Inainte de a cumpara mobila bucatarie la comanda, este bine sa acordati atentie calitatii hardware-ului si materialelor din care vor fi realizate partile structurale ale bucatariei.

Materialele determina nu numai pretul, ci si durabilitatea bucatariei. Adesea, un pret scazut este un indiciu al unei calitati inferioare, in special al mecanismelor. In general, utilizatorii nu acorda prea multa atentie robustetii si rezistentei la uzura acestora.

Verificati calitatea elementelor hardware

Cititi cu atentie pe fisa produsului daca, de exemplu, balamalele usii sunt garantate pentru cel putin 50-60.000 de cicluri de deschidere. Pentru unitatile de baza de bucatarie, cel mai bine este sa le alegeti pe cele dotate cu sertare si carucioare extractabile.

Desi acestea costa mai mult decat cele cu usi, sunt mai comode, deoarece permit accesul usor la uneltele pe care le vor contine, usurand munca in bucatarie, deoarece nu mai este nevoie sa va aplecati pentru a cauta obiecte in spate, dar nu uitati ca sertarele si carucioarele extensibile incercate in magazin goale, odata ajunse acasa trebuie sa pastreze aceeasi fluiditate atunci cand sunt incarcate cu oale si tigai si vase.

Deoarece aceste articole vor fi folosite cel putin de cateva ori pe zi, asigurati-va ca stiti exact cata greutate pot suporta si cereti intotdeauna garantia producatorului.

Verificati nu numai balamalele, ci si mecanismele pentru usile clapetelor

In ceea ce priveste echiparea peretilor, deschiderea usii din dreapta sau din stanga este in continuare cea mai populara datorita economiei sale, desi deschiderile cu clapeta sau basculante sunt, fara indoiala, cele mai convenabile pentru acces, dar obliga la alegeri proaste, deoarece acestea sunt instalate, de obicei, pe pereti cu inaltimea mai mica de 40 cm.

Verificati calitatea manerelor

Evaluati, de asemenea, caracterul practic din punct de vedere al aderentei si al usurintei de curatare. De exemplu, trebuie evitate manerele din plastic si manerele prea mici, primele pentru ca sunt fragile, iar cele din urma pentru ca sunt greu de curatat. Foarte raspandit este sistemul cu manerul integrat in usa.

Aceasta este o adancitura in panoul usii care permite deschiderea acesteia fara a avea proeminente deranjante. Daca alegeti acest tip de solutie, verificati daca este usor de prins si daca locasul este usor de curatat.

Aflati din ce materiale este facuta structura bucatariei

In bucatariile de calitate, ramele pot fi realizate din placaj sau din lemn stratificat, in timp ce in bucatariile de calitate inferioara sunt realizate din placi aglomerate acoperite cu melamina.

Verificati fisa tehnica a produsului pentru a vedea din ce material sunt confectionate carcasele si usile bucatariei pe care intentionati sa o achizitionati si, mai ales, asigurati-va ca sunt materiale cu continut scazut de formaldehida din clasa E1.

In cazul usilor din MDF, asigurati-va ca acestea sunt hidrofuge.

Indiferent de materialul utilizat pentru usi, profile si toate suprafetele vizibile ale structurii, acestea pot fi realizate din lemn in diferite esente si finisaje, de la lacuit lucios sau mat pana la lacuit natural, sau chiar din placi de bloc, MDF lacuit, placi aglomerate laminate si chiar otel si sticla calita.

Verificati daca baza de sub chiuveta are un fund din aluminiu.

In special in bucatariile din placi aglomerate, aceasta este o cerinta indispensabila, la fel ca si constructia barei care leaga cele doua parti, indiferent daca este din aluminiu sau placaj.

Trucuri pentru o viata mai usoara in bucatarie

Cand lucrez cu bucatari incepatori, cea mai frecventa ineficienta pe care o vad este in planificarea sarcinilor. Sa presupunem ca aveti patru cepe care trebuie curatate, taiate cubulete fine si transferate intr-un castron mare.

Daca faci fiecare dintre acesti pasi pentru fiecare ceapa pe rand, petreci mult timp miscandu-te inainte si inapoi intre scandura, cosul de compost si bol, ridicandu-ti si asezandu-ti cutitul si pregatindu-te mental pentru urmatoarea sarcina.

In schimb, lucrati ca la o fabrica: incepeti prin a taia capatul si a despica toata ceapa. Apoi curatati toate cepele. Apoi faceti toate taieturile orizontale, urmate de toate taieturile verticale. In cele din urma, transferati toate zarurile perfecte in bol si curatati-va tabla si blatul inainte de a trece la urmatoarea sarcina.

Aplicati acest tip de gandire la toate sarcinile dvs. si veti descoperi ca timpul pe care il petreceti in bucatarie nu va fi doar mai eficient, ci si mai ordonat, mai curat si mai organizat.

Folositi un vas de gunoi si o racleta pentru banc

Editorul site-ului din New York Max recomanda sa aveti intotdeauna un vas de gunoi langa statia de lucru. Sunt din toata inima de acord si as adauga ca o racleta de banc este si un kit de piese esential.

Inghetati lichidele in portii utilizabile!

Editorul site-ului Serious Eats Drinks, Maggie Hoffman, spune ca ea ingheata vinul in tavi pentru cuburi de gheata si le depoziteaza in congelator, gata sa fie scoase pe rand si adaugate in sosuri si tocane, scutindu-va de a fi nevoie sa deschideti o sticla intreaga la fiecare cand o reteta necesita niste vin.

In mod similar, daca va faceti un lot mare de stoc, congelati-l in portii convenabile in congelator – tavile pentru cuburi de gheata si recipientele pentru delicatese de jumatate de litru sunt grozave pentru asta – apoi transferati-le intr-o punga de congelator de plastic pentru a fi scoase si uzate. ori de cate ori aveti nevoie de stoc proaspat.

Congelati cat mai plat posibil

Inca un truc pentru congelator: inghetati lucrurile plate si stivuiti-le. Fie ca este vorba de supe, tocanite sau carne macinata, cu cat le puteti obtine mai plate si mai late, cu atat se vor ingheta si dezgheta mai repede, ceea ce nu numai ca va face mai eficient, ci si imbunatateste calitatea alimentelor.

Cand congelati carne cruda, supe si tocane, daca aveti un aparat de etansare cu vid, folositi-l! In caz contrar, puneti alimentele in pungi de congelare grele, stoarceti tot aerul, intindeti punga si folositi-va mainile pentru a prelucra continutul intr-o forma cat mai plata.