Au trecut vremurile in care oamenii beau whisky singuri in baruri, iar in prezent degustarea de bauturi tari este considerata un act social.

Pentru a asocia acesta bautura cu mancarea, ar trebui sa cunoasteti clasele si tipurile de whisky, iar in cazul unei combinatii gresite, veti experimenta arsuri si reflux gastric, ceea ce v-ar distruge seara.

In general, alimentele bogate in grasimi ar putea reduce senzatia de arsura, iar mancarurile picante ar putea amplifica intensitatea alcoolului. Ai putea testa chiar single malt impreuna cu diferite alimente.

Asadar, in acest articol iti vom prezenta cele mai bune combinatii de whisky si alimente pe care le-ai putea degusta la petreceri.

  1. Ciocolata neagra:

Scotienii au servit intotdeauna scotch-ul impreuna cu ciocolata, iar un tip de whisky care se potriveste cu toate aromele acestui desert este Burbonul; bautura sporind semnificativ aroma alimentelor. De exemplu, un baton de ciocolata cu gust de portocala are un gust excelent atunci cand beti scotch care are nuante de citrice, iar produsele de patiserie pot fi combinate perfect cu whisky de malt.

Beti mai intai whisky-ul, lasati gustul sa dureze o vreme si apoi muscati o bucata de ciocolata, care va poate trezi simturile. Pe masura ce ciocolata se topeste in gura, poti sorbi o cantitate mica de whisky pentru a experimenta o aroma noua.

  1. Branza:

Consumul de branza cu whisky dateaza de foarte mult timp. Tipurile de whisky tari se potrivesc perfect cu branza albastra. Puteti combina cheddar sarat cu scotch vechi, care are note de miere, vanilie sau chiar o combinatie intre ambele.

Branza moale si cremoasa de vaca poate fi consumata impreuna cu whisky-uri dulci si parfumate, cum ar fi Jameson, iar acestea sunt ideale pentru petrecerile de vara. In cazul in care consumati branza afumata, o puteti combina cu bauturi extrem de tari, precum Lagavulin, sau Talisker.

  1. Fructe de mare:

Fructele de mare sarate si condimentate se pot combina perfect cu un pahar de whisky dulce.  De altfel, ati putea adauga pe platoul cu fructe de mare si somon afumat sau sushi, pentru a le servi cu whisky rece. Totusi, in cazul in care aveti o sticla de whisky tare, puteti combina bautura cu preparate din peste precum macrou.

De cele mai multe ori whisky-urile parfumate, cum ar fi Dalwhinnie, pot fi combinate cu o gama intreaga de fructe de mare, cum ar fi sushi, crabi sau midii, etc.

  1. Deserturi:

Cand ajungem la partea de desert a meniului, suntem aproape plini. Whisky-ul cu continut ridicat de secara se pot combina cu placintele dulci, precum cele cu dovleac sau pecan. Pentru placintele cu ciocolata, brownies si crumble, puteti alege un whisky vechi, cum ar fi Macallan.

  1. Carne si fripturi:

Whisky-ul si fripturile la gratar sunt o combinatie care nu va da niciodata gres. Carnea coapta si uscata se potriveste bine cu bauturile tari si fine. Daca va place sa degustati mancarea la petreceri, poti face un mix potrivit alegand un pahar de whisky la friptura pe care deja ati comandat-o.

Cum a aparut aceasta bautura si care sunt partile importante ale istoriei sale?

Istoria whisky-ului este o poveste lunga si aventuroasa, iar multi oameni curajosi s-au luptat pentru ca bautura sa ramana asa cum o stii astazi. Unele date exacte au fost uitate, dar aceasta cronologie te va ajuta sa intelegi elementele de baza si sa intelegi originea acestuia; cine a jucat roluri cheie in istoria distilarii, cum a aparut whisky-ul, cum a evoluat pentru a fi whisky-ul / bourbonul  / scotch-ul pe care il cunoastem astazi.

2000 i.Hr.

Probabil ca arta distilarii a fost fondata in Mesopotamia antica (echivalentul modern este o zona care acopera parti din Irak si Siria), adesea folosita ca o modalitate de a produce parfumuri si aromate.

100 d.Hr.

Aici gasim prima inregistrare scrisa a distilarii. Filozoful grec antic Alexandru din Afrodisia descrie procesul de a lua apa de mare si a o distila in apa potabila pura. Civilizatiile medievale si-au dezvoltat tehnicile in secolele urmatoare, desi inca nu au ajuns la alcool.

500-1000 d.Hr.

Cunostintele despre distilare s-au raspandit in Europa, impreuna cu maurii calatori din primele milenii. Procesul este preluat de cei din religia crestina, folosindu-l pentru a produce ingrediente pentru diferite ceremonii, precum si medicamente pentru colici, paralizie si variola.

1000-1200 d.Hr.

Originea whisky-ului a inceput acum peste 1000 de ani, cand distilarea a ajuns din Europa continentala in Scotia si Irlanda prin calugari calatori. Manastirile scotiene si irlandeze, lipsite de podgoriile si strugurii continentului, se indreapta spre fermentarea mustului de cereale, rezultand primele distilari ale whiskyului modern.

1250

In aceasta perioada, primele inregistrari de distilare a alcoolului apar in Italia, fiind distilat vin. Tehnica a fost relatata de Ramon Llull (1232 – 1315).

1405

Prima inregistrare scrisa a „whisky-ului” apare in Irish Annals of Clonmacnoise , unde este scris ca seful unui clan a murit dupa ce „a luat o cantitate excesiva de aqua vitae de Craciun.