura are puterea de a face rau sau de a vindeca. Atunci cand fermierii acorda prioritate biodiversitatii pe terenurile lor, acest lucru este in beneficiul terenului. O mai mare biodiversitate se traduce printr-un sol mai sanatos, mai putina eroziune, o mai buna conservare a apei si polenizatori mai sanatosi. Toate acestea sunt vesti bune pentru mediu in ansamblu, facand din agricultura o parte importanta a ciclului de viata.
Merge mana in mana cu razboiul
Agricultura este o parte atat de importanta a infrastructurii unei tari, incat este logic ca aceasta sa aiba un impact asupra conflictelor si razboiului. De-a lungul istoriei, nevoia de terenuri pentru a creste alimente a alimentat multe conflicte. In timpurile mai moderne, in special in Primul Razboi Mondial, industria agricola americana a cunoscut un mare boom, deoarece trebuia sa furnizeze produse agricole Europei. Pentru tarile fara ajutor, razboiul poate perturba sectorul agricol, afectand populatia timp de decenii. Cand vorbim despre agricultura, este imposibil sa nu mentionam cel putin legatura sa cu conflictele.
Este sursa aprovizionarii noastre cu alimente
Fara indoiala, cel mai important aspect al agriculturii este ca este sursa aprovizionarii cu alimente a lumii. Indiferent unde sau ce mananci, ingredientele din mesele tale vin de undeva. Toate drumurile duc la agricultura. In tarile care sufera de insecuritate alimentara si malnutritie severa, acest lucru se datoreaza faptului ca sectoarele lor agricole sufera. Cand agricultura prospera, mai putini oameni sufera de foame.
Impulsionati inovatia tehnologica
Deoarece agricultura sanatoasa este atat de esentiala pentru bunastarea unei tari, aceasta a fost scena unora dintre cele mai interesante inovatii in tehnologie.
Prin inteligenta artificiala, software-ul blockchain, manipularea genelor si multe altele, oamenii de stiinta si fermierii au descoperit modalitati de a creste productivitatea culturilor, de a utiliza mai putina apa si de a reduce impactul negativ asupra mediului. Pentru oamenii de stiinta si companiile de tehnologie, agribusiness-ul este unul dintre cele mai fascinante si productive domenii in care sa lucrezi.
Starea agriculturii reflecta viitorul nostru
In ceea ce priveste poluarea si schimbarile climatice, mediul si agricultura sufera cel mai rapid si cu cele mai clare consecinte. Fara schimbari eficiente, impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii va decima economia unei tari si, in cele din urma, va sterge aprovizionarea cu alimente. Pentru a va face o idee mai buna despre unde va ajunge omenirea, uitati-va la agricultura. Ce se face pentru a se adapta la un climat in schimbare rapida? Vezi aici ulei hidraulic si alege tipul potrivit pentru utilajele tale.
Importanta agriculturii familiale
Micii fermieri din tarile in curs de dezvoltare au un potential enorm, dar nu au acces la resurse si servicii pentru a sprijini productia si comercializarea alimentelor.
Cand vine vorba de hranirea planetei, nimeni nu merita mai multa recunoastere decat fermierii de familie. Nu numai ca produc cea mai mare parte a alimentelor din lume, dar ofera si alimente care le mentin sanatatea si pe cea a locuitorilor lor.
Lansarea Deceniului ONU al agriculturii familiale (2019-2028) este un pas fundamental in progresul agriculturii familiale si in consolidarea rolului important al fermierilor de familie in definirea viitorului nostru. Este timpul sa sarbatorim contributia lor si sa le multumim partenerilor nostri – de la guverne la societatea civila – care au luptat alaturi de noi pentru a atrage atentia asupra rolului fermierilor de familie in hranirea si nutritia planetei.
Aparitia acestui deceniu de agricultura familiala este punctul culminant al anilor de eforturi sustinute. A fost un proces complex care a avansat, a incetinit si s-a confruntat cu obstacole pana cand, in cele din urma, a existat un progres: in primul rand, lansarea, in 2014, a Anului international al agriculturii familiale, iar acum lansarea deceniului cu scopul de a stimula actiuni concrete de sprijinire a fermierilor de familie in urmatorii 10 ani si ulterior.