Un mâner mobilă reprezintă un element funcțional care semnează sau determină stilul mobilei tale. Deci pe departe de a doar un simplu detaliu, modelele mai deosebite de mânere mobilă bucătărie de exemplu, sunt accesorii ce pot personaliza de minune o mobilă mai banală.

Deci, chiar dacă are un rol funcțional, un mâner mobilă frumos, poate să schimbe întreg aspectul camerei unde este folosit. Și chiar am putea spune că cele mai frumoase mânere mobilă au ceva cu adevărat magic atunci când punem mâna pe ele. Dar, în fața unei alegeri imense atunci când vine vorba despre formă, culori sau materiale, cum trebuie să alegi cel mai potrivit model?

Ce material poți alege pentru mânere mobilă?

Gama de materiale pentru mânere mobilă bucătărie sau alt tip de mobilier este aproape infinită. Alegerea unui mâner mobilă se poate face deci în funcție de stilul pe care vrei să îl obții:

  • din metal – inox, aluminiu sau alamă.
  • din lemn pentru modele mai clasice sau mai rustice.
  • din piele, fiind o tendință ce vine direct din țările scandinave.

Ce stil poți alege pentru modelele tale de mânere?

Când vine vorba de proiectarea mânerelor de mobilă, designerii se întrec în a veni cu stiluri originale. Principalul lucru este să găsești modelul care se potrivește cel mai bine cu atmosfera și decorul casei tale. Fiecare model aduce un stil diferit. 

Există ceva care se potrivește tuturor gusturilor. În ceea ce privește culoarea, există mânere de mobilier în negru, auriu sau auriu mat, alamă sau rugină. Acestea sunt nuanțe moderne și elegante.

Cel mai adesea, detaliile bine alese, precum mânere deosebite mobilă sunt cele care fac diferența atunci când vine vorba despre un decor reușit. Alegerea stilului de mâner de mobilier va fi crucială pentru omogenitatea camerei. În ceea ce privește stilul sau designul, poți alege dintre următoarele:

  • Design: cel mai bine ar fi să privilegiezi modelele din inox, metal sau aluminiu. Poți miza însă și pe modelele de mânere mobilă aurii. Modelele de mânere mai design sunt mai stilate și mai decorativ decât cele mai tradiționale. Sunt perfecte pentru mobilierul de bucătărie atunci când vrei să îi schimbi aspectul.
  •  Contemporan: modelele de mânere din piele, metal sau lemn, cu un design mai simplu sunt o alegere ideală. Modelele mai clasice de mânere mobilă sunt și elegante. Cel mai adesea au o nuanță mai închisă sau aurie.
  • Clasic: mânerele rotunde sau cel din cupru sau alamă sunt cele mai potrivite pentru un mobilier mai clasic.
  • Rustic sau câmpenesc: alegerea ideală ar trebui să se facă pentru mânere mobilă din porțelan și dacă preferi metalul, cel mai bine ar fi să alegi modele din metal cu un aspect învechit stil scoică.
  • Minimalist: este vorba despre modele de mânere mobilă foarte în tendințe la ora actuală. Au un design mai simplu și mai compact. Pot funcționa foarte bine pe un mobilier modern și de formă complexă pentru a-i aduce un plus de lejeritate.
  • Natural: lemnul și pielea sunt perfect adaptate în acest stil.
  • Modelul mai retro sau mai vintage: este cel care se poate remarca prin forma sa tradițională mai rotunjită. Își poate găsi foarte ușor locul pe un mobilier mai modern pentru a veni cu un plus de originalitate. Poate să aibă și alte forme, precum ovală sau bombată, mai pătrată, scoică sau dreptunghiulară.

Cum poți alege modelele de mânere mobilă în funcție de mobilier și de încăperea unde vor fi folosite?

Atunci când alegi un mâner mobilă, va trebui să ții cont de mai mulți factori sau mai multe criterii. Alegerea pe care o faci trebuie să fie coerentă cu caracteristicile mobilei și a încăperii unde vor fi folosite.

În primul rând, trebuie să iei în considerare stilul, materialul, culoarea, forma și dimensiunea acestuia. De exemplu, un mâner metalic strălucitor poate conferi unei comode din lemn închis un aspect modern și elegant. Un mâner din fier forjat adaugă o notă de farmec rustic unui dulap din lemn de pin. 

Mânerele de mobilă sunt ușor de prins și sunt cele mai potrivite pentru ușile dulapurilor și sertarelor. Mânerele mai lungi sunt mai potrivite pentru ușile dulapurilor și sertarele de bucătărie. Nu uita că și mărimea este importantă, deoarece accesoriul pe care îl alegi trebuie să fie proporțional cu dimensiunea dulapului. 

Mânerele sau butoanele care sunt prea mici pe o piesă de mobilier mare vor părea pierdute și nepotrivite. Pe de altă parte, modelele care sunt prea mari pot fi copleșitoare. Culoarea și textura piesei nu trebuie să fie neglijate. Accesoriile ar trebui să pună în valoare camera.

Ce finisaj ar trebui să alegi pentru mânerele mobilierului?

  • Mânere metalice

Metalul are avantajul de a reflecta lumina, ceea ce face ca mânerele de ușă să iasă în evidență. Dacă decorul tău se potrivește cu acesta, aceasta este o oportunitate de a-l evidenția cu mânere din oțel inoxidabil, care se găsesc adesea în interioarele în stil urban.

Efectul metalic antic. Nimic nu se compară cu mânerele de pe mobilier pentru a stabili stilul vintage al casei tale. Cu ele, te vei simți ca și cum ai dezgropat o comoară din piața de vechituri.

Un element cheie în casele cu un stil modern chic? Aurul sau bronzul periat care poate fi combinat cu lămpi frumoase și robinete cu efect de bronz.

  • Mânere mate

Un must-have care se potrivește cu orice, de la lemn la culori deschise. Finisajele mate sunt o modalitate excelentă de a conferi unei încăperi o atmosferă confortabilă. Atât pentru fronturi, cât și pentru mânere!

În sfârșit, fie că mobila este mată sau lucioasă, nu uita de stilul atemporal care merge cu orice: mânerele albe!

Mânerele mobilă pot să aibă un impact semnificativ asupra aparenței și stilului unei încăperi. Nu sunt deci simple detalii din decorul interior. Fie că vrei să aduci un plus de sofisticare, de modernitate sau de căldură pentru decor, alegerea lor este extrem de importantă. Alegerea modelului potrivit poate să pună cel mai bine în valoare o piesă de mobilier și o poate face pe aceasta să fie extrem de atractivă pentru ochi.