Avantajele obtinute prin intermedierea financiara
Intermediarul financiar reprezinta acea organizatie care actioneaza ca o legatura intre investitor si debitor cu scopul de a indeplini obiectivele financiare ale ambelor parti.
Un astfel de intermediar financiar poate fi perceput drept o entitate comerciala care accepta depozite de la deponenti sau de la investitori, permitandu-le dovezi reduse pentru suma lor. De asemenea, acesta imprumuta suma respectiva persoanelor fizice sau firmelor la o rata de dobanda relativ ridicata pentru a-si face marja.
Printre tipurile de intermediari financiari sunt recunoscute:
Bancile: cei mai cunoscuti intermediari financiari care simplifica procesul de imprumut, impreuna cu furnizarea de diverse alte servicii catre clientii sai pe scara larga.
Unitatile de creditare: unitati financiare cooperative care faciliteaza imprumuturile de fonduri pentru a oferi asistenta financiara membrilor sai.
Companiile de finantare nebancare: companii financiare angajate in activitati precum avansarea de imprumuturi catre clientii sai la o rata de dobanda foarte mare.
Bursele: acestea faciliteaza tranzactionarea valorilor imobiliare si a actiunilor si percepe brokerajul de la fiecare parte, acesta fiind profitul sau.
Companiile de fonduri mutuale: clubeaza suma colectata de la diferiti investitori. Acestia au obiective de investitii identice si capacitate mare de asumare a riscurilor. Fondurile sunt apoi investite colectiv in titluri de valoare, obligatiuni sau alte optiuni de investitii, pentru a asigura un castig de capital pe termen lung.
Companiile de asigurari: ofera polite de asigurare persoanelor fizice si entitatilor comerciale pentru a le asigura impotriva accidentelor, decesului, riscurilor, incertitudinilor sau neindeplinirii obligatiilor de plata.
Astfel, acestea accepta depozite sub forma de prima, aceasta fiind reunita in investitii profitabile pentru a obtine randamente financiare. Persoana asigurata poate solicita banii in cazul oricarei neplaceri conform acordului stabilit prin contract.
OVB Romania este un astfel de investitor financiar amintit la final care joaca roluri semnificative in economie. Iata care sunt cateva dintre beneficiile sale semnificative:
- Risc scazut: implicarea unui intermediar precum OVB Romania reduce riscul de pierdere frauduloasa, implicita si chiar de capital pentru creditor; pentru ca persoanele sunt expuse unor tipuri de riscuri diverse sau unor incertitudini care pot provoca pierderi mari, o companie de acest fel devine, prin asigurarea oferita, un dispozitiv cooperativ care ajuta la impartirea riscurilor intre asigurati. Compania reduce, astfel, riscul asiguratului in schimbul unei prime mici.
- Comoditate: schimbul devine adecvat atat pentru investitor, cat si pentru client, dat fiind ca ambele parti nu au nevoie sa investeasca timp si bani in cautarea reciproca. Cu toate acestea, este nevoie ca investitorul sa se adreseze intermediarului in acest scop;
- Protectie financiara: companiile de asigurari de genul OVB Romania asigura protectia economica si financiara a asiguratului impotriva pierderilor neasteptate in considerarea sumei nominale numite prima. Acestea ofera protectie financiara asiguratului in caz de deces sau alte neplaceri, acopera pierderea proprietatilor din cauza furtului, a dezastrelor naturale, a accidentelor etc.
- Mentine standardul de viata: asigurarea ofera protectie financiara impotriva riscului neasteptat de pierderi pe baza carora oamenii isi pot mentine nivelul de trai; compania de asigurari ofera protectie in ceea ce priveste banii pentru a evita o nefericita criza financiara.
De asemenea, un intermediar financiar de acest fel incurajeaza economisirea, elimina dependenta, poate crea oportunitati de angajare, promoveaza comertul exterior, ajuta la buna desfasurare a activitatilor, ajuta la reducerea inflatiei si la dezvoltarea economiei.
Un intermediar financiar este o entitate care actioneaza ca intermediar intre doua parti intr-o tranzactie financiara, cum ar fi o banca comerciala, o banca de investitii, un fond mutual sau un fond de pensii. Intermediarii financiari ofera o serie de beneficii consumatorului mediu, inclusiv siguranta, lichiditatea si economiile de scara implicate in gestionarea bancara si a activelor.
Desi in anumite domenii, cum ar fi investitiile, progresele in tehnologie ameninta cu eliminarea intermediarului financiar, dezintermedierea este mult mai putin o amenintare in alte domenii ale finantelor, inclusiv bancare si asigurari.
Intermediarii financiari servesc ca intermediari pentru tranzactiile financiare, in general intre banci sau fonduri. Acesti intermediari contribuie la crearea unor piete eficiente si la scaderea costurilor de afaceri.
Intermediarii pot oferi servicii de leasing sau factoring, dar nu accepta depozite de la public. Intermediarii financiari ofera avantajul de a pune in comun riscul, de a reduce costurile si de a oferi economii de scara, printre altele.
Un intermediar financiar nebancar nu accepta depozite de la publicul larg. Intermediarul poate furniza factoring, leasing, planuri de asigurare sau alte servicii financiare.
Multi intermediari participa la schimburi de valori mobiliare si utilizeaza planuri pe termen lung pentru gestionarea si cresterea fondurilor lor. Stabilitatea economica generala a unei tari poate fi demonstrata prin activitatile intermediarilor financiari si prin cresterea industriei serviciilor financiare.
Intermediarii financiari transfera fonduri de la partile cu capital excesiv la partile care au nevoie de fonduri.
Procesul creeaza piete eficiente si reduce costul desfasurarii afacerilor. De exemplu, un consilier financiar se conecteaza cu clientii prin achizitionarea de asigurari, actiuni, obligatiuni, proprietati imobiliare si alte active.
Bancile conecteaza debitorii si creditorii prin furnizarea de capital de la alte institutii financiare si de la Rezerva Federala. Companiile de asigurari colecteaza prime pentru polite si ofera beneficii ale politei. Un fond de pensii colecteaza fonduri in numele membrilor si distribuie platile catre pensionari.