8 optiuni de tratament pentru atunci cand hiperpigmentarea iti da batai de cap
Pigmentarea neregulata a pielii (sau hiperpigmentarea, asa cum se numeste in mod obisnuit) este o problema comuna a pielii. Petele de varsta (cunoscute si sub numele de lentigine solare sau senile) sau zone intunecate ale pielii apar frecvent pe fata, maini si alte parti ale corpului expuse in mod normal la soare.
Daca ai de-a face cu hiperpigmentarea, sa stii ca nu esti singur. Hiperpigmentarea este o afectiune comuna a pielii si exista mai multe optiuni de tratament disponibile. Continua sa citesti acest articol si descopera tratamente pentru hiperpigmentare!
Tratamentele pentru tratarea hiperpigmentarii includ:
- Creme de iluminare
Cremele de iluminare sunt tratamente fara prescriptie medicala care functioneaza cu ingrediente selectate pentru a ajuta la diminuarea pigmentarii. Multe dintre aceste lotiuni sunt disponibile in forme mai puternice, dar doar alaturi de o prescriptie medicala. Aceste creme sunt aplicate de obicei o data sau de doua ori pe zi si ajuta la luminarea pielii, dar in timp.
- Acizii fetei
Acizii pielii, numiti si acizi faciali, actioneaza prin indepartarea stratului superior al pielii sau exfolierea acesteia. De fiecare data cand iti exfoliezi pielea, apar celule noi ale pielii care le inlocuiesc pe cele vechi. Acest proces ajuta la uniformizarea nuantei pielii si o face mai fina in general.
- Retinoizi
Retinoizii sunt derivati din vitamina A si se numara printre cele mai vechi ingrediente folosite de ingrijire a pielii. Desi retinoizii eliberati fara prescriptie medicala sunt considerati siguri pentru toate tonurile de piele, ar fi cel mai indicat sa vorbesti cu medicul tau dermatolog daca ai pielea sensibila sau intentionezi sa utilizezi aceste produse pe termen lung.
- Peeling chimic
Un peeling chimic foloseste acizi in concentratii mai puternice pentru a trata zona dorita a pielii. Acestea reduc aspectul hiperpigmentarii prin indepartarea epidermei. Versiunile mai adanci pot patrunde, de asemenea, in stratul mijlociu al pielii (derma) pentru a produce rezultate mai dramatice.
- Peeling cu laser
Un tratament cu laser peeling (resurfacing) foloseste fascicule de lumina tintite pentru a reduce hiperpigmentarea.
Exista doua tipuri de laser: ablativ si non-ablativ.
- Laserele ablative: Acestea sunt cele mai intense si implica indepartarea straturilor de piele.
- Laseruri non-ablative: Vizeaza derma pentru a promova cresterea colagenului.
- Terapie cu lumina pulsata intensa (IPL)
Terapia IPL este un tip de tratament cu laser non-ablativ (fractional). Cunoscuta si ca fotofaciala, terapia IPL stimuleaza cresterea colagenului in derm. De obicei necesita mai multe sesiuni.
- Microdermabraziune
Microdermabraziunea este o procedura profesionala, la cabinet, utilizata pentru a trata hiperpigmentarea care afecteaza doar epiderma (cicatrici superficiale).
In timpul procedurii, va fi folosita o unealta de mana asemanatoare unui burghiu cu o perie de sarma sau alt accesoriu abraziv, alunecand pe piele rapid, dar usor, pentru a indeparta epiderma. Este posibil sa aveti nevoie de mai multe sedinte pentru a obtine rezultatul ideal.
- Dermabraziune
Ca si in cazul microdermabraziunii, se foloseste o unealta de mana asemanatoare unui burghiu cu o perie de sarma sau alt accesoriu abraziv si se misca usor peste piele pentru a indeparta toata epiderma si dermul superior.
Indiferent de tratamentul pe care il alegi in cele din urma, este important sa iti protejezi pielea de deteriorarea solara si de hiperpigmentare. Utilizarea cremei solare in fiecare zi este o necesitate. Ar trebui sa aplici protectie solara in fiecare dimineata, chiar si atunci cand este innorat, si sa o reaplici dupa cum este necesar pe tot parcursul zilei. Asigura-te ca utilizezi o protectie solara cu SPF de minim 30.