Ierburile sunt partea cu frunze a unei plante care este folosita la gatit – acestea pot fi folosite proaspete sau uscate.  Orice alta parte a plantei, care este de obicei uscata, este denumita condiment. Acestea includ, de exemplu, scoarta (scortisoara), fructe de padure (boabe), seminte (chimen), radacini (turmeric), flori (musetel), muguri (cuisoare) si stigmate de flori (sofran). Pentru a cultiva ierburi ai nevoie de o plasa de umbrire.

Ierburile sunt o modalitate fantastica de a adauga aroma si culoare oricarui fel de fel de mancare sau bautura, fie dulci sau sarate, fara a adauga grasimi, sare  sau zaharuri . Pe langa aroma si culoare, fiecare tind sa aiba propriul set de proprietati de promovare a sanatatii.

In general, ierburile proaspete sunt aromate delicat, asa ca daca le adaugi la gatit, fa-o in ultimele minute. Gustarea preparatului pe masura ce mergeti va va ajuta sa va dati seama daca ati adaugat suficient. Daca nu sunt folosite suficiente ierburi, atunci se va face o mica diferenta in aroma preparatului, dar daca se adauga prea multe ierburi, aroma lor va invinge celelalte ingrediente.

Beneficiile pentru sanatate ale ierburilor

Consumul de ierburi poate ajuta la prevenirea si gestionarea bolilor de inima , cancerului  si diabetului . De asemenea, poate ajuta la reducerea cheagurilor de sange si ofera proprietati antiinflamatorii si antitumorale. Cercetarile sunt in desfasurare, dar studiile au aratat ca:

  • Usturoiul, semintele de in, schinduful si iarba de lamaie pot ajuta la scaderea colesterolului .
  • Usturoiul este util pentru persoanele cu tensiune arteriala usor crescuta .
  • Schinduful poate ajuta la controlul glicemiei si a activitatii insulinei (la fel ca semintele de in, semintele de in si scortisoara).
  • Usturoiul, ceapa, arpagicul, prazul, menta, busuiocul, oregano, salvie si multe alte ierburi pot ajuta la protejarea impotriva cancerului.

Plantele medicinale sunt bogate in antioxidanti , in special cuisoare, scortisoara, salvie, oregano si cimbru, ajutand la reducerea lipoproteinelor cu densitate scazuta (colesterolul „rau”).

Plantele proaspete contin adesea niveluri mai mari de antioxidanti in comparatie cu ierburile procesate sau uscate. Daca utilizati ierburi pentru a le valorifica in primul rand aspectele de promovare a sanatatii, incercati sa adaugati ierburile proaspete la sfarsitul gatitului sau pe masura ce serviti pentru a pastra aceste proprietati.

Gatitul cu ierburi

Sunteti limitat doar de imaginatia dvs. in ceea ce priveste folosirea ierburilor in bucatarie – acestea pot fi adaugate practic in orice reteta. Incercati sa adaugati ierburi la:

  • tocanite si caserole
  • ciorbe
  • paini
  • mustaruri
  • marinate
  • unturi
  • sosuri
  • sosuri pentru salate
  • stocuri
  • otet
  • vinegrete
  • iaurturi
  • creme
  • deserturi

Nici ele nu trebuie sa fie adaugate intotdeauna intr-un fel de mancare – ierburile adaugate odata ce un fel de mancare a fost servit este o alta modalitate excelenta de a spori aroma, mirosul si aspectul vizual al felului de mancare. De exemplu, spaghete la bolognese cu niste frunze proaspete de busuioc deasupra sau un preparat de dovleac sau pui cu frunze proaspete de salvie.

Exista moduri nelimitate de a folosi ierburile in gatit. Iata cateva perechi traditionale pentru a incepe:

  • busuioc – pesto, sos de rosii, supa de rosii, suc de rosii, preparate din cartofi, creveti, carne, pui si pasare, paste, orez, preparate cu oua, capsuni
  • frunze de dafin – supe, tocane, caserole, carne si marinate de pasare, bulion
  • ardei iute – carne, pui si pasare, crustacee, preparate din rosii, curry
  • arpagic – salate, pui, supe, preparate cu branza, mancaruri cu oua, maioneza, vinegrete
  • coriandru – preparate asiatice, cartofi prajiti, curry, supe, salate, fructe de mare, guacamole
  • marar – salate, sosuri, peste, smantana, mancaruri cu branza si cartofi
  • fenicul – umpluturi, sosuri, fructe de mare, salate
  • usturoi – supe, sosuri, paste, carne, pui, crustacee, pesto, sosuri pentru salate, paine
  • ghimbir – prajituri, biscuiti, preparate asiatice
  • lemongrass – mancaruri asiatice, cartofi prajiti, curry, fructe de mare, supe, ceai
  • maghiran – preparate din carne, peste, oua, preparate cu branza, pizza
  • menta – bauturi, cofetarie, carne, pui, iaurt, deserturi, sosuri, preparate din legume
  • oregano – mancaruri cu branza, mancaruri cu oua, sos de rosii, pizza, carne, umplutura, paine, paste
  • patrunjel – pesto, preparate cu ou, paste, preparate din orez, salate, unt, sosuri, fructe de mare, preparate din legume
  • rozmarin – peste, pasare, carne, paine, sosuri, supe
  • salvie – umpluturi, mancaruri cu rosii, mancaruri cu branza, mancaruri cu dovleac, mancaruri cu pui
  • tarhon – dressing pentru salata, preparate cu oua
  • cimbru – ciorbe, paine, pui si pasare, supe, bulion, tocanite, umpluturi, unt, branza, maioneza, mustar, otet.

Amintiti-va ca, pentru beneficii pentru sanatate, unturile si cremele sunt cel mai bine pastrate pentru uneori, mai degraba decat pentru alimentele de zi cu zi.

Ierburile uscate sunt aromate mai puternic decat proaspete. Ca regula generala, o lingurita de ierburi uscate este egala cu 4 lingurite de ierburi proaspete.

Unele ierburi sunt mai rezistente decat altele (cum ar fi rozmarinul si patrunjelul) si isi vor pastra aroma in timpul procesului de gatit – acestea pot fi adaugate la inceputul gatitului.

Unele ierburi sunt folosite doar pentru a aroma un fel de mancare, dar nu sunt consumate – frunzele de dafin de exemplu.