Fara indoiala, GPS-ul a devenit acum un element indispensabil la bord. Este un echipament foarte util pentru a urma un traseu sau pentru a localiza un anumit punct, dar este important si in domeniul securitatii la bord, in special atunci cand este conectat la un modul AIS.

Evolutia sa din ultimii ani a facut din acest echipament un element de baza, capabil sa centralizeze si sa combine pe ecranul sau functiile altor dispozitive, pentru un smartphone, de exemplu.

Cu toate acestea, oferta de GPS de pe piata este practic nesfarsita si, inainte de a determina un buget, este recomandabil sa fie clar ce nevoi avem pentru a face o alegere de succes.

GPS de navigare portabil sau un afisaj multifunctional?

Alegerea intre un GPS portabil si un model de afisaj multifunctional este direct legata de utilizarea acestuia, dar si de tipul de vehicul (barca, automobil etc. Daca iti plac activitatile in aer liber si nu doar navigarea, GPS-ul portabil pare o solutie evidenta, deoarece poate fi utilizat in drumetii, geocaching sau alte activitati similare.

In plus, GPS-ul portabil incape in buzunar sau atarna la gat, desi durata de viata nu este una foarte mare. Un GPS de navigare portabil portabil are limitari mai mari ale ecranului.

Pe piata exista o varietate de modele, cu afisaj color, atingere si care accepta carduri de memorie SD pentru a salva rute sau pentru a incarca mape suplimentare. A doua optiune este un model cu afisaj multifunctional, capabil sa combine diferite informatii despre navigatie, de la sonda, radar etc.

GPS-ul portabil are multiple avantaje dar bateria este cea care nu e cea mai buna in acest caz. Cu toate acestea, printre cele mai mari dezavantaje ale unui GPS portabil este dimensiunea ecranului sau, deoarece de cele mai multe ori nu depaseste 5 inci, deci poate fi usor indus in eroare datorita dimensiunilor sale mici si, daca cade in apa de exemplu, vom avea sanse mici sa-l recuperam.

La un drum mai lung, un model multifunctional, incorporat, este, fara indoiala, cea mai buna optiune, deoarece ne permite sa ne bucuram pe deplin de cartografiere. Este, desigur, cea mai estetica optiune si, de asemenea, o modalitate usoara de a integra dispozitivul in reteaua altor echipamente.

Cu toate acestea, exista navigatori care prefera echipamente detasabile, cu suport, usor de indepartat, de luat sau depozitat.

La ce te ajuta un GPS de navigare

In momentul in care te intrebi la ce te poate ajuta un GPS de navigare, noi iti oferim toate informatiile de care ai nevoie pentru a intelege care este de fapt utilitatea acestui produs. Iata la ce te poate ajuta un astfel de GPS:

  • Te poti orienta oriunde ai fi – moda cu mersul cu harta la drum a trecut de mult si acum nu mai este deloc practic sa ai o astfel de abordare. In felul acesta nu vei face altceva decat sa pierzi timp, iar daca vrei sa folosesti harta in timp ce conduci vei pune toti participantii la trafic in pericol. Acesta este motivul pentru care noi recomandam utilizarea unor GPS-uri de buna calitate.
  • Cu ajutorul navigatorului poti avita rutele aglomerate – cele mai bune sisteme de navigatie pot fi setate astfel incat sa ocoleasca zonele aglomerate. Intelegem nevoia de a evita astfel de zone, din motive evidente, insa va trebui sa setezi GPS-ul astfel incat sa nu te duca pe drumuri neasfaltate tomcai pentru ca sunt mai goale. In Romania, cel putin, rutele alternative nu sunt mereu alegerea optima din motive evidente.
  • Cu ajutorul navigatorului poti ocoli autostrada – in cazul in care vrei sa eviti sa mergi pe autostrada pentru ca esti obosit si pentru ca nu vrei sa mergi cu viteza, poti seta GPS-ul sa ocoleasca autostrazile. De asemenea, poti seta GPS-ul sa ocoleasca si drumurile cu plata, insa este posibil ca in acest sens sa te duca pe rute atat de ocolitoare incat benzinta sa te coste mai mult decat taxa. Din fericire in Romania nu avem astfel de drumuri, in afara de podul de la Constant, pe care nu vei putea sa il eviti daca vrei sa ajungi pe drumuri decente in oras, fara sa o iei prin sate si prin gropi.

Alegerea unui gps este legata de utilizarea de care ai nevoie; bugetul si spatiul disponibil in masina/barca ta. Daca vrei sa alegi un gps bun, intai cauta referinte despre acel produs si in functie de bugetul tau, alege cel mai bun model.

Un drum cu masina are nevoie intotdeauna de un sistem foarte bun de gps de navigare dar sistemele de gps nu sunt doar pentru masini ci si pentru barci pentru ca si acolo, avem nevoie de orientare, chiar daca suntem pe apa.

Cauta si tu Gps-ul tau de navigare care sa te poarte peste tot in lume intr-o siguranta deplina!