Siguranta este un element necesar si esential de siguranta in orice instalatie electrica. Este un dispozitiv simplu si mic care permite trecerea curentului electric la restul circuitului.

In cazul in care nu este in stare perfecta, acest lucru este taiat automat. Siguranta ofera siguranta 100% oricarui element electric. Iata aici sigurante electrice.

Cum functioneaza o siguranta?

Mecanismul unei sigurante este pe cat de simplu, pe atat de eficient si practic. O siguranta este compusa dintr-un filament foarte fin. Acest filament este realizat dintr-un material metalic susceptibil la ardere inainte de o crestere a tensiunii sau a variatiei. In cazul unei cresteri bruste a tensiunii in instalatie, acest filament va arde si, prin urmare, va intrerupe alimentarea cu energie electrica a restului instalatiei in ansamblu.

Fiind amplasata la inceputul circuitului, siguranta arsa mentine intreaga instalatie in siguranta de acea supratensiune de putere care ar putea fi periculoasa pentru oameni sau alte dispozitive care ar putea fi conectate la circuit.

Rareori un astfel de dispozitiv simplu si mic a fost capabil sa ofere o astfel de doza mare de siguranta in instalatiile electrice.

Daca in instalatiile electrice de acum zeci de ani am putea gasi cabluri simple de plumb la inceputul circuitului, am ajuns sa putem gasi diferite tipuri de sigurante situate in anumite zone ale circuitelor.

Exista, de asemenea, sigurante de diferite forme si materiale de fabricatie pe piata astazi. Si ceea ce este mai importante exista sigurantele adaptate pentru toate tipurile de utilizare datorita diferitelor sarcini de tensiune electrica.

Siguranta va continua sa evolueze in timp, dar cu siguranta va dura mult timp pentru a o vedea disparand din instalatiile noastre electrice, simplitatea si eficienta sa facandu-l un element indispensabil.

Tipuri de sigurante

De la descoperirea sigurantei in 1774 si dezvoltarea sa ulterioara in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, a experimentat diferite tipuri de sigurante si materiale.

Acest lucru ne-a permis sa avem sigurante mai sigure, mai eficiente si, in acelasi timp, mai simplu de utilizat si de fabricat sigurante.
Clasificarea actuala a sigurantelor ar putea fi impartita in mai multe aspecte: in functie de tipul de material si de amperajul la care rezista.

Astazi vom vorbi despre prima clasificare si vom participa la tipurile de sigurante prin materialul care este folosit si modul de realizare a acestuia. Impartirea amperajului depinde de model si producator si este o clasificare pur si simplu treptata.

  • Este de fapt un tip foarte vechi de siguranta si deja practic dezafectat astazi. Un filament simplu de sarma de plumb.
  • Daca curentul creste, se topeste si taie restul aprovizionarii. Ele nu mai sunt folosite deoarece ruginesc frecvent si odata ce sunt arse de o supratensiune de putere, materialul se topeste contaminand restul circuitului.
  • CoroanaAre o coroana filetata care va permite sa inchideti dispozitivul si sa il fixati la baza circuitului prin suruburi.
  • Fabricat din material ceramic. Acest material constituie un cilindru in interiorul caruia se afla filamentul. Ceramica ofera doze mari de rezistenta la socuri sau frecare.

Alte componente electrice

Inductoarele sunt la fel de complicate ca tranzistoarele. La fel ca tranzistoarele, inductoarele sunt folosite pentru a construi sisteme electrice complexe. Spre deosebire de tranzistori, totusi, inductoarele sunt in esenta bobine de sarma care sunt infasurate in jurul altor componente. Sunt folosite ca filtre.

Dintre toate componentele electrice mentionate pe aceasta pagina, cel mai probabil nu veti folosi inductori pentru proiecte de baza de circuite. Cu toate acestea, in functie de proiectul particular la care lucrati, inductoarele pot aparea in designul circuitului.

Circuitele integrate sunt componente electrice care combina sau integreaza numeroase componente electrice, inclusiv pe cele mentionate anterior. Un IC poate actiona ca un tranzistor, in timp ce un alt IC poate actiona ca un rezistor.

Un IC este ca un cip gata facut pe care il puteti folosi pentru a finaliza proiectul pe care doriti sa il construiti fara a fi nevoie sa utilizati o multime de tranzistori sau condensatori unici. Pe masura ce treceti de la utilizarea componentelor de baza la circuite integrate, veti descoperi ca este aproape intotdeauna mai usor sa utilizati circuite integrate pentru intregul proiect decat sa utilizati componente individuale.

Un intrerupator este un dispozitiv de comutare mecanic vital care va protejeaza echipamentul electric de scurtcircuit si supratensiuni. Detecteaza automat o stare defectuoasa si intrerupe fluxul de curent daunator care ajunge la prize. Fiecare intrerupator are 2 bobine; o bobina de inchidere care inchide circuitul si o bobina de declansare pentru declansarea circuitului.

Exista 2 tipuri de contacte intr-un intrerupator. Una este o conexiune in miscare care foloseste energiile stocate pentru a face si intrerupe circuitul. Un altul este contactul fix, cuprinzand un arc care tine contactul mobil dupa inchidere.

Siguranta este un prieten al intreruptorului, deoarece il ajuta pe intrerupator sa protejeze echipamentul electric de suprasarcina. Siguranta este firul care se incalzeste si se deterioreaza atunci cand circuitul intra in contact cu o supratensiune. In acest fel, curentul nu mai curge.