Ce este Ethereum? Cel mai cuprinzator ghid pentru incepatori
Ce este Ethereum? Ethereum este o platforma tehnologica pentru a revolutiona lumea digitala. Ethereum isi propune sa transforme in intregime functionarea internetului. Daca este pe deplin actualizata, va schimba cursul multor evenimente – inclusiv modalitatile de a gestiona finantele, de a stoca date, de a incheia contracte si de a stabili increderea.
In acest articol, vom incerca sa raspundem la urmatoarele intrebari –
- Ce este Ethereum?
- Care este viziunea platformei Ethereum?
- Care sunt diferitele aspecte ale Ethereum?
- Ce este Ethereum Mining?
- Care sunt cazurile de utilizare ale Ethereum?
- Care este problema proeminenta cu care se confrunta Ethereum?
- Care este viitorul platformei Ethereum?
Speram ca, pana la finalul acestui articol, veti sti totul despre Ethereum si perspectivele sale.
Dar inainte de a trece in revista detalii despre Ethereum, sa intelegem mai intai predecesorul sau – Bitcoin si tehnologia pe care functioneaza – Blockchain.
Invatand despre Bitcoin si Blockchain, veti intelege mai bine platforma Ethereum si functiile sale.
Bitcoin – Predecesorul
In 2008, Satoshi Nakamoto a creat multa zarva cand a anuntat Bitcoin. Pentru prima data, programarea monedei era posibila. Tranzactiile puteau fi efectuate intr-o retea peer-to-peer, excluzand nevoia de „intermediari”, de incredere sau de alta natura. Bitcoin a aratat lumii ca matematica si-ar putea asuma rolul unui „intermediar de incredere”.
Dar este Bitcoin doar o alta versiune digitala a monedei traditionale? Cu siguranta nu!
Cum este Bitcoin diferit?
- Este descentralizat.
- Are o rezerva limitata.
- Permite identitati anonime prin pseudonime.
- Este imuabil.
- Este foarte divizibil. (Satoshi, cea mai mica unitate, este o sutime dintr-o milionime BTC si este aproximativ egal cu 0,0000896749 USD).
Bitcoin a fost folosit initial ca un termen generic pentru a se referi la urmatoarele doua aspecte:
- Criptomoneda – Un fragment de cod care reprezinta unele active digitale.
- Blockchain – Cadrul de baza pe care functioneaza moneda.
Blockchain-ul Bitcoin a fost limitat doar la tranzactii financiare. Prin urmare, a compromis perspectivele tehnologiei blockchain.
Dar ce este tehnologia Blockchain? Sa o intelegem mai intai.
Blockchain-ul
Prin definitie, un Blockchain este un „registru partajat” sau o „baza de date distribuita” care contine datele sub forma de „blocuri”. Fiecare „bloc” include informatii despre blocul anterior si urmatorul, creand un lant imuabil de blocuri.
Un aspect crucial al acestei tehnologii este ca va permite sa adaugati doar date mai noi. O informatie nu poate fi indepartata dupa ce este introdusa in lant.
Spre deosebire de bazele de date traditionale, un blockchain nu este „stocat” pe un singur computer. In schimb, functioneaza cu o retea peer-to-peer in care fiecare computer functioneaza ca un „nod”. Fiecare nod executa si inregistreaza orice se intampla pe Blockchain, facand Blockchain un „registru partajat”.
In consecinta, nu exista o singura entitate care sa controleze procesele. Intreaga retea de participanti voluntari este responsabila, ceea ce o face „descentralizata”.
Procesul este automatizat. Functioneaza numai pe baza conditiilor matematice convenite de catre participanti.
Ce este Ethereum?
Definitia site-ului oficial data Ethereum este urmatoarea:
„Ethereum este o platforma globala, open-source, pentru aplicatii descentralizate. Pe Ethereum, puteti scrie cod care controleaza valoarea digitala, ruleaza exact asa cum a fost programat si este accesibil oriunde in lume”.
O semnificatie a Ethereum este ca a eliberat tehnologia blockchain de limitele financiare ale Bitcoin si si-a extins domeniul de aplicare. Acesta a aratat lumii cum ar putea beneficia alte industrii de pe urma aplicarii sale.
Asadar, Ethereum este un blockchain programabil unic.
De exemplu, imaginati-va ca vi se da un schelet si este modificabil. Trebuie sa aranjati oasele, muschii, organele si sa puneti ultimele retusuri. In cele din urma, aveti un om cu totul nou, facut la alegerea si cerintele dvs.
Implicatia exemplului mentionat mai sus este reala si este intr-adevar functia fundamentala a Ethereum-ului. Va permite sa va creati propriile aplicatii bazate pe blockchain care pot rula in reteaua Ethereum.
La fel ca Bitcoin, arhitectura Ethereum are si doua aspecte:
- Criptomoneda
- Blockchain-ul Ethereum.
Criptomoneda „nativa” a Ethereum se numeste Ether.
Moneda Ether a fost creata pentru a sprijini financiar proiectul Ethereum si nu invers. Aceasta caracteristica este o diferenta esentiala intre Ethereum si predecesorul sau, Bitcoin.
Importanta acestei tehnologii nu consta in ceea ce ea reprezinta. Consta in ceea ce poate face pe caile pe care le deschide catre lumea digitala.
Ce este Ethereum? Care este viziunea Ethereum?
Putem enumera cateva dintre utilizarile principale ale internetului, dupa cum urmeaza –
- Navigare
- Incarcare/ descarcare
- Vizionarea de videoclipuri
- Jocurile
- Pregatirea documentelor
- Stocarea/preluarea fisierelor
- Trimiterea de e-mailuri
- Chat si multe altele.
Pentru toate utilizarile noastre de zi cu zi, suntem dependenti de o retea client-server. Datele sunt stocate intr-un computer central sau „server” pe care computerul dumneavoastra il poate accesa. Toate informatiile personale pe care le furnizati pe internet (detalii card, data de nastere si altele) sunt stocate pe un server.
Serverele in sine sunt computere si nu pot „da sens” datelor dvs. Cu toate acestea, proprietarii umani ai acestor servere pot.
Majoritatea acestor servere sunt fie detinute de agentii guvernamentale, fie de corporatii private.
Este destul de evident ca astfel de date pot fi utilizate gresit. La fel ca Brian Behlendorf, unii au considerat aceasta structura centralizata drept „pacatul originar” al internetului.
Tehnologia blockchain (in general) si in principal Ethereum exista pentru a remedia acest lucru.
Viziunea platformei Ethereum este de a construi un „nou internet”. Unul care ar fi descentralizat asa cum a fost intotdeauna menit sa fie. Un internet unde,
- Retelele peer-to-peer ar inlocui modelul client-server.
- Orice date ar fi detinute numai de creatorul sau.
- Nu ar exista monopolul datelor.
- Aplicatiile nu vor fura date in numele serviciilor „personalizate”.
Ethereum se straduieste sa „democratizeze” internetul si vrea sa construiasca un „computer mondial”.
In acest moment, cateva dintre intrebarile evidente care apar sunt: –
- Cum?
- Ce instrumente are Ethereum?
- Ce beneficii ofera Ethereum?
- Cum planuieste Ethereum sa depaseasca obstacolele inevitabile?
Asa ca acum, sa incercam sa gasim raspunsurile la aceste intrebari.
Aspecte ale platformei Ethereum
Trebuie sa fi realizat pana acum ca Ethereum este un domeniu cu mai multe fatete. Are multe aspecte si tocmai prin aceste aspecte functioneaza tehnologia.
Pentru scopul nostru, trebuie sa le luam in considerare individual.
- Contracte inteligente Ethereum
Contractele inteligente sunt un element crucial al unora dintre platformele blockchain, inclusiv Ethereum.
Institutul National de Standarde si Tehnologie (NIST) din Statele Unite ale Americii defineste contractele inteligente ca:
„O colectie de cod si date (denumite uneori functii si stare) care este implementata folosind tranzactii semnate criptografic in reteaua blockchain.”
Contractele inteligente utilizeaza algoritmi matematici, prin urmare elimina cerinta intermediarilor de a-si mentine importanta si inviolabilitatea supreme si de a asigura aplicarea.
Pentru a intelege cum functioneaza, luati in considerare urmatorul exemplu.
Imaginati-va un automat de ziare. Trebuie sa puneti o moneda pentru a obtine un ziar.
Sa presupunem ca puneti o moneda si tot nu primiti un ziar. Ce ar trebui sa se intample in continuare?
Acesta este un fel de scenariu in care un contract inteligent poate ajuta.
Increderea se formeaza prin contracte inteligente in orice tranzactie bazata pe blockchain. Este un cod care realizeaza automat o functie predefinita la indeplinirea conditiilor prestabilite. Contractele inteligente Ethereum au o functionalitate extinsa in comparatie cu multe alte contracte inteligente bazate pe blockchain.
Programabilitatea platformei Ethereum le permite dezvoltatorilor sa o foloseasca in moduri unice. Astfel, ele pot include multe variatii pentru a se potrivi cerintelor.
Acest lucru a fost facut posibil de Ethereum Virtual Machine sau EVM.
- Ethereum Virtual Machine (EVM)
Inovatia EVM a facut platforma Ethereum ceea ce este astazi. Mult onorata „programabilitate” a Ethereum se datoreaza EVM-ului.
Inainte de Ethereum, dezvoltatorii de aplicatii bazate pe blockchain trebuiau sa efectueze sarcini obositoare si consumatoare de timp, cum ar fi urmatoarele:
- Modificarea functionalitatii Bitcoin
- Extinderea functionalitatii Bitcoin
- Alternativ, construirea unui nou blockchain de la zero.
Apoi a venit masina virtuala Ethereum cu o abordare complet diferita si mai adaptabila. Printre altele, a permis dezvoltatorilor libertatea de a utiliza orice limbaj de programare disponibil.
In consecinta, dezvoltatorii ar putea crea o varietate de „aplicatii descentralizate” specializate sau dApp-uri cu niveluri fara precedent de usurinta si eficienta. Prin aceste dApps apar aplicatiile practice ale oricarui blockchain (inclusiv Ethereum).
Aplicatiile dApp sunt descentralizate si in mare parte open-source, fara autoritate centrala de guvernare. Sunt orientate spre recompensa si bazate pe protocol.
Pentru a afla mai multe despre dApps, cititi informatiile noastre detaliate despre „Ce sunt dApp-urile”.
- Validarea Blockchain
Ethereum (si Blockchain, in general) exclude necesitatea intermediarilor de incredere, cum ar fi bancile. Totusi, daca nu prin intermediari, de unde stim ca o tranzactie este valabila?
Tehnologia Blockchain raspunde la aceasta intrebare sub forma de „validare”.
Validarea este procesul prin care nodurile verifica legitimitatea oricarei noi tranzactii. Un nou bloc este adaugat dupa ce este validat. In acest fel, tranzactia este verificata si asigurata ca nodurile sunt toate pe aceeasi pagina.
O tranzactie este validata in functie de anumite criterii standard si predefinite. Dezvoltatorul Blockchain defineste aceste criterii.
Desi fiecare nod poate valida o tranzactie dupa indeplinirea unor criterii specifice, nu fiecare nod participa activ. Cei care valideaza tranzactia sunt cunoscuti ca validatori.
Procesul de validare este cunoscut sub numele de minerit, iar validatorii sunt considerati mineri. Mineritul este unul dintre cele mai fundamentale aspecte ale oricarui Blockchain.
In sectiunea urmatoare, sa evidentiem cateva dintre detaliile esentiale despre Ethereum Mining.
Contracte inteligente Ethereum
Contractele inteligente sunt un element crucial al unora dintre blockchain-uri, inclusiv Ethereum. Ele pot avea o parte „neactionabila” care contine legalitati precum un contract traditional. Cu toate acestea, cea mai interesanta caracteristica a contractelor inteligente este partea „actionabila”.
Spre deosebire de contractele traditionale care se bazeaza pe intermediari umani pentru a-si mentine importanta si inviolabilitatea supreme si pentru a asigura aplicarea lor, contractele inteligente (cum ar fi contractele inteligente Ethereum) indeplinesc aceeasi functie utilizand algoritmi matematici.
Pentru a intelege cum functioneaza, imaginati-va un automat. Puneti o moneda si primiti, sa zicem, un ziar. Nu introduceti o moneda, nu primiti. Grozav! Acum, introduceti o moneda si nu primiti un ziar. Ce ar trebui sa se intample in continuare?
Acesta este un fel de scenariu in care un contract inteligent poate ajuta. Deci, pentru a defini conceptul, un contract inteligent este un cod care indeplineste automat o functie predefinita in indeplinirea conditiilor predefinite. Prin contractele inteligente se construieste increderea in orice tranzactie bazata pe blockchain.
Acestea fiind spuse, ramane faptul ca contractele inteligente Ethereum sunt oarecum diferite de altele, in sensul ca majoritatea celorlalte contracte inteligente bazate pe blockchain au o functionalitate limitata.
Cu toate acestea, programabilitatea platformei Ethereum le permite dezvoltatorilor sa-l foloseasca in moduri unice. Astfel, ele pot include multe nuante pentru a se potrivi cu specificul cerintei. Acest lucru a fost posibil de Ethereum Virtual Machine sau EVM.
Masina virtuala Ethereum
Intr-adevar, inovatia EVM a facut Ethereum ceea ce este astazi. Mult venerata „programabilitate” a Ethereum se datoreaza EVM-ului.
Merita sa reiteram functionalitatea limitata a blockchain-urilor inainte de Ethereum. Procesul de dezvoltare a oricarei aplicatii bazate pe blockchain in acele vremuri ar putea fi rezumat dupa cum urmeaza. Dezvoltatorul trebuia fie –
- Sa modifice si sa extinda functionalitatea Bitcoin. Acest lucru era atat obositor, cat si un proces care consuma timp.
- Alternativ, sa construiasca un nou blockchain de la zero. Asta nu este ceva ce le place tuturor.
Apoi a venit masina virtuala Ethereum cu o abordare complet diferita, mai adaptabila. Printre altele, a permis dezvoltatorilor libertatea de a folosi orice limbaj de programare disponibil.
In consecinta, dezvoltatorii ar putea acum sa creeze o varietate de „aplicatii descentralizate” specializate sau dApps. Si asta, cu niveluri fara precedent de usurinta si eficienta. Prin aceste dApps apar aplicatiile practice ale oricarui blockchain, inclusiv Ethereum.
Acestea fiind spuse, ne-am putea intreba: „Ce sunt dApps?”. „Cum sunt acestea diferite de aplicatiile obisnuite?” Ei bine, acestea sunt intrebari care necesita un articol integral.
Pentru a afla mai multe despre dApps, cititi informatiile noastre detaliate despre „Ce sunt dApps”.
In acest blog, ne vom limita doar la acele aspecte ale dApps care sunt relevante pentru a intelege conceptul de Ethereum.
Acestea sunt descentralizate si open source (in mare parte). Nu exista o autoritate centrala de guvernare. Aplicatiile descentralizate sunt orientate spre recompense si se bazeaza pe protocol.
Acum, urmatorul aspect fundamental este Ethereum Mining. Dar, inainte de a discuta despre asta, trebuie sa intelegem conceptul crucial al validarii Blockchain.
Validarea blockchain
Ethereum (si Blockchain in general) exclude nevoia de intermediari de incredere, cum ar fi bancile. Totusi, da nastere la intrebarea – Daca nu prin intermediari, de unde stim ca o tranzactie este valabila?
Tehnologia Blockchain are raspunsul la aceasta intrebare sub forma „validarii”.
Deci, in linii mari, validarea este procesul prin care nodurile verifica legitimitatea oricarei noi tranzactii. Un nou bloc este adaugat numai dupa ce este validat. In acest fel, nu numai ca tranzactia este verificata, dar se asigura si ca nodurile sunt toate pe aceeasi pagina.
O tranzactie este validata in functie de anumite criterii standard, predefinite. Aceste criterii sunt definite de dezvoltatorul Blockchain-ului.
Desi fiecare nod poate valida o tranzactie la indeplinirea anumitor criterii, nu fiecare nod participa activ la proces. Cei care fac asta sunt cei care valideaza tranzactia si sunt cunoscuti ca validatori.
Procesul de validare este cunoscut sub numele de minerit. In consecinta, validatorii sunt considerati mineri. De fapt, mineritul este unul dintre cele mai fundamentale aspecte ale oricarui Blockchain. Si, Ethereum nu face exceptie. In sectiunea urmatoare, vom evidentia cateva dintre detaliile esentiale despre Ethereum Mining.
Ce este Ethereum Mining?
Miningul este procesul care ajuta la validarea tranzactiilor, astfel incat acestea sa poata fi secventiate si stocate sub forma de blocuri. Dupa cum sa mentionat deja, fiecare tranzactie sau adaugare la blockchain trebuie validata. Acest lucru este facut de minerii din retea.
Acum, va puteti intreba, ce primesc minerii ca „recompensa” pentru indeplinirea acestei functii? Si raspunsul este Eter! Pentru fiecare validare reusita, minerul este recompensat cu Eteri.
Moneda Ether poate fi utilizata in urmatoarele moduri:
- Functioneaza ca orice alta criptomoneda. Poate fi stocata in portofelele Ethereum si transferata intre utilizatori.
- Poate fi folosita pentru a cumpara gaz Ethereum. Daca doriti sa faceti orice tranzactie pe EVM sau daca doriti sa executati un contract inteligent, veti avea nevoie de gaz.
- In algoritmul de consens Proof of Stake (PoS), puterea minarii este proportionala cu numarul de jetoane din portofelul Ethereum.
Pe langa generarea de Ether, mineritul joaca un alt rol crucial in reteaua Ethereum. Minerii, ca sa spunem asa, isi asuma una dintre functiile critice ale bancilor in lumea reala. La fel cum bancile pastreaza inregistrari ale tranzactiilor financiare, minerii fac acelasi lucru pentru tranzactiile blockchain. Procedand astfel, se asigura ca sunt prevenite dublarea cheltuielilor, fraudele si altele asemenea.
Procesul de minerit, pentru orice blockchain dat, se bazeaza pe oricare dintre cei doi algoritmi majori de consens – Proof of Work si Proof of Stake.
Primul este modul traditional, folosit de Bitcoin. Este mai greoi deoarece necesita o putere de calcul enorma. A doua este o metoda mai evoluata si mai eficienta, care urmeaza sa fie implementata in curand de Ethereum. In prezent, totusi, Ethereum utilizeaza un protocol care este un hibrid al celor doua.
In continuare, unele cazuri de utilizare actuale trebuie discutate pentru a evidentia importanta Ethereum in lumea afacerilor.
Unele cazuri de utilizare ale Ethereum
Ethereum nu numai ca a transformat lumea blockchain, dar a ajutat si la evolutia multor alte industrii. De exemplu,
- Santander Bank, in colaborare cu ConsenSys, a dezvoltat un sistem utilitar de tokenizare de numerar. Acesta permite utilizatorului sa faca tranzactii interne sau internationale in cateva secunde folosind platforma Ethereum.
- uPort construieste un ID universal care ar putea fi folosit pentru a va conecta la diferite platforme. ID-ul ar fi o adresa pe Ethereum.
- GridPlus foloseste Ethereum pentru a digitiza reteaua electrica pentru a reduce costul energiei electrice.
Acum ca am discutat aproape fiecare aspect al Ethereum, sa aruncam o privire si asupra unor probleme cu care se confrunta in prezent.
Scalabilitate – O piedica in calea adoptarii comerciale
In ceea ce priveste scalabilitatea, blockchain-ul Ethereum inca sufera ca toate celelalte. In primul rand, aceasta problema poate fi inteleasa in ceea ce priveste capacitatea blockchain-ului de a suporta tranzactii pe secunda.
Pe de o parte, giganti precum PayPal, MasterCard si altii gestioneaza un numar mare de tranzactii pe secunda (TPS). VISA, reperul in acest sens, gestioneaza in jur de 1.700 TPS.
Pe de alta parte, Bitcoin are un TPS mediu de 4,6, in timp ce capacitatea maxima a Ethereum este de 15 TPS in prezent.
De asemenea, atingerea capacitatii de varf duce la incetinirea retelei. Acest lucru a fost observat in 2017, cand participantilor din reteaua Ethereum li s-a oferit posibilitatea de a „cumpara si creste cripto-animale de companie”. Hype-ul a fost imens, iar acest lucru a dus la o incetinire a vitezei tranzactiilor in retea.
Deci, acest lucru asta inseamna ca acesta este oarecum sfarsitul drumului pentru Ethereum? Nu chiar.
Viitorul – Ethereum 2.0
Cunoscut si sub numele de Serenity, planurile pentru Ethereum 2.0 au fost anuntate de Vitalik anul trecut la Devon. Daca totul decurge conform planului, Serenity va gestiona aproximativ 15.000 de TPS in urmatorii trei pana la patru ani. Mai mult, este de asteptat sa reduca semnificativ costurile de tranzactie pe reteaua Ethereum.
In acest sens, echipa a planificat mai multe furci (modificari) tari. Unele dintre acestea includ imbunatatiri structurale.
Blockchain-ul Ethereum 2.0 va functiona la trei niveluri:
- Lant principal: blockchain-ul original Ethereum.
- Beacon Chain: Nivelul dedicat exclusiv validarii folosind consensul PoS si pentru coordonarea generala.
- Sharding Chain: nivelul pentru executiile de contracte inteligente si stocarea datelor.
In afara de structura, se va modifica si protocolul de consens. De asemenea, se asteapta ca „minerii” din proces sa fie inlocuiti cu „validatori”. In total, se asteapta ca si procesul de minerit sa se schimbe, iar viitorul pare intr-adevar luminos.
In ritmul cu care omenirea progreseaza, digitalizarea isi asuma un rol din ce in ce mai crucial in vietile noastre. Cu viziunea de a remedia unele dintre problemele centrale ale digitizarii, Ethereum a aparut in scena in 2015. De atunci, a avut doar progrese.
Ethereum a promovat miscarea pe care a initiat-o inovatia tehnologiei Blockchain. Miscarea catre un internet nou, descentralizat. Bazandu-se pe contributiile de pionierat ale Bitcoin, Ethereum a deschis mai multe cai fara precedent in lumea blockchain.
In primul rand, a prezentat o alternativa plauzibila la problemele unui internet centralizat. In al doilea rand, a sporit posibilitatile de aplicare pragmatica, in viata reala, a blockchain-ului. In plus, a eliberat tehnologia de limitarile financiare care au impovarat-o in era Bitcoin.
Calatoria platformei Ethereum se confrunta cu unele coborasuri. Scalabilitatea este problema majora care impiedica integrarea sa. Forta echipei sale este concentratata in mod constant pe gasirea de noi solutii. In consecinta, Ethereum 2.0 este pe cale sa rezolve definitiv problema pana in 2022.
In total, Ethereum pare sa fie precursorul unui viitor stralucit pentru industria blockchain. Mai mult, prin extensie, este foarte probabil ca alte industrii sa beneficieze de pe urma acesteia.
Daca doriti sa dezvoltati o aplicatie dApp in jurul ideii dvs. de afaceri, consultantii si dezvoltatorii nostri Ethereum Blockchain va pot ajuta.