Panourile solare sunt, de asemenea, numite celule solare sau panouri fotovoltaice. Acestea sunt responsabile pentru transformarea energiei solare in curent continuu. Care prin intermediul unui invertor este transformat in curent alternativ.

Fotovoltaicele sunt o sursa de energie care a devenit din ce in ce mai importanta de-a lungul anilor. Inainte de anii ’70 utilizarea sa a fost doar aerospatiala, dar din acel moment, a coborat pe Pamant. Este modular, adica eficienta sa nu depinde de dimensiunea sa, deci este scalabil si poate fi localizat in casa.

Cu toate acestea, in tari precum Spania utilizarea sa este inca eminamente industriala. „Cei peste 10.000 de megawati (MW) de energie fotovoltaica instalati in tara furnizeaza in principal companii si cladiri industriale”, explica seful Departamentului solar al IDAE. Mai avem inca un drum lung de parcurs pentru a ajunge in China, cea mai mare energie din lume in domeniul energiei fotovoltaice.

Revenind la aceste panouri, o alta intrebare cea mai frecventa este daca fermele (asa cum sunt cunoscute aceste facilitati) de panouri solare se misca cu soarele. Exista doua raspunsuri, unele panouri sunt instalate pe structuri fixe inclinate, iar altele sunt instalatii cu un tracker, adica au un motor inteligent care le misca astfel incat sa fie cele mai eficiente in toate zilele anului.

In ceea ce priveste puterea pe care panourile de dimensiuni standard o pot genera, se estimeaza ca un modul de 2 x 1 metru – intre 60 si 72 de celule – ofera aproximativ intre 300 si 445 Wp (wati de varf) pentru fiecare ora de soare.

Viitorul fotovoltaic

Viitorul panourilor consta in prezentul cercetarii stiintifice. La Universitatea Stanford (SUA) tocmai au dezvoltat o instalatie capabila sa genereze energie electrica atunci cand soarele a disparut deja. Panourile solare „in sens invers” profita de energia radiata de placi dupa multe ore de soare.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de „racire radiativa” si apare atunci cand un organism pierde caldura dupa temperaturi ridicate. Recuperarea caldurii care este eliberata, chiar si pe timp de noapte, ar putea fi o solutie pentru ca panourile sa functioneze mai mult. Iata detalii despre mgmenergo.com.

Ferme solare in instalatii elevate pe terenuri agricole sau sere pentru a optimiza spatiul si, in acelasi timp, pentru a mentine panourile racite de umiditatea eliberata de plantatii; Trackerele solare mai economice si mai eficiente pentru a urmari soarele sau celulele solare realizate cu componente organice care transforma ferestrele cladirilor industriale sau rezidentiale in panouri solare semitransparente sunt cateva dintre solutiile in curs de desfasurare.

Daca sunteti interesat, va oferim aceste solutii concepute pentru dvs.

Daca va ganditi sa instalati panouri solare in afacerea dvs. noi va putem ajuta. Mana in mana cu inchirierea eficientei energetice, veti obtine solutiile de finantare de care aveti nevoie pentru a efectua intregul proces, precum si sfaturile profesionale care va vor permite sa va indepliniti obiectivul si, de asemenea, sa optati pentru o economie substantiala a consumului dvs.). Doriti mai multe informatii? Cauta-ne si iti vom oferi detalii suplimentare.

Detalii despre panourile solare

Curba curent versus tensiune a unui modul ne ofera informatii utile despre performanta sa electrica. [2 Procesele de fabricatie provoaca adesea diferente in parametrii electrici ai diferitelor module fotovoltaice, chiar si in celulele de acelasi tip.

Prin urmare, doar masurarea experimentala a curbei I–V ne permite sa stabilim cu precizie parametrii electrici ai unui dispozitiv fotovoltaic. Aceasta masuratoare ofera informatii extrem de relevante pentru proiectarea, instalarea si intretinerea sistemelor fotovoltaice. In general, parametrii electrici ai modulelor fotovoltaice sunt masurati prin teste de interior.

Cu toate acestea, testarea in aer liber are avantaje importante, cum ar fi nicio sursa de lumina artificiala costisitoare, nicio limitare a dimensiunii esantionului si o iluminare mai omogena a probei.

 

Oamenii de stiinta de la Spectrolab, o subsidiara a Boeing , au raportat dezvoltarea celulelor solare cu mai multe jonctiuni cu o eficienta de peste 40%, un nou record mondial pentru celulele solare fotovoltaice. Oamenii de stiinta Spectrolab prezic, de asemenea, ca celulele solare concentratoare ar putea atinge eficiente de peste 45% sau chiar 50% in viitor, eficienta teoretica fiind de aproximativ 58% in celulele cu mai mult de trei jonctiuni.

Factorul de capacitate al panourilor solare este limitat in primul rand de latitudinea geografica si variaza semnificativ in functie de acoperirea norilor, praf, lungimea zilei si alti factori. In Marea Britanie factorul de capacitate sezonier variaza de la 2% (decembrie) la 20% (iulie), cu un factor de capacitate mediu anual de 10-11%, in timp ce in Spania valoarea ajunge la 18%.  La nivel global, factorul de capacitate pentru fermele fotovoltaice la scara de utilitate a fost de 16,1% in 2019.

In functie de constructie, modulele fotovoltaice pot produce energie electrica dintr-o gama de frecvente de lumina , dar de obicei nu pot acoperi intreaga gama de radiatie solara (in special, ultraviolete , infrarosii si lumina scazuta sau difuza).

Prin urmare, o mare parte din energia luminii solare incidente este irosita de modulele solare si pot oferi eficiente mult mai mari daca sunt iluminate cu lumina monocromatica.

Prin urmare, un alt concept de design este impartirea luminii in sase pana la opt game de lungimi de unda diferite care vor produce o culoare diferita a luminii si sa directioneze fasciculele catre diferite celule reglate la acele intervale.  Acesta a fost proiectat a fi capabil de a creste eficienta cu 50%.