Cum se face indepartarea tatuajelor cu laser?
Indepartarea tatuajelor a devenit un tratament mai usor si mai eficient datorita laserului. Laserul este mai sigur decat alte metode datorita capacitatii sale unice de a trata selectiv tatuajul sau leziunilor pigmentare si tratamente dermatologice.
Si pentru a le indeparta progresiv, lasand pielea din jur intacta. Indepartarea tatuajelor se face cu un laser Pico discovery in una sau mai multe sedinte, in functie de suprafata si de natura pigmentilor folositi.
Ce leziuni pot fi tratate cu tratamentul laser
Se trateaza leziunile pigmentare si tatuajele multicolore, inclusiv cele negre, albastre si de alte culori. Eficacitatea laserului depinde de varsta, localizarea, adancimea si tipul de leziune sau tatuaj, precum si de compozitia pigmentilor.
De ce sa va indepartati o leziune pigmentara sau un tatuaj?
Cei mai multi oameni sunt deranjati de leziuni pigmentare, sau de tatuaje facute cu mai multi ani in urma. Se estimeaza ca 50% dintre persoanele cu tatuaje regreta caracterul permanent al acestora si doresc sa le indeparteze. Datorita laserului, acum este posibil un tratament.
In ce consta tratamentul?
Tratamentul cu laser variaza de la un pacient la altul, in functie de varsta, tipul si marimea tatuajului, de culoarea pielii pacientului si de adancimea la care tatuajul sau pigmentul se extinde sub suprafata epidermei. in general, pasii sunt urmatorii Pacientul este rugat sa isi protejeze ochii, fie cu ochelari de protectie, fie cu un ecran opac.
Reactia pielii la laser este testata in timpul primei consultatii, pentru a decide care este cel mai eficient tratament. Tratamentul consta in plasarea unei piese de mana pe suprafata pielii si activarea laserului. Conform descrierii multor pacienti, fiecare puls se simte ca o banda de cauciuc care se rupe pe piele. Leziunile mai mici sau tatuajele necesita mai putine impulsuri; cele mai mari necesita mai multe.
Toate tatuajele necesita mai multe tratamente, ceea ce implica mai multe vizite din partea pacientului. Sistemul cu laser este mai putin dureros decat alte metode de tratament, iar timpul de recuperare este mai scurt.
Nivelul de disconfort variaza in functie de individ si de pragul de durere al acestuia. Majoritatea pacientilor nu au nevoie de anestezie: totusi, in unele cazuri, in functie de localizarea si natura tatuajului sau a leziunii, medicul poate decide sa foloseasca o anumita forma de anestezie.
Poate fi indepartat un tatuaj sau o leziune care a fost deja tratata prin alta metoda?
Pacientii cu tatuaje tratate anterior pot fi candidati pentru tratamentul cu laser. Tatuajele sau leziunile pigmentare care nu au fost indepartate eficient prin alte tratamente pot raspunde pozitiv la tratamentul cu laser, cu conditia ca tratamentul anterior sa nu fi provocat cicatrici excesive sau leziuni cutanate.
Exista masuri de precautie care trebuie luate dupa tratament?
Imediat dupa tratament, se poate aplica un pachet de gheata pentru a calma zona tratata. Se recomanda un unguent sau o crema cu antibiotic topic. In primele cateva zile dupa tratament, evitati sa frecati zona tratata sau sa folositi produse de curatare a pielii abrazive.
Se poate folosi un bandaj sau o banda adeziva pentru a preveni abraziunea zonei tratate. In timpul tratamentului, se recomanda ca pacientii sa protejeze zona tratata cu o crema de protectie solara aprobata de medicul curant.