3 scenarii plauzibile în care poți fi tras la răspundere ca persoană fizică
Poză de Hans pe Pixabay.com
Dacă urmărești știrile, este posibil să fi auzit despre cazul în care părinții unui copil au fost trași la răspundere deoarece fiul lor a accidentat o persoană cu bicicleta. Acesta este doar unul dintre scenariile reale, petrecute recent, care ilustrează cum poți fi considerat responsabil pentru un incident neprevăzut. Însă, nu este singura situație în care te poți confrunta cu astfel de responsabilități.
În continuare, vei descoperi trei alte situații în care poți fi tras la răspundere pentru acțiuni nedorite, dar care devin tot mai frecvente.
Când și de ce poți fi tras la răspundere ca persoană fizică
- Pentru accidentele produse de animalele de companie
Numărul proprietarilor de animale de companie este în continuă creștere în România. Cu toate că afecțiunea pentru companionul tău blănos este de necontestat, trebuie să fii conștient că, în anumite situații, acesta poate provoca accidente neintenționate pentru care tu, ca proprietar, vei fi considerat responsabil. Fie că este vorba despre deteriorarea unui gard comun, în cazul în care locuiești la casă, sau despre un incident în care câinele tău mușcă o persoană, răspunderea legală va fi a ta, nu a animalului.
- În accidentele casnice care afectează și vecinii
Multe persoane locuiesc în blocuri de apartamente vechi, unde nu s-au mai efectuat investiții majore, precum înlocuirea conductelor de apă, de ani de zile. Un scenariu plauzibil este să angajezi un meșter pentru o reparație, iar acesta să provoace mai multe daune decât să remedieze problema. Într-o astfel de situație, vecinii afectați de pagube ar putea căuta să te tragă la răspundere.
Ce poți face în acest caz? O soluție este să închei o asigurare de răspundere civilă, precum o asigurare de răspundere civilă GoResponsible de pe allianztiriacunit.ro, care acoperă exact astfel de scenarii.
- Pagubele produse în magazine de tine, soț/soție sau copil
Un scenariu foarte comun: mergi la cumpărături împreună cu familia, iar în încercarea de a lua un produs de pe un raft, răsturnați accidental mai multe produse. Evident, veți fi trași la răspundere și va trebui să achitați daunele, o cheltuială neprevăzută în bugetul zilei. Ce este important de știut este că o asigurare de răspundere civilă privată acoperă și astfel de situații.
În concluzie, acestea sunt doar trei exemple frecvente în care poți fi tras la răspundere pentru pagube, fără a mai menționa alte tipuri de incidente care pot genera costuri semnificative. Atât aceste scenarii, cât și multe altele, pot fi acoperite de o asigurare de răspundere civilă privată, un produs care câștigă tot mai mult teren și pe piața din România.