Incalzirea prin suprafata incalzeste camerele ca soarele cu o proportie mare de radiatii. Nu este doar confortabila, ci si eficient din punct de vedere energetic, asa ca merita sa optat pentru incalzire prin pardoseala si automatizari pardoseala.

Datorita suprafetelor mari, acesta se descurca foarte bine sa va incalzeasca locuinta cand temperatura este foarte scazuta, in comparatie cu radiatoarele care nu sunt atat de eficiente. Cum functioneaza acest lucru si ce componente alcatuiesc sistemul de incalzire prin pardoseala sunt explicate in sectiunile urmatoare.

Functia de incalzire a suprafetei in sol

Incalzirea prin pardoseala este un sistem de incalzire a suprafetei care consta in tevi in podea. Daca apa calda curge prin sistem, aceasta elibereaza energie termica si incalzeste mai intai sapa in structura de incalzire prin pardoseala. Caldura urca apoi in sus in camera.

Eficienta ridicata prin temperaturi scazute ale sistemului

Suprafetele de incalzire sunt un avantaj al tehnologiei. Deoarece acestea sunt semnificativ mai mari decat la radiatoarele conventionale, este suficienta o temperatura mai scazuta a apei de incalzire. Acest lucru permite utilizarea eficienta a energiilor regenerabile, cum ar fi o pompa de caldura sau incalzirea solara si de asemenea, reduce pierderile de distributie a caldurii.

Constructia incalzirii prin pardoseala

Cand vine vorba de constructia incalzirii prin pardoseala, se face distinctia intre instalatia uscata si cea umeda. In timp ce conductele de incalzire sunt aproape de suprafata cu instalare uscata, acestea se afla sub un strat de sapa cu sistemul de instalatie umeda.

Pentru ca incalzirea prin pardoseala sa functioneze corect, trebuie respectate cateva puncte. Structura corecta este deosebit de importanta. Aceasta este alcatuita din:

  • un strat izolant.
  • un sistem de sprijin pentru conductele de incalzire.
  • conductele de incalzire in sine.
  • sapa de incalzire ca strat de stocare si distributie a caldurii.

Izolatia asigura disiparea directionata a caldurii

Primul strat din structura de incalzire prin pardoseala este izolarea. Acest lucru previne caldura transportata sa scape in alte incaperi. Acest strat izolant este de obicei situat pe podeaua neterminata si poate fi suplimentat cu o izolatie de tavan la subsol deasupra incaperilor neincalzite. Pentru a proteja pardoseala neterminata, exista adesea un film impermeabil sub izolatie.

Cat de groasa trebuie sa fie izolatia, depinde de tipul camerei de mai jos. Daca acesta este incalzit, este suficient un strat de aproximativ 30 de milimetri (WLG 035). Cu toate acestea, daca exista sol sau o camera neincalzita sub incalzirea prin pardoseala, sunt necesari 45 de milimetri pentru acelasi grup de conducere a caldurii.

Tipul de asezare in structura incalzirii prin pardoseala

Conductele de incalzire se afla deasupra placilor purtatoare. Acestea constau de obicei in materiale compozite flexibile aluminiu-plastic si transporta apa de incalzire. In functie de modul in care sunt asezate conductele in camera, se face distinctia intre serpuire si asezare in spirala.

Daca proprietarii opteaza pentru instalatia in forma de meandru, un instalator aduce cablurile in camera unul langa altul in linii serpentine. Deoarece disiparea caldurii prin pardoseala este diferita aici, acest tip merita doar pentru incaperile mici sau pentru camerele cu cerinte de caldura reduse.

Cand aseaza conductele in spirala, un inginer de incalzire aduce conductele in camera in spirala. Aici fluxul si returul sunt unul langa celalalt, ceea ce inseamna ca puterea de caldura este distribuita uniform pe podea.

Distanta de instalare este decisiva pentru puterea de incalzire

Cata caldura emit suprafetele de incalzire depinde nu numai de temperatura de curgere, ci si, mai ales, de distanta dintre cablurile de incalzire. In general, cu cat este transferata mai multa caldura in camera prin structura incalzirii prin pardoseala, cu atat conductele sunt mai apropiate unele de altele.

Sapa de incalzire stocheaza caldura si o transfera in camera

Sapa de incalzire este o podea solida, care este plasata deasupra cablurilor de incalzire. Actioneaza ca un strat de distributie a sarcinii, absoarbe caldura de la incalzirea prin pardoseala si o distribuie uniform in intreaga camera. In plus, actioneaza ca un depozit termic in structura incalzirii prin pardoseala si degaja caldura chiar si dupa ce incalzirea a fost oprita mult timp.

Deoarece sapa se deplaseaza prin diferite conditii de temperatura, este asezata plutitoare. Aceasta inseamna ca nu are o conexiune fixa ​​la cladire datorita unui strat de izolatie dedesubt si a unei benzi de izolare a marginii atasate in jur.

Pardoseala potrivita in constructia incalzirii prin pardoseala

Sapa este urmata de pardoseala, care poate fi formata fie din piatra, ceramica, lemn, plastic sau covor. Materialele ceramice precum placile de gresie sunt deosebit de favorabile deoarece acestea conduc caldura de la cablurile de incalzire aproape nestingherite in camera.

Daca, pe de alta parte, proprietarii de case opteaza pentru parchet, parchet laminat sau mocheta, acest lucru trebuie luat in considerare in etapa de planificare. Motivul pentru aceasta este rezistenta termica mai mare a materialelor. De exemplu, un covor pufos are un efect izolator, iar incalzirea prin pardoseala nu incalzeste cu adevarat.

La renovare, este recomandabil sa acordati atentie adecvarii pardoselilor. Proprietarii de case pot afla de obicei daca acest lucru este sau nu potrivit pentru sistemul lor de incalzire din descrierea produsului.