Ce sunt jucariile de plus si de ce sunt atat de importante pentru copii?
Ce sunt jucariile de plus?
Jucariile din plus sunt acele jucarii moi si pufoase, foarte confortabile datorita umpluturii lor, reprezentand de regula animale. De obicei, sunt facute din poliester, deoarece acesta este un material sintetic ce combina moliciunea si durabilitatea, iar exteriorul este catifelat, foarte placut la atingere.
Istoria jucariilor de plus
Richard Steiff a creat primul ursulet de plus in anul 1903, o abatere de la traditionalele papusi din carpa ale vremii. Cam in aceeasi perioada, artistul american Morris Michtom a creat un ursulet de plus dupa ce a vazut o ilustratie a presedintelui Theodore “Teddy” Roosevelt tinand un pui de urs.
Ulterior au fost create o diversitate de jucarii de plus, de diferite forme si dimensiuni. Cu toate acestea, cele mai comune erau reprezentari de animale, fiinte mitice sau personaje fictive.
Materialul de exterior era, ca in ziua de azi, plusul, un material textil foarte placut la atingere, calduros si cu o textura pufoasa, iar interiorul consta de regula in fibre sintetice.
De ce sunt jucariile de plus importante pentru copii?
Psihologii spun ca cei mici dezvolta atasamente puternice fata de obiectele neinsufletite, cum ar fi animalutele de plus, paturile si chiar diferite obiecte banale. Asta pentru ca ei cred ca fiecare lucru poseda o esenta sau o forta de viata unica.
A avea nevoie de un sentiment de calm si de siguranta este o dorinta naturala a omului, iar copiii nu fac exceptie. Adesea, confortul unei jucarii de plus ii poate ajuta sa redescopere acele emotii.
Potrivit cercetatorilor, copiii care petrec mult timp imbratisandu-se cu un animal de plus au un nivel mai scazut de stres si un sentiment mai mare de siguranta.
Cei mici se pot relaxa si se pot culca mai usor cu ajutorul jucariilor de plus. Ei le considera prieteni in care pot avea incredere, cu care pot imparti patul si cu care se pot juca. Aceste jucarii le pot oferi alinare si mangaiere in perioadele de oboseala.
Chiar si adultii se simt bine in prezenta animalutelor de plus. Psihicul si creierul nostru le recunoaste ca fiind reconfortante, deoarece ne-au fost atat de utile in perioada copilariei. De aceea, multora dintre noi inca ne place sa adormim cu o astfel de jucarie in pat.