Prezentare generala proiectului Elrond (EGLD): Tehnologie construita la scala internetului
Urmatorul ghid ofera detalii despre arhitectura si caracteristicile Elrond – un blockchain care isi propune sa ofere eficienta, securitate, interoperabilitate si scalabilitate dincolo de ceea ce este deja realizabil.
Proiectul Elrond (EGLD) atrage atentia de ceva vreme. La fel ca multe alte proiecte similare, Elrond se concentreaza pe scalabilitate. Intre jumatatea lunii martie si lansarea retelei principale Elrond in iulie 2020, criptomoneda sa ERD a inregistrat o crestere a valorii cu peste 5000%. Cu toate acestea, criptomoneda ERD a suferit o schimbare in septembrie 2020 si a devenit noul EGLD.
ERD este criptomoneda nativa a Elrond Blockchain, care a experimentat o redenominare de 1.000 ERD la un EGLD in tandem cu modelul economic schimbat. A dus la o scadere a ofertei totale de criptomonede de la aproximativ 20 de miliarde pentru ERD la aproximativ 20 de milioane pentru EGLD.
Originile proiectului Elrond
Elrond (EGLD) a fost co-fondat in 2017 ca o solutie la problema scalabilitatii blockchain. In spatele proiectului s-au aflat Lucia Todea, Benjamin Mincu si Lucian Mincu. Acestia au considerat ca este necesar sa colaboreze pentru a introduce Elrond ca solutie viabila.
Fratii Mincu au lucrat anterior la un fond de investitii in active digitale numit MetaChain Capital. De asemenea, au co-fondat ICO Market Data, un agregator de informatii despre ICO-uri.
Obiectivul blockchain-ului Elrond este de a oferi o viteza crescuta a tranzactiilor prin sharding. Informatiile referitoare la contractele sale inteligente arata ca are capacitatea de a executa aproximativ 15.000 de tranzactii pe secunda, o tranzactie de 0,001 dolari si o latenta de 6 secunde.
Arhitectura Elrond
Debitul ridicat al blockchain-ului Elrond urmareste sa ofere eficienta, securitate, interoperabilitate si scalabilitate dincolo de ceea ce este deja realizabil. Tehologia Adaptive State Sharding si mecanismul de consens Secure Proof of Stake sunt cele mai esentiale doua caracteristici care fac proiectul Elrond distinct. Exista, de asemenea, cateva componente cheie la baza arhitecturii Elrond.
- Noduri si utilizatori
Acestea sunt cele doua piese principale care mentin reteaua in functiune. Utilizatorii implementeaza tranzactii in retea, fie ca transfer de valoare, fie ca executie a unui contract inteligent. Nodurile sunt dispozitivele din retea care proceseaza aceste tranzactii atat in mod activ, cat si pasiv.
- Validatorii
Validatorii sunt tipuri speciale de noduri care asigura generarea de blocuri si construirea consensului in schimbul recompenselor. Validatorii sunt obligati sa mizeze jetoane pentru a deveni eligibili. Alte parti interesate ii nominalizeaza. Pescarii si observatorii sunt alte exemple de tipuri speciale de noduri.
- Shard-urile
Shard-urile sau fragmentele sunt partitii mai mici ale retelei Elrond a caror sarcina este scalarea. Sarcina fiecarui shard sau fragment este de a gestiona parti din stare, anume conturi, contracte inteligente, blockchain. Fiecare shard este responsabil pentru procesarea tranzactiilor. Aceasta înseamnă ca fiecare shard individual poate procesa doar o fractiune din tranzactii in paralel cu alte fragmente.
- Elrond VM
Elrond VM (Elrond Virtual Machine) este utila in executarea contractelor inteligente. Elrond VM se bazeaza pe un format portabil de cod binar non-standard care se aliniaza cu arhitectura CPU numita WebAssembly (WASM).
- Metachain
Metachain-ul este blockchain-ul care ruleaza intr-un shard special. Rolurile sale principale sunt procesarea tranzactiilor, notarizarea si finalizarea antetelor blocurilor shard procesate, facilitarea comunicarii intre shard-uri, stocarea si mentinerea unui registru de validatori, declansarea unor noi epoci, procesarea provocarilor pescarilor, rasplatirea si taierea.
- Jetonul eGLD
Sarcina jetonului Elrond (EGLD) este de a alimenta blockchain-ul, servind drept punct de intrare pentru rețea, precum si de a furniza un mijloc de plata pentru tranzacții. De asemenea, jetonul EGLD ajuta la implementarea aplicatiilor dApp, la stocarea, executarea unui contract inteligent si la recompensarea validatorilor.
Adaptive State Sharding
Aceasta tehnologie a fost mult timp o tehnica de optimizare a bazelor de date care tocmai a fost introdusa in aplicatiile blockchain. Elrond blockchain foloseste tehnologia Adaptive State Sharding pentru a atinge anumite obiective.
In primul rand, cu tehnologia adaptive state sharding, Elrond mentine scalabilitatea fara a avea niciun impact negativ asupra disponibilitatii retelei.
In al doilea rand, aceasta tehnologie face ca determinarea destinatiei exacte a tranzactiilor sa fie usor de calculat. Expedierea si trasabilitatea sunt, de asemenea, simplificate cu ajutorul acestei tehnologii.
In plus, datorita adaptabilitatii retelei, exista un echilibru intre sharduri in orice moment.
In special, gestionarea modificarilor cererii pe blockchain-ul Elrond nu are un impact asupra securitatii retelei.
Dovada sigura a mizei
Mecanismul SPoS a fost dezvoltat cu scopul de a imbunatati solutiile existente Proof of Stake. SPoS ajuta la reducerea latentei retelei Elrond si ofera oricarui nod din shard permisiunea de a determina ce membri vor face parte din grupul de consens la inceputul fiecarei runde.
Semnatura agregata din ultimul bloc ajuta la furnizarea randomizarii. Acest lucru ajuta la limitarea timpului de alegere a unui grup de consens. A fost introdus si un factor de ponderare pentru a promova meritocratia intre noduri, luand in considerare simultan mizele. Schemele cu semnaturi multiple Bellare si Neven introduse de Elrond sunt vitale in reducerea numarului de runde de comunicare necesare in semnarea algoritmilor. SPoS ca versiune avansata a PoS asigura o distributie uniforma a fragmentelor.
Contracte inteligente pe Elrond
Contractele inteligente pe Elrond sunt construite folosind mașina virtuala Elrond (Elrond VM) sau Arwen WASM. Elrond VM accepta orice limbaj de programare care poate compila contracte inteligente Web Assembly, inclusiv Rust, C/C++, C#, Go, Typescript si multe altele. Aceasta functionalitate le permite dezvoltatorilor sa programeze in limbi familiare, dar Rust este limbajul recomandat datorita cadrului sofisticat de contract inteligent Rust de la Elrond.
Motorul de contract inteligent al Elrond VM este proiectat sa fie pe deplin compatibil cu Ethereum Virtual Machine (EVM). Cu alte cuvinte, contractele inteligente Ethereum pot rula fara probleme pe Arwen WASM VM. Arwen WASM VM este, de asemenea, proiectat pentru a obtine interoperabilitatea deplina intre sistemele blockchain externe. Acest lucru ajuta la facilitarea schimbului de valori si date intre mai multe protocoale blockchain.
Jetonul EGLD
Moneda Elrond (EGLD) serveste la alimentarea retelei blockchain Elrond. Tokenul a devenit al doilea lansat pe Binance Launchpad. Reteaua Elrond a strans aproximativ 3,25 milioane de dolari la sfarsitul ofertelor initiale de actiuni in format loterie in iulie 2019. Acea vanzare a oferit aproximativ 5 miliarde de jetoane ERD din totalul sau de 20 de miliarde de jetoane in circulatie.
In timp ce reteaua rula pe un testnet, jetonul ERD era un jeton BEP-2. Dupa lansarea retelei principale, Elrond a dezvaluit ca a existat o schimbare dramatica a nivelului economic al jetonului. Jetoanele au ajuns la 0,00065 de dolari fiecare la IEO, iar detinatorii biletelor de loterie castigatoare au primit circa 461.538,61 ERD (circa 300 de dolari).
Cazuri de utilizare Elrond
Reteaua blockchain Elrond accepta jetoane nefungibile (NFT) si ofera, de asemenea, conturi inteligente. Aceste conturi inteligente functioneaza ca orice alt cont dintr-o retea blockchain. Diferenta este ca au suport pentru stocarea datelor cheie-valoare la nivel de cont. Acestea permit utilizatorilor sa stocheze e-mailuri, adrese Bitcoin, date de sanatate, dovada cetateniei etc. De asemenea, conturile inteligente nu necesita ca Elrond VM sa stocheze si sa dovedeasca proprietatea asupra activelor digitale.
Elrond cauta, de asemenea, sa implementeze Elrond Standard Digital Tokens (ESDT), care sunt monede stabile tokenizate, active sintetice si monede fiduciare care opereaza in retea fara intrarea functionalitatii contractului inteligent. Scalabilitatea si viteza retelei Elrond primesc, de asemenea, reteaua pentru Internetul lucrurilor (IoT).
Concluzie
Solutiile de afaceri cauta platforme care sa aiba capacitatea de a satisface nevoile lor cele mai presante, deoarece continua, de asemenea, sa exploreze posibilitatile tehnologiei blockchain. Intrarea lui Elrond in industrie ofera o alternativa blockchain eficienta, scalabila, prietenoasa pentru dezvoltatori si ieftina, care este capabila sa satisfaca nevoile intreprinderilor la scara larga. Reteaua cauta, de asemenea, sa ofere solutii pentru schimbul de date, servicii financiare, IoT etc.