Cafeaua in Italia face parte din cultura tarii, iar faptul ca, in Italia, cafeaua este o religie, este atat de bine cunoscut, deoarece toti vorbim putin italiana datorita cafelei pe care o bem. Deci, daca veti vizita vreodata Italia, va veti bucura de ea. Daca vrei sa incerci cafeaua precum o fac italienii, va trebui sa inveti anumite chestii inainte.

PRIMUL LUCRU DE STIUT SUNT PRINCIPALELE CAFELE PE CARE LE PUTETI BEA IN ITALIA

CAFEA SAU ESPRESSO

Daca comanzi „o cafea”, asta vei gasi in Italia, o cafea facuta cu un espressor, care este un espresso, cu putina apa, tare, servita intr-o cana mica. Daca nu-ti place cafeaua puternica, ai ales o tara proasta pentru tine, aici cafeaua are intotdeauna putere si personalitate.

Apropo, un italian nu poate concepe cafea fara un espressor, sau cel putin fara un aparat de cafea italian care functioneaza cu capsule compatibile cafea.

CAFEA RISTRETTO

Ristretto are mai putina apa, dar aceeasi cantitate de cafea decat espresso-ul obisnuit, curios, intrucat desi se extrage in mai putin timp, aproximativ 15 secunde, este de obicei mai fin decat cafeaua espresso.

In ristretto predomina compusii de extractie mai rapida, in ei aromele acide tind sa dispara si mai ales retrogustul amar pe care il pot lasa unele cafele, care sunt tocmai arome care se obtin in a doua faza a extractiei.

Este o cafea foarte scurta, doar o inghititura.

MACCHIATO 

Este servita intr-o ceasca medie. La un shot de espresso se adauga putin lapte. Adauga lapte fierbinte pentru un cafe espresso macchiato, sau lapte rece pentru un freddo macchiato.

CAPPUCCINO

Celebrul si deliciosul cappuccino. Micul dejun tipic italian: Capuccino cu croissant. Nu veti vedea niciodata o comanda locala de genul dupa ora 11 dimineata, daramite dupa ce ati mancat.

Este combinatia perfecta intre espresso, lapte si crema de lapte (lapte fierbinte la abur.  Se serveste intr-o cana larga si mare.

 

CAFEA CORRETTO

Cafe corretto este o bautura italiana constand dintr-un simplu espresso „corectat” cu un strop de bautura alcoolica rezistenta, precum brandy, dar si sambuca, mistra, fernet, rom etc.

COMANDA O CAFEA IN ITALIA

Cafeaua in Italia este de obicei comandata la bar. Majoritatea italienilor cer sa o platesti inainte de a fi preparata si aceasta se serveste mereu cu un pahar cu apa, pentru a curata gura inainte si dupa ritual. Este un obicei rapid, care nu dureaza mai mult de cateva minute si, da, se repeta de cateva ori pe zi.

Exista o cafenea italiana pentru fiecare moment. Si, in plus, fiecare dintre ele este foarte diferita de precedenta. Astfel, cappuccino-ul sau macchiato-ul de la micul dejun nu au nimic de-a face cu ristretto-ul de la mijlocul diminetii sau cu un corretto de dupa masa.

Asta nu inseamna ca nu poate fi comandata in cafenea in modul in care fiecaruia ii place cel mai mult si la momentul pe care il considera convenabil. Dar, sa zicem, nu va fi foarte bine primit de iubitorii acestei bauturi, care in cazul Italiei sunt, practic, toti italienii.

Noi speram ca acest articol v-a fost de ajutor si ca informatiile cuprinse in acesta va vor ajuta in a savura cafeaua italiana si in a va integra in aceasta tara minunata, plina de traditii.