Ce tevi de cos de fum exista pe piata?
Cand ne gandim la construirea unui semineu nou, exista o serie de detalii de care ne ocupam de obicei. Materialele cu care o vom face, aspectul pe care ni-l dorim sa-l avem odata terminat si, evident sa isi indeplineasca foarte bine functia.
Care este functia tubului cosului de fum?
Poate parea o intrebare destul de evidenta, deoarece conducta de fum din semineu sau soba, asa cum sugereaza si numele, serveste pentru a scoate fumul produs.
Tubul serveste ca o aerisire. Daca nu aveai unul, focul se stingea intr-un timp scurt sau combustibilul ardea necorespunzator. De aceea este atat de important sa il alegi pe cel potrivit.
Ce tipuri de tub exista?
Practic putem vorbi despre conducte de constructie sau tevi din otel. Primul este realizat cu caramizi, la fel cum puteti face si semineul. In ceea ce priveste otelul, le putem imparti la randul lor in mai multe tipuri.
Otelul inoxidabil este cel mai de baza material din care este fabricat un tub de cos de fum. Atunci cand rezista la coroziune, este recomandat pentru cosurile de fum, deoarece nu trebuie schimbat din cauza caldurii sau a faptului ca este in aer liber.
Tevile din otel galvanizat sunt mai simple si au o rezistenta mai mica, desi pot fi utilizate pentru terminatii care nu sunt expuse la caldura directa.
Instalarea unui cos de fum din inox devine un lucru esential pentur toate persoanele care au sobe.
Ce tip de cos de fum sa aleg pentru semineu?
Dupa cum puteti vedea, exista o mare varietate de cosuri pentru seminee. Prin urmare, este important sa stiti care sunt cele mai bune caracteristici pentru a obtine cele mai multe tipuri.
Tipuri de tevi pentru cosuri de fum
Desi toate tevile de cos de fum indeplinesc aceeasi functie, ele pot avea confectii diferite pentru a se adapta mai bine la nevoile locului in care sunt fixate. In principal, vom evidentia diferitele materiale si modul in care acestea influenteaza functionarea corecta a semineului pe care l-ati instalat.
Tevi galvanizate
Tevile galvanizate rezista la temperaturi extreme si coroziune derivata din acestea. Prin urmare, prin utilizarea zincului si nichelului pentru a acoperi tubul, se obtine o durabilitate mai mare in material, ceea ce le face o investitie foarte recomandata.
Tuburi cu pereti dublii
Aceasta clasa de tuburi este una dintre cele mai recomandate deoarece ofera o protectie suplimentara care garanteaza performanta tubului pentru o perioada mai lunga de timp si, ca o consecinta, a intregii instalatii.
Tevi din otel inoxidabil
Ca si in cazul altor produse din otel inoxidabil, acest material asigura performanta optima in conditii extreme, cum ar fi temperaturile experimentate de tubul unui cos de fum.
Tipuri de seminee
Seminee pe lemne
Acest tip de seminee sunt cele care genereaza cea mai mare caldura dintre toate si cu un semineu mic poti incalzi complet un living.
Caracteristici
Genereaza o cantitate cam mare de deseuri, in principal cenusa.
Ai nevoie de spatiu pentru a stoca lemne de foc. Prin aprinderea zilnica a semineului, consumul de lemne de foc poate ajunge la o tona pe luna.
Iesirea fumului afara este obligatorie si necesita un cos de fum de cel putin 200 mm in diametru care cu izolatia (obligatorie) merge deja la 250-300mm.
Ele nu pot fi neglijate. Focul trebuie intretinut de multe ori pentru a-l mentine in viata si, daca este neglijat, poate provoca accidente.
Acestea necesita lucrari pentru a fi instalate.
Il pot instala in casa mea?
In apartamente si locuinte colective. Daca, initial, cladirea nu avea un semineu pe lemne, puteti sa va luati gandul de la asa ceva. Nici o comunitate de vecini sau vreun Consiliu Local nu v-ar permite sa efectuati lucrarile. Daca locuiti in mansarda unui bloc de apartamente, ar fi putin mai usor prin faptul ca nu afecteaza restul vecinilor, dar este inca foarte dificil sa vi se acorde licenta.
In vile si case unifamiliale – Este o posibilitate. In cazul in care casa ta nu are un loc pentru un semineu si doriti sa puneti unul, trebuie sa stiti ca, desi semineul nu modifica metri patrati ai locuintei, afecteaza de obicei aspectul fatadei si inaltimea totala a cladirii. Daca doriti sa instalati un semineu pe lemne in casa dvs., consultati un tehnician competent inainte de a efectua orice lucrare.
Seminee pe gaz
Ele sunt urmatorul pas catre semineele clasice pe lemne. Aceste tipuri de seminee sunt raspandite in intreaga Europa. Functionarea acestora este la fel de simpla ca cea a sobelor unei bucatarii si pot folosi acelasi gaz.
Printre avantajele acestora gasim ca nu genereaza deseuri, nu genereaza fum, ocupa putin spatiu, sunt foarte eficiente, se aprind instantaneu (chiar si cu telecomanda) si sunt reglabile.
Daca vorbim despre inconveniente, semineul pe gaz nu scapa de ele, desi, in principiu, pare mult superior celor din lemn:
Instalarea sa este mai „tehnica” decat cea a lemnului de foc, astfel incat este necesara o munca calificata pentru a fi instalat.
Este necesar sa aveti instalatie de gaz in cladire sau locuinte.
Sunt scumpe, foarte scumpe, de pana la 10 ori mai scumpe decat un semineu conventional.
Flacarile, desi reale, sunt statice, adica sunt intotdeauna aceleasi.