Curatarea cupei menstruale: ce nu ar trebui sa faceti
Daca doriti ca, cupa menstruala sa dureze mai mult, ar trebui sa o tratati cu grija. Exista cateva lucruri de evitat, atunci cand curatati o cupa menstruala:
- Nu folosi otet, deoarece acestea ar putea deteriora siliconul din cana.
- Evitati utilizarea dezinfectantului pentru maini, a detergentului de spalat vase sau a oricarui produs care ar putea irita pielea sau ar putea deteriora cupa.
- Daca folosesti o periuta de dinti sau o carpa veche pentru a-ti curata cupa menstruala, asigura-te ca nu are reziduuri sau murdarie (adica nu folosi aceeasi periuta de dinti pentru a curata baia si apoi pentru a-ti curata cupa menstruala).
- Nu utilizati apa de la robinet care nu este sigura de baut.
- Nu fierbeti cupa mai mult de 5 minute s-ar putea deteriora siliconul.
- Nu curata cupa menstruala in masina de spalat vase.Ar putea deteriora cupa si ar putea raspandi bacterii.
- Nu depozitati cupa menstruala pana cand nu este complet uscata.
Tot ce trebuie sa stiti despre cupa menstruala
Cupele menstruale sunt produse noi, mai putin cunoscute doamnelor, dar cu rezultate spectaculoase.
Cupele menstruale sunt sigure?
Atunci cand sunt utilizate corect, cupele menstruale sunt considerate complet sigure. Ei au fost in jur de aproape 90 de ani! Unii considera ca o cupa menstruala din silicon non-pigmentata este mai sigura decat una colorata, deoarece nu expune interiorul corpului la coloranti sau substante chimice. Discutati cu un profesionist medical daca nu sunteti sigur si doriti sa aveti mai multe informatii profesionale despre ce este cupa menstruala.
Cum se utilizeaza si se pune cupa menstruala?
Desi utilizarea sa este intuitiva, poate dura cateva cicluri, inainte de a va simti confortabil cu utilizarea cupei menstruale. De la inceputul perioadei (si pe tot parcursul ciclului), puteti utiliza cupa menstruala.
- Inserarea cupei menstruale: Este posibil sa incercati diferite metode de pliere si inserare a cupei menstruale, pana cand veti gasi metoda cea mai buna pentru dvs. Indoiti paharul intr-o forma de C si introduceti-l (asa cum ati face-o cu un tampon). Odata ajuns in interior, eliberati paharul, care se adapteaza corpului vostru.
- Indepartarea cupei menstruale: Cheia este sa iti relaxezi muschii. Pentru a elimina cupa menstruala, trageti usor tulpina pana cand atingeti baza paharului.
Cum alegi o cupa menstruala?
Fiecare producator de cupe menstruale propune 2 pana la 3 dimensiuni si diferiti factori (tipul de material, durabilitatea, pretul). In general, cea mai mica dimensiune (A, Mini sau Mica) este recomandata adolescentelor si femeilor tinere. Pentru mame (nastere naturala), se recomanda utilizarea dimensiunii B sau Medium.
Cat timp poate fi utilizata cupa menstruala?
Puteti utiliza cupa menstruala timp de 8-12 ore, maxim. In timpul primelor utilizari ale acestei cupe, se recomanda golirea regulata a acesteia, pentru a va familiariza cu fluxul menstrual. Cupa menstruala poate tine de trei ori mai mult flux decat un tampon sau un servetel.
Cat de des trebuie sterilizata cupa menstruala?
Cupa menstruala trebuie sterilizata inainte de prima utilizare si la sfarsitul fiecarui ciclu, inainte de a o stoca.
Despre durerile menstruale si cauzele lor
Daca aveti simptome de infectie asociate cu durerile menstruale, solicitati imediat asistenta medicala:
- febra
- dureri pelvine severe
- durere brusca, mai ales daca ati putea fi gravida
- scurgeri vaginale urat mirositoare
Cand incercati sa aflati care este cauza de baza a menstruatiei dureroase, medicul dumneavoastra va va lua probabil istoricul medical si va efectua un examen fizic. Aceasta va include un examen pelvian pentru a verifica eventualele anomalii ale sistemului reproducator si pentru a cauta semne de infectie.
Daca medicul dumneavoastra crede ca o tulburare de baza va cauzeaza simptomele, poate efectua teste imagistice. Acestea pot include:
- ecografie
- scanare CT
- un RMN
In functie de rezultatele testelor imagistice, medicul dumneavoastra poate comanda o laparoscopie . Acesta este un test in care un medic face mici incizii in abdomen in care introduce un tub de fibra optica cu o camera la capat pentru a vedea interiorul cavitatii abdominale.
Daca tratamentul la domiciliu nu va amelioreaza durerile menstruale, exista optiuni de tratament medical.
Tratamentul va depinde de severitatea si cauza de baza a durerii dumneavoastra. Daca BIP sau infectiile cu transmitere sexuala (ITS) va cauzeaza durere, medicul dumneavoastra va va prescrie antibiotice pentru a elimina infectia.
De asemenea, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente care includ:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Puteti gasi aceste medicamente fara prescriptie medicala sau puteti obtine AINS eliberate pe baza de reteta de la medicul dumneavoastra.
- Alte analgezice. Acestea includ optiuni fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofen (Tylenol) sau medicamente pentru durere mai puternice eliberate pe baza de reteta .
- Antidepresivele sunt uneori prescrise pentru a ajuta la reducerea unora dintre schimbarile de dispozitie asociate cu sindromul premenstrual.
De asemenea, medicul dumneavoastra va poate sugera sa incercati contraceptive hormonale. Acestea sunt disponibile sub forma de pastila, plasture, inel vaginal, injectie, implant sau DIU. Hormonii previn ovulatia, care va poate controla crampele menstruale.
Chirurgia poate trata endometrioza sau fibromul uterin. Aceasta este o optiune daca alte tratamente nu au avut succes. Operatia indeparteaza orice urma de endometrioza, fibrom uterin sau chisturi.
In cazuri rare, o histerectomie (inlaturarea chirurgicala a uterului) este o optiune daca alte tratamente nu au functionat si durerea este severa. Daca ai o histerectomie nu vei mai putea avea copii. Aceasta optiune este de obicei folosita numai daca cineva nu intentioneaza sa aiba copii sau se afla la sfarsitul anilor fertili.