Modele de oale si cratite pe care fiecare bucatarie ar trebui sa le aiba
Cand gatim trebuie sa ne gandim la intregul proces si o mare parte din acesta, sunt ustensilele pe care le folosim. O oala de slaba calitate poate face ca alimentele sa se lipeasca si sa ne strice delicatesele. Investitia in instrumente care dureaza este optiunea atunci cand vine vorba de oale si cratite.
O oala ingrijita bine, poate dura multi ani in stare absolut perfecta! Tine cont de materiale si de toate detaliile care fac ca oalele sa fie cele potrivite.
Acestea sunt elementele de baza de care aveti nevoie in bucataria dvs.
Vase si borcane de lut
O oala buna mare serveste pentru a face un preparat special sau o masa intreaga de Craciun. Daca ai o oala buna, te poti baza ca preparatul tau va iesi delicios. Oalele de slaba calitate au tendinta sa lipeasca ingredientele si astfel nu doar oala se va deteriora rapid ci si alimentele gatite de tine.
Vase din otel inoxidabil
Vasele din otel inoxidabil sunt folosite pentru a fierbe pastele, pentru a gati ingredientele sosurilor si aproape intodeauna le vei folosi cel mai rapid… Materialul este perfect pentru ca conduce foarte bine caldura, iar gatirea este uniforma.
Oale din fonta
Exista multe tipuri de oale din acest fel, dar credem ca daca va place sa prajiti carne si sa gatiti multe alimente prin prajire, fierul este cea mai buna optiune. Se incalzeste perfect, rezista caderilor si face ca preparatul tau sa aiba un gut delicios..
Este usor de curatat si dureaza multi, foarte ani. Ingrijirea ei se face ca la orice oala normala, cu apa si detergent special pentru vase. Greutatea acesteia este una mai mare, intr-adevar, fata de o oala obisnuita, dar merita!
Oala olandeza
Acest tip olandez este renumit in intreaga lume pentru conducerea buna a caldurii. In aceste vase puteti face totul: tocane, ciorbe, sosuri pan si creme de patiserie, fara sa se lipeasca.
Oala CROCK
Aceste tipuri de tigai sunt realizate din fonta si sunt emailate. Acest lucru le face perfecte pentru preparatele care dureaza mult timp.
Tipuri de vase si cum sa le folositi
Oala este o ustensila de baza si fundamentala in oricare dintre bucatariile care faciliteaza viata oamenilor de secole, ajutandu-i sa gateasca. Un recipient care a evoluat si el de-a lungul anilor si care a trecut de la a fi un simplu bol metalic in care sa toarne ingredientele intr-o ustensila echipata cu tehnologie si nu atat de simplu de manevrat.
O situatie care ameninta sa continue sa creasca alternative culinare si pe care te vom ajuta sa o intelegi in cazul in care vrei sa scapi la maximum de oalele pe care le ai acasa sau te gandesti sa iti reinnoiesti colectia.
Conform materialului
Pe piata putem gasi vase din otel inoxidabil, aluminiu sau non-stick. Primele sunt cele mai durabile si sunt foarte frecvente pentru uz casnic, deoarece sunt usor de curatat si alimentele nu se lipesc de fundul oalei.
Daca vorbim despre vase din aluminiu, vom cheltui mai putini bani si vom gasi o mare varietate de stiluri care ne pot potrivi cu cel pe care il avem deja in ustensilele bucatariei noastre. Ele sunt folosite din ce in ce mai putin pentru ca nu sunt de aceeasi calitate ca cele de alte tipuri si pot oferi proprietati alimentelor.
Cele din otel inoxidabil sunt printre cele mai rezistente de pe piata si sunt o optiune excelenta pentru afacerile din domeniul ospitalitatii, desi se vor potrivi perfect in utilizarea zilnica a oricarei case interne.
Ele au un fund gros care ajuta la distribuirea caldurii in intregul recipient si este foarte util pentru orice tip de tocana sau mancare gatita si, de asemenea, nu adauga nici o aroma preparatelor.
Putem vorbi si despre vase din cupru, ceramica sau fonta, unele mai apreciate decat altele pentru o anumita utilizare si cu caracteristici foarte diferite.
Oala sub presiune
Acum stim tipurile de vase in functie de materialele lor, dar exista unul despre care se vorbeste mai presus de toate. Este oala sub presiune care, a fost pusa la gatit abia in 1919, si i- a fost acordat primul brevet de oala sub presiune tocmai, in Zaragoza, Spania.
Multi sunt inca reticenti sa se alature „clubului de oale sub presiune” si sustin presupusa dificultate in manipularea acestuia.. Economisirea de energie si timp, este inca marele lor atu si nu se mai limiteaza la o utilizare a bucatariei de familie, ci servesc si pentru nucleele familiale cu mai putine persoane pentru a pregati mancaruri sanatoase si rapide.
Este o oala excelenta care gateste rapid, pastreaza toate aromele alimentelor in interior si ofera un gust delicios preparatului. De regula, oamenii obisnuiesc sa o foloseasca atunci cand au de fiert o carne mai tare (cum ar fi vita, care fierbe mult timp) sau anumite leguminoase precum fasolea, naut etc…