Brazii artificiali – toxici sau nu?
Convenabili, fara prea multa murdarie si cu posibilitatea de a-i reutiliza an de an, brazii artificiali au inceput sa devina tot mai populari in randul oamenilor care achizitioneaza un brad de Craciun.
Materialelele de fabricatie ale acestora, dar si modul de productie au o importanta atunci cand alegeti sa achizitionati obiectul central din decorul sarbatorilor de Craciun. Anul asta am cumparat cei mai frumosi brazi de Craciun artificiali de aici!
Substante chimice
Cei mai multi brazi artificiali, care sunt si printre cele mai ieftine modele, sunt fabricati dintr-un plastic slab calitativ, numit PVC. Acest produs chimic este cunoscut ca avand in timp efecte negative asupra sistemului endocrin al omului, perturband modul de fabricare si distribuire al hormonilor in corpul uman.
Alte probleme cauzate de acest produs chimic au fost legate de astm, probleme neurologice, cancer, diabet, problem de fertilitate in randul barbatilor. Utilizarea PVC-ului a fost interzisa in fabricarea produselor pentru copii, existand riscul ca portiuni mici sa migreze sau sa ajunga in praful casnic, ajungand sa fie respirat sau consumat. Scopul utilizarii acestui produs chimic este acela de a face acele de brad sa fie mai moi si flexibile.
Un alt element nociv folosit in fabricarea brazilor artificiali si care ajuta la modelarea PVC-ului este plumbul. Acesta se elibereaza in aer, in decursul timpului. Desi riscul de expunere la arborii artificiali este mai mic, acesta exista, iar nivelul de siguranta nu este cunoscut.
In afara de aceste elemente, brazii artificiali contin si substante ignifuge prin care se incearca evitarea incendiilor. Si utilizarea acestora poate avea influente nefaste asupra organismului uman, precum cancer, infertilitate, scaderea sistemului imunitar, influente care pot afecta si copiii.
Durabilitatea brazilor de Craciun
Plasticul utilizat la fabricarea acestora are la baza petrol, ceea ce nu il face prietenos cu mediul. Procesul de fabricare, dar si arderea sau depozitarea PVC-ului elibereaza compusi chimici care au efecte negative asupra sanatatii oamenilor si mediului.
Desi ar trebui sa folosim in medie 10 ani un brad artificial, nu toate familiile aleg optiunea reutilizarii brazilor. Exista modele ieftine de pomi care se deterioreaza si ajung la groapa de gunoi, ceea ce reprezinta o problema pentru mediul inconjurator.
Ce faceti daca aveti deja un brad artificial?
Daca detineti deja un brad artificial din PVC, exista si lucruri pe care le puteti face pentru a va reduce expunerea familiei la substantele chimice continute.
Dupa achizitionarea acestuia, este recomandat sa desfaceti bradul si sa il lasati in spatiu deschis, la aer, pentru a se disipa mirosul de plastic. Rezumati-va la acesta doar ca obiect decorativ dupa ce l-ati impodobit. Evitati atingerea acestuia foarte des. Puteti opta pentru curatarea acestuia cu un filtru HEPA, prin care sa aspirati o parte a substantelor chimice.
Ce sa verificati la un brad artificial?
Daca doriti achizitionarea unui brad artificial, asigurati-va ca materialul din care e fabricat acesta este polietilena sau polipropilena. Acestea sunt mai sigure, fara influente negative asupra organismelor vii.
De asemenea, puteti sa cautati comercianti care sa aiba o politica buna asupra produselor chimice si asupra mediului, oferindu-va astfel sigranta asupra materialelor folosite si a durabilitatii.