Ce este dezinfectia si deratizarea?
Dezinfectia consta intr-un proces de eliminare a microorganismelor, cum ar fi virusii, bacteriile, ciupercile etc.
Aceste microorganisme nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar pot provoca diferite boli persoanelor prezente in instalatie fara a fi dezinfectate.
Este un lucru care trebuie luat in considerare mai ales in domenii precum industria alimentara, bucatariile, centrele de sanatate sau baile.
Utilizarea responsabila pentru a evita riscurile atunci cand efectuati o dezinfectie
Pentru a efectua o buna dezinfectie, este necesar sa se utilizeze o serie de substante chimice, deci este important sa urmati instructiunile si sfaturile de utilizare pentru a controla si a reduce riscurile.
Nici nu putem uita sa folosim manusi, ochelari sau masti in cazul in care locul nu are suficienta ventilatie ca masura de protectie.
In plus, nu ar trebui sa amestecam niciodata substante chimice, deoarece acestea ar putea produce o reactie chimica sub forma de vapori toxici sau chiar explozii.
Urmand aceste sfaturi si o buna curatare, putem evita dezvoltarea germenilor si a diferitelor bacterii.
Diverse surse de infectii
Conform diferitelor studii, insectele, cum ar fi gandacii, rozatoarele si alti daunatori caracteristici oraselor, sunt cei care provoaca boli si le pot transmite oamenilor.
In timpul procesului de dezinfectie, toate actiunile respecta mediul si mediul inconjurator.
Odata ce dezinfectia este terminata, locul va fi liber de practic orice microorganism patogen cunoscut.
Ce este deratizarea?
Dupa cum am mentionat mai devreme, rozatoarele, cum ar fi sobolanii, pot fi principala cauza a infectiilor.
Deratizarea este un proces complex si trebuie sa fie lasata specialistilor din domeniu care sa te poata ajuta sa scapi de soareci.
Pentru a efectua o deratizare corecta, este necesar sa faceti o serie de pasi.
Pre-inspectie
Este primul pas si trebuie facut eficient pentru a obtine cat mai multe informatii pentru a profita de ea.
In timpul inspectiei este vorba de respectarea conditiilor generale ale instalatiei si de gasirea unor posibile adaposturi care pot servi ca loc de ascunzatoare pentru sobolani, cum ar fi fisuri sau crapaturi.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa cautati semne de mancare, excremente sau daune cauzate de rozatoare.
In afara de aceasta, este, de asemenea, foarte important sa se vada conditiile de igiena si curatenie ale instalatiilor. Deoarece este un factor care influenteaza foarte mult aspectul sobolanilor.
Alte aspecte de luat in considerare:
- Containere de gunoi din apropiere.
- Curatarea canalizarii exterioare.
- Prezenta vegetatiei care poate servi drept refugiu.
- Depozitarea alimentelor la care pot avea acces.
Odata ce toate informatiile sunt colectate, putem cuantifica problema si putem vedea nivelul infestarii.
Nivelul de infestare poate fi:
- Scazut: daca nu exista semne evidente de semne de rozatoare, cum ar fi cele mentionate mai sus.
- Mediu: este atunci cand se observa anumite semne, cum ar fi marci, mobila roasa, activitate nocturna, excremente proaspete etc.
- Ridicat: Este considerat ridicat atunci cand vizualizati soareci chiar si in timpul zilei, fara a mentiona celelalte semne ale nivelurilor inferioare.
Masuri de deratizare
Exista masuri pasive care constau in prevenirea intrarii, trairii si reproducarii rozatoarelor intr-un anumit loc.
Deratizarea pasiva are ca scop impiedicarea soarecilor sa-si indeplineasca nevoile si sa ajunga sa caute un alt loc.
Pe de alta parte, exista masuri de control direct. Aceste masuri sunt actiuni mai directe constand in utilizarea capcanelor sau a metodelor chimice, cum ar fi biocidele/rodenticidele.
Deratizarea, un bun necesar pentru a evita problemele cauzate de rozatoare
Deratizarea a devenit o metoda utilizata pe scara larga pentru a evita probleme cauzate de rozatoare. Acestea pot provoca daune economice sau de sanatate mari, in functie de zona. Zonele cele mai afectate de sobolani sunt cele in care curg apele dar si in zonele de campie astfel incat deratizarea este un bun necesar pentru a impiedica rozatoarele sa dauneze produselor livezilor.
Dupa cum sugereaza si numele, deratizarea este procesul care se efectueaza cu scopul de a elimina sobolanii, precum si alte tipuri de rozatoare. Acest lucru a fost facut de la aparitia acestor prime animale in Asia cu milioane de ani in urma.
Exista o serie de dovezi care pot dovedi existenta rozatoarelor intr-o casa sau intr-un camp. Acestea sunt dupa cum urmeaza:
- Auzind zgomote de animale care ruleaza sub podea, tavan sau mansarda.
- Aspectul excrementelor.
- Ambalaje alimentare sparte sau deteriorate la domiciliu.
Deratizarea a devenit un bun necesar pentru a mentine culturile in siguranta, in plus fata de economie. De-a lungul istoriei, rozatoarele au fost, de asemenea, responsabile pentru numerosi daunatori care au daunat sanatatii oamenilor.
Consecintele unei infestari cu rozatoare pot fi:
Consecinte economice: Deteriorarea campurilor de culturi este una dintre principalele probleme atribuite rozatoarelor. Potrivit unui studiu recent, s-a estimat ca pierderile cauzate de sobolani sunt de obicei 10% din productie datorita consumului direct, pe langa distrugerea alimentelor si contaminarea pe care o provoaca. Rozatoarele pot consuma 20 de kilograme de cereale pe an, deci dauneaza si altor animale care se hranesc cu ele. De aceea este necesara deratizarea.