O bautura energizanta este un tip de bautura care contine compusi stimulatori, de obicei cofeina, care este comercializata ca oferind stimulare mentala si fizica (comercializata ca „energie”, dar distincta de energia alimentara). Acest tip de bauturi pot fi sau nu carbogazoase si pot contine, de asemenea, zahar, alti indulcitori, extracte din plante, taurina si aminoacizi.

Acestea sunt un subset al grupului mai mare de produse energetice, care include batoane si geluri, si distincte de bauturile pentru sport, care sunt promovate pentru a imbunatati performanta sportiva. Exista multe marci si soiuri in aceasta categorie de bauturi.

Cafeaua, ceaiul si alte bauturi cu cofeina naturala nu sunt de obicei considerate bauturi energizante. Alte bauturi racoritoare precum cola pot contine cofeina, dar nici acestea nu sunt considerate bauturi energizante. Unele bauturi alcoolice, precum Buckfast Tonic Wine, contin cofeina si alti stimulenti.

Potrivit Clinicii Mayo, este sigur ca un adult obisnuit sanatos sa consume un total de 400 mg de cofeina pe zi. Acest lucru a fost confirmat de un grup al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, care, de asemenea, concluzioneaza ca un aport de cofeina de pana la 400 mg pe zi nu ridica probleme de siguranta pentru adulti. Conform ESFA, aceasta este echivalenta cu 4 cani de cafea (90 mg fiecare) sau 2 1/2 cutii standard (250 ml) de bautura energizanta (160 mg fiecare/80 mg per portie).

Bauturile energizante au efectele combinate ale cofeinei si zaharului, dar exista putine dovezi ca marea varietate de alte ingrediente au vreun efect. Cele mai multe efecte ale bauturilor energizante asupra performantei cognitive, cum ar fi atentia crescuta si viteza de reactie, se datoreaza in primul rand prezentei cofeinei. Alte studii atribuie acele imbunatatiri de performanta efectelor ingredientelor combinate.

Publicitatea pentru bauturile energizante prezinta de obicei o forta musculara si rezistenta crescute, dar nu exista un consens stiintific care sa sustina aceste afirmatii. Bauturile energizante au fost asociate cu multe riscuri pentru sanatate, atunci cand consumul este combinat cu alcool, iar consumul excesiv sau repetat poate duce la afectiuni cardiace si psihiatrice.

Populatiile cu risc de complicatii in urma consumului de bauturi energizante includ tinerii  sau persoane sensibile la cofeina, sportivii si persoanele cu boli cardiovasculare.

Utilizari

Bauturile energizante sunt comercializate copiilor mici si ofera beneficiile aduse de efectele cofeinei asupra sanatatii, impreuna cu beneficiile celorlalte ingrediente pe care le contin. Expertii in sanatate sunt de acord ca bauturile energizante care contin cofeina imbunatatesc vigilenta. Consumul de bauturi alcoolice combinat cu bauturi energizante este o intamplare comuna in multe campusuri de liceu si colegiu. Industria alcoolului a fost recent criticata pentru coeziunea de marketing a alcoolului si a bauturilor energizante.

Combinatia celor doua la studenti este corelata cu situatiile in care studentii se confrunta cu consecinte legate de consumul de alcool si poate aduce mai multe riscuri pentru sanatate.

Nu exista dovezi sigure ca alte ingrediente din bauturile energizante ofera beneficii suplimentare, chiar daca bauturile sunt frecvent promovate intr-un mod care sugereaza ca au beneficii unice. Se poate pretinde ca suplimentele alimentare din bauturile energizante ofera beneficii pentru produse, cum ar fi vitamina B12, dar nu au fost verificata stiintific nici o afirmatie privind utilizarea suplimentelor pentru imbunatatirea sanatatii la oameni normali.

Diverse organizatii de marketing, cum ar fi Red Bull si Monster, au descris bauturile energizante spunand ca produsul lor „iti da aripi”, este „formulat stiintific” sau este o „bautura de energie extrema”.

Comercializarea bauturilor energizante a fost in special directionata catre adolescenti, producatorii sponsorizand sau facand publicitate la evenimente sportive si concerte de muzica si vizeaza un public tanar prin intermediul canalelor de socializare. Exista unele dovezi ca L-teanina, un compus gasit in unele bauturi energizante, are efecte pozitive asupra starii de spirit, anxietatii si functiei cognitive; efectele sunt mai pronuntate in combinatie cu cofeina.

Atunci cand sunt amestecate cu alcool, fie ca bautura alcoolica preambalata cu cofeina, fie ca bautura amestecata, fie doar o bautura consumata alaturi de alcool, bauturile energizante sunt adesea consumate in medii sociale.

Efecte

Un avertisment de sanatate pe o cutie de bautura energetica Austrian Power Horse contine urmatoarele recomandari: „Consumul a mai mult de doua cutii intr-o zi poate fi daunator sanatatii dumneavoastra. A nu se utiliza de femeile insarcinate, copii sub 16 ani, persoane cu boli de inima, cu hipertensiune arteriala, diabet, alergie la cofeina si de catre sportivi in timpul exercitiilor fizice.”

Bauturile energizante au efectele pe care le ofera cofeina si zaharul, dar exista putine dovezi ca marea varietate de alte ingrediente au vreun efect benefic. Cele mai multe dintre efectele bauturilor energizante asupra performantei cognitive, cum ar fi atentia crescuta si viteza de reactie, se datoreaza in primul rand prezentei cofeinei.

Publicitatea pentru bauturile energizante prezinta de obicei forta musculara si rezistenta crescute, dar exista putine dovezi care sa sustina acest lucru in literatura stiintifica.

Un aport de cofeina de 400 mg pe zi (pentru un adult) este considerat sigur de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Efectele adverse asociate cu consumul de cofeina in cantitati mai mari de 400 mg includ nervozitate, iritabilitate, insomnie, urinare crescuta, ritm cardiac anormal (aritmie) si dispepsie.

De asemenea, se stie ca consumul provoaca dilatarea pupilei. Doza de cofeina nu este obligatorie sa fie pe eticheta produsului alimentar in Statele Unite, spre deosebire de medicamente, dar majoritatea (desi nu toate) plaseaza continutul de cofeina pe eticheta oricum, iar unii sustinatori indeamna FDA sa schimbe aceasta practica.

Combinatia cu alcool

Utilizarea combinata a cofeinei si a alcoolului poate creste rata leziunilor cauzate de alcool. Bauturile energizante pot masca influenta alcoolului si o persoana poate interpreta gresit nivelul real de intoxicatie. Deoarece cofeina si alcoolul sunt ambele diuretice, utilizarea combinata creste riscul de deshidratare, iar amestecul unui stimulent (cofeina) si depresiv (alcool) trimite mesaje contradictorii sistemului nervos si poate duce la cresterea ritmului cardiac sau/si la palpitatii. Desi oamenii decid sa bea bauturi energizante cu alcool, cu ​​intentia de a contracara intoxicatia cu alcool, multi altii fac acest lucru pentru a ascunde gustul alcoolului.

Cu toate acestea, in 2015, EFSA a concluzionat ca „Consumul altor constituenti ai bauturilor energizante la concentratii prezente in mod obisnuit in astfel de bauturi nu ar afecta siguranta dozelor unice de cofeina de pana la 200 mg”. De asemenea, consumul de alcool, care duce la un continut de alcool in sange de aproximativ 0,08%, nu ar afecta, conform EFSA, siguranta dozelor unice de cofeina de pana la 200 mg.

aluminum-cans-soda-background

Probleme de sanatate

Consumul excesiv de bauturi energizante poate avea efecte grave asupra sanatatii, care rezulta din consumul ridicat de cofeina si zahar, in special la copii, adolescenti si adulti tineri. Consumul excesiv de bauturi energizante poate perturba tiparele de somn ale adolescentilor si poate fi asociat cu un comportament de risc crescut.

Consumul excesiv sau repetat de bauturi energizante poate duce la probleme cardiace, cum ar fi aritmii si atacuri de cord sau afectiuni psihiatrice, cum ar fi anxietatea si fobiile. In Europa, bauturile energizante care contin zahar si cofeina au fost asociate cu decesele sportivilor; studiile au remarcat ca sunt necesare mai multe cercetari si reglementari guvernamentale in acest sens.

Cercetarile sugereaza ca vizitele la departamentul de urgenta (ED) sunt in crestere. In 2005, au existat 1.494 de vizite la departamentul de urgenta legate de consumul de bauturi energizante in Statele Unite; intrucat, in 2011, bauturile energizante au fost legate de 20.783 de vizite la departamentul de urgenta. In aceasta perioada de crestere, consumatorii de sex masculin au avut in mod constant o probabilitate mai mare de a vizita departamentul de urgenta decat omologii lor de sex feminin.

Tendintele cercetarii arata, de asemenea, ca vizitele la departamentul de urgenta sunt cauzate in principal de reactiile adverse la bauturi. In 2011, au existat 14.042 de vizite la spital legate de bauturi energizante. Utilizarea gresita si abuzul acestor bauturi cu cofeina provoaca, de asemenea, o cantitate semnificativa de vizite la departamentul de urgenta. Pana in 2011, au existat 6.090 de vizite la ED din cauza abuzului de bauturi energizante.

In 42% din cazuri, pacientii au amestecat bauturi energizante cu un alt stimulent, iar in celelalte 58% din cazuri bautura energizanta a fost singurul lucru care a fost consumat.

Academia Americana de Pediatrie recomanda copiilor sa nu consume bauturi energizante cu cofeina.

Chimie

Bauturile energizante contin in general metilxantine (inclusiv cofeina), vitamina B, apa carbogazoasa si sirop sau zahar de porumb cu continut ridicat de fructoza (pentru versiunile non-diete). Alte ingrediente comune sunt guarana, yerba mate, açaí si taurina, plus diferite forme de ginseng, maltodextrina, inozitol, carnitina, creatina, glucuronolactona, sucraloza sau ginkgo biloba.

Zaharul din bauturile energizante care nu sunt dietetice este energie alimentara, desi nu exista dovezi stiintifice ca adaugarea altor ingrediente are vreun efect asupra sanatatii umane.

In Statele Unite, continutul de cofeina al bauturilor energizante este in intervalul de la 40 la 250 mg per portie de 8 uncii lichide (237 ml). Food and Drug Administration recomanda ca 400 mg pe zi este sigur pentru adulti, in timp ce 1200 mg pe zi sau mai mult, poate fi toxic.

Demografie

La nivel global, bauturile energizante sunt de obicei atractive pentru adolescenti si adulti tineri. Un studiu a aratat ca cantitatea de cofeina consumata a fost de 227 miligrame pe zi in randul adultilor tineri cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani, in comparatie cu omologii lor neconsumatori, care consumau doar aproximativ 52,1 miligrame de cofeina pe zi.

Vanzari si tendinte

In 2017, vanzarile globale de bauturi energizante au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro. Se estimeaza ca piata americana pentru bauturi energizante va ajunge la 19 miliarde USD pana in 2021.