Care este componența unui sistem de panouri fotovoltaice?
Un sistem solar fotovoltaic este capabil să producă energie electrică regenerabilă, prin radiații solare. Instalarea sa implică unele componente care sunt foarte importante într-o instalație fotovoltaică, iar unul dintre aceste elemente sunt așa-numitele panouri solare, deși există mai multe de descoperit. Ca atare, mai jos vă prezentăm fiecare dintre componentele unei instalații fotovoltaice și ce rol au acestea.
Structura panourilor fotovoltaice
În cadrul componentelor care alcătuiesc un sistem fotovoltaic, structurile panourilor fotovoltaice sunt componente pasive, care facilitează instalarea modulelor fotovoltaice, care trebuie să reziste în mod constant condițiilor meteorologice din exterior. Aceste elemente îi fixează poziția și o mențin stabilă ani de zile. Ele sunt extrem de importante, deoarece înclinarea structurii va fi responsabilă pentru placa solară care primește radiația solară corespunzătoare. Astfel, un sistem fotovoltaic este alcătui din următoareleꓽ
Modul solar fotovoltaic (panouri solare)
Vorbim despre punctul culminant al oricărei instalații solare fotovoltaice – modulul solar, fotovoltaic. Acesta este responsabil pentru transformarea energiei solare în energie electrică și furnizarea energiei necesare în orice moment. Modulul solar fotovoltaic este componenta responsabilă pentru transformarea radiației solare în energie electrică prin efectul fotoelectric. Aceste elemente sunt fabricate în principal din semiconductori monocristalini sau policristalini (siliciu).
Panourile sunt echipate cu celule de siliciu, un material semiconductor care este încapsulat și montat pe o structură de susținere. Modulele au variații diferite în preț și eficiență, fiind posibilă alegerea între policristaline sau monocristaline, deși acestea din urmă oferă performanțe superioare.
Încărcător (regulator) de sarcină
Funcția sa este de a gestiona optim energia bateriei. În acest fel, se împiedică supraîncărcarea sau supradescărcarea sistemului fotovoltaic, prelungind în același timp durata de viață a acumulatorilor. Încărcătorul are o capacitate maximă de curent, care asigură o sarcină adecvată, asigurând în același timp o alimentare optimă.
Această componentă a sistemului gestionează eficient energia către baterii, prelungind durata de viață a acestora prin protejarea sistemului de suprasarcină și supradescărcare. Această componentă este comercializată pe baza capacității sale maxime de control (amperi).
Baterie sau acumulator
Reglează energia electrică care vine, astfel se stochează energia electrică, pentru a fi utilizată mai târziu, ori de câte ori este necesar. Bateria este o componentă elementară care asigură furnizarea energiei în zilele cu luminozitate scăzută. Astfel, obiectivul acumulatorului poate fi rezumat în trei funcții clar evidențiate și diferențiate:
- Stochează energie pentru o anumită perioadă de timp.
- Acesta oferă o putere imediată suficient de mare pentru a duce la o alimentare eficientă.
- Limitează și fixează tensiunea de lucru a sistemului pentru a preveni căderile de tensiune pe tot parcursul instalării.
Invertor
Invertorul convertește curentul direct de la baterii în curent alternativ sau convențional. Acest curent trebuie să fie același cu cel utilizat de rețeaua electrică (220 V cu o frecvență de 50 Hz). Cu toate acestea, odată intrat în funcțiune, trebuie să se conformeze cererii maxime de putere disponibile în echipamentul cuplat la acesta. Este un element de înaltă eficiență și siguranță, cheie în instalațiile fotovoltaice conectate la rețea și în cei autonomi a căror misiune este de a furniza energie electrică unei proprietăți.
Așa cum am menționat, invertorul convertește curentul direct și tensiunea joasă (de obicei 12V sau 24V), provenind de la baterii sau controler în curent alternativ, iar într-un mod simplificat, se poate afirma faptul că acesta transformă curentul direct într-o priză convențională.
Fiecare parte a unui sistem fotovoltaic este esențială pentru a capta energia soarelui și a efectua transformarea sa în timp util. Este o resursă eficientă, a cărei cerere a crescut prin faptul că este responsabilă pentru furnizarea de apă caldă și încălzire, dar este deosebit de utilă și în locuințele izolate, unde rețeaua publică de energie electrică nu are acoperire.