Mulcirea este o tehnica agricola utilizata pentru a proteja solul de schimbarile de temperatura si pentru a limita cresterea buruienilor. Pe vremuri, se obisnuia sa se stropeasca solul cu resturi de recolta, creandu-se astfel un mulci de paie.

Mulcirea cu paie este un sistem care va permite sa pastrati solul proaspat si curat, fara a fi nevoie sa il intoarceti tot timpul. In prezent, puteti obtine acelasi efect prin simpla intindere a foilor de mulci pe sol. Aceasta este o rola de material de mulcire care este foarte usor de instalat.

Desigur, puteti scapa intotdeauna de buruieni folosind o sapa, de buruieni sau un motocultor, daca suprafata este mare. Sau, daca problema dvs. sunt doar buruienile, puteti pur si simplu sa folositi o masina de taiat tufisuri sau o masina de tocat iarba pe jos. Apoi, desigur, exista si erbicidele, dar daca nu stii cum sa le folosesti risti sa-ti arzi gradina de legume, in timp ce mulcirea este nedureroasa, simpla, durabila si absolut naturala.

Cum sa mulciti

In zilele noastre, mulcirea gradinii de legume este pur si simplu o chestiune de a intinde o folie speciala intre rasaduri. Este vorba despre o folie, cunoscuta si sub numele de anti-ierburi, confectionata dintr-un material care permite apei sa irige solul, impiedicand in acelasi timp dezvoltarea buruienilor.

Se vinde la metru, in rulouri de diferite inaltimi, si este ancorat la sol cu ajutorul unor suporturi adecvate, care au rolul de a impiedica ridicarea lui in bataia vantului sau in timpul intretinerii instalatiilor. Dar valoarea foliilor de mulcire nu se limiteaza la controlul buruienilor.

La ce se foloseste o folie de mulcire

Folie neagra mulcire pachete inhiba cresterea buruienilor, deoarece blocheaza fotosinteza clorofilei acestora prin intunecarea solului. In unele cazuri, in special atunci cand buruienile sunt deosebit de inradacinate si rezistente, se poate folosi o folie impermeabila de teflon impotriva radacinilor pentru a le face sa putrezeasca si apoi se inlocuieste cu o folie respirabila, pentru a nu deteriora solul si, in consecinta, legumele.

Un alt efect al prelatei este acela de a acoperi solul de lumina directa a soarelui. Acest lucru previne supraincalzirea violenta a suprafetei solului, evita fluctuatiile de temperatura si mentine o hidratare controlata. De fapt, atunci cand este asezata pe sol, folia de buruieni reflecta cea mai mare parte a razelor solare si lasa sa treaca doar cantitatea minima de lumina indispensabila pentru mentinerea microclimatului de la suprafata.

In cele din urma, tesatura sa, fiind permeabila, permite apei din ciclurile de udare sa se infiltreze. Pe de alta parte, capacitatea sa de transpiratie permite solului sa respire, impiedicand dezvoltarea mucegaiului si a agentilor patogeni care ar ataca tulpina plantei.

De asemenea, prin imprastierea unui mulci intre legume se evita neplacerile create de o hentare continua. Acestea, de fapt, daca sunt facute prea des, spala si usuca solul si blocheaza curgerea apelor de suprafata. In cele din urma, mulcirea reduce foarte mult lucrarile de intretinere de rutina si pastreaza legumele curate de sol si de stropi de noroi.

De ce sa mananci castraveti?

Adultul mediu consuma aproximativ 3 litri (12 cani) de apa in fiecare zi. Aproximativ un sfert din aceasta provine de obicei din alimente. Castravetii sunt o sursa excelenta. Fiecare este aproximativ 95% apa. Acest lucru este important pentru ca celulele tale au nevoie de suficienta apa pentru a functiona corect.

Toata apa din castraveti nu doar hidrateaza celulele tale. De asemenea, iti umple burta si asta te poate ajuta sa mananci mai putin. O cana de castraveti taiati felii are doar 16 calorii. Asta inseamna ca are o „densitate energetica” foarte scazuta. Persoanele care mananca mai multe alimente cu densitate energetica scazuta le este adesea mai usor sa slabeasca.

Intr-o singura ceasca de felii de castraveti, vei primi 14% pana la 19% din vitamina K de care ai nevoie pentru zi. Veti obtine, de asemenea, vitaminele B si C, impreuna cu minerale precum cuprul, fosforul, potasiul si magneziul.

Nivelul ridicat de zahar din sange poate ajuta la crearea prea multor substante care dauneaza celulelor cunoscute sub numele de ROS si ROC. Castravetii s-au dovedit a fi promitatori, mai ales in studiile pe animale, in controlul acestei probleme. Sobolanii care au mancat mai multi castraveti au facut mai putin ROS si ROC. Sunt necesare mai multe studii asupra oamenilor pentru a sustine aceste rezultate.

Aceste mici substante chimice inflacarate va ajuta sa va protejati celulele de daune cauzate de substantele care se formeaza in corpul dumneavoastra numite „radicali liberi”. Castravetii au un set unic de antioxidanti, inclusiv flavonoide, lignani si triterpene. Ele nu numai ca protejeaza celulele, ci si diminueaza inflamatia care este legata de artrita si alte afectiuni pe termen lung.

Castravetii sunt buni pentru ticker atunci cand ii includeti intr-o dieta bine echilibrata. Activitatea lor antioxidanta ajuta la incetinirea sau oprirea bolilor legate de inima. Iar unele cercetari par sa arate ca amestecul unic de nutrienti din semintele de castraveti ar putea ajuta la imbunatatirea numarului de colesterol, ceea ce ar putea avea un impact direct asupra sanatatii inimii.