Folia pentru solar este unul dintre instrumentele de protectie pe care le folosim pentru a ne proteja plantele de factorii de mediu nefavorabili care ar putea afecta dezvoltarea normala a culturilor noastre.

De ce se foloseste?

Acoperirea solului cu diferite metode si materiale aduce beneficii de neegalat. Unul dintre principalele obiective ale folie solar – profesionala pentru acoperirea serelor si solarilor este de a proteja solul si mai ales partea subterana (radacinile) a plantei de temperaturile scazute, daca este folosita in perioada de toamna-iarna. Acest lucru reduce drastic riscul ca planta sa moara la primul frig sau inghet.

Daca, pe de alta parte, este folosita in perioada de vara, folie solar – profesionala pentru acoperirea serelor si solarilor previne pierderea de umiditate din sol prin evaporare: in acest fel, apa ramane in sol la dispozitia plantei, crescand astfel eficienta intregului sistem vegetal si, in cazul irigarii.

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este dezvoltarea redusa a buruienilor: datorita folie solar – profesionala pentru acoperirea serelor si solarilor, buruienile nu pot respira corespunzator si nu pot capta lumina. Acest lucru le impiedica sa supravietuiasca si duce la moartea lor sigura, ceea ce favorizeaza cresterea culturii noastre fara riscul de concurenta interspecifica.

Avand in vedere impermeabilitatea (totala sau partiala) a mulciului, acesta favorizeaza, de asemenea, mentinerea structurii solului, adica agregarea particulelor de sol si dispunerea spatiala a agregatelor. Aceasta caracteristica este foarte importanta, in special in cazul solurilor foarte argiloase.

De asemenea, mulcirea diminueaza levigarea substantelor nutritive, retinandu-le mai aproape de radacinile culturii noastre, si favorizeaza starea fitosanitara a acesteia, impiedicand prezenta bacteriilor, virusilor si a namatozilor pamanteni care ar putea fi creati din cauze multiple. In cele din urma, exista un efect favorabil asupra amplorii, precocitatea, sanatatea si calitatea productiei agricole.

Ce materiale sunt folosite pentru mulcire?

Mulcirea, asa cum am spus, consta in acoperirea solului cu diferite metode si materiale. Printre mijloacele posibile prin care se poate realiza acest lucru, astazi predomina foliile de plastic. Aceste „foi” sunt in general fabricate din polietilena (PE) si sunt de culoare inchisa, neagra sau gri fumuriu.

Grosimea lor variaza foarte mult, in functie de cultura pentru care sunt folosite si de durata de viata. Pe piata se pot gasi folii cu o grosime de 0,02-0,05 mm, daca sunt utilizate pentru culturi anuale pe termen scurt, sau de 0,06-0,1 mm, daca sunt utilizate pentru culturi pe termen lung. Latimea, pe de alta parte, este de 0,80 m, maxim 1,10 m. Folia de polietilena poate fi, de asemenea, echipata cu gauri cu diametrul de 4-5 cm, plasate pe unul sau mai multe randuri la distante diferite, in functie de tipul de cultura pentru care sunt destinate.

Si in agricultura ecologica?

Exista, de asemenea, materiale pentru agricultura ecologica. De fapt, pe piata se gasesc folie solar – profesionala pentru acoperirea serelor si solarilor pe baza de amidon de porumb, usor degradabile la sfarsitul ciclului de cultivare. O alta metoda folosita in agricultura ecologica este utilizarea paielor. Aceasta tehnica consta in aplicarea, la piciorul tulpinii, a unei cantitati considerabile de paie, uneori amestecata cu pamant si/sau ingrasamant natural.

Aceasta tehnica favorizeaza nu numai toate aspectele pozitive mentionate mai sus, ci si o economie notabila de apa de ploaie sau de irigare: paiul, de fapt, absoarbe apa, care, filtrandu-se in jos, se scurge treptat pana la radacinile plantei.

De ce plantele iubesc ploaia?

Sodiul care ajunge la sol dauneaza si structurii solului. Intr-o gradina productiva, particulele de sol se aduna impreuna in agregate benefice. Cu toate acestea, sodiul disperseaza aceste agregate si creeaza fisuri pe suprafata solului. Plantele arata mai verzi dupa ce ploua, deoarece aerul este 78% azot, iar azotul, mai presus de toate celelalte elemente, este ceea ce face plantele verzi. O parte din acest element, in formele sale de nitrat si amoniu, coboara in ploaie si este imediat absorbita de plante prin radacini si frunze.

Apa de ploaie contine, de asemenea, mai mult oxigen decat apa de la robinet. S-ar putea sa credeti ca plantele dumneavoastra sunt periculos de imbibate cu apa ca urmare a ploii excesive. Cu toate acestea, in timp ce imbinarea cu apa poate duce la conditii anaerobe ale solului si poate duce la putrezirea radacinilor daca supraudati plantele cu apa de la robinet, faptul ca apa de ploaie este foarte oxigenata poate oferi o marja de siguranta atunci cand solul este saturat dupa o ploaie.

Dioxidul de carbon este, de asemenea, adus pe Pamant in beneficiul plantelor atunci cand ploua. Dioxidul de carbon, atunci cand se combina cu alte minerale din atmosfera, confera apei de ploaie un pH acid.

Cand aceasta apa de ploaie acida ajunge in sol, ajuta la eliberarea de micronutrienti, cum ar fi zincul, manganul, cuprul si fierul, care sunt esentiali pentru cresterea plantelor, dar sunt in mare parte blocati in solul nostru local, care inregistreaza de obicei un pH neutru pana la alcalin. (Poluantii excesivi din aer pot produce asa-numitele ploi acide, care sunt daunatoare plantelor, dar reprezinta o problema mai mult in nord-est decat local.)