Cum functioneaza repatrierea medicala?
Nimeni nu este imun la o problema de sanatate in strainatate: accident, boala … In cele mai grave cazuri, repatrierea de urgenta in Romania va fi inevitabila. Avand in vedere costurile aferente, este mai bine sa fii acoperit de asigurare sau de o garantie de repatriere.
Ramane de vazut unde sa va abonati la o astfel de garantie. Este inclus in contractul de asigurare reciproca? In asigurarea ta de casa? Va fi necesar sa va abonati la un contract de asigurare de calatorie? Sa analizam impreuna aceste intrebari.
In ce consta repatrierea medicala?
In timpul unui sejur in strainatate, fie ca parte a unei vacante sau a unei calatorii de afaceri, nimeni nu este imun la un eveniment neprevazut: boala, accident, vatamare … Atat de multe evenimente care, prin definitie, ar putea justifica o „repatriere medicala”, inseamna sa se intoarca devreme in Romania a persoanei in cauza, in general pentru a fi internata acolo. Repatrierea medicala in Romania este declansata in general in 3 cazuri:
- in caz de boala;
- in urma unui accident;
- in caz de moarte (vom vorbi apoi despre „repatrierea corpului”). Cu toate acestea, acest risc nu este acoperit de toate garantiile de asistenta la repatriere.
Repatrierea in Romania nu este necesara in toate cazurile. Va fi justificat daca internarea la fata locului trebuie exclusa din cauza costului sau din motive de sanatate.
Evacuarea poate fi sau nu „sanitara”. In primul caz, transportul este medicalizat, iar pacientul este insotit in timpul returului, de exemplu, de o asistenta medicala sau de un medic: monitorizarea constantelor, asistenta, sprijin psihologic. Poti gasi detalii accesand servicii repatriere Romania.
In al doilea caz, repatrierea se poate face pur si simplu. Pot fi utilizate mai multe mijloace de transport. Repatrierea medicala nu se limiteaza la avion: poate, de asemenea, in functie de necesitati, sa fie efectuata cu transport medical, cu trenul, cu barca. Ramane de vazut cum sa va acoperiti de acest risc atunci cand sunteti in strainatate. . Mai multe tipuri de contracte pot include o garantie de repatriere:
- asigurare de calatorie (incheiata cu un asigurator, un Tour Operator etc.);
- asigurare cuprinzatoare a locuintei;
- contractul de card de credit;
- sanatate reciproca.
Asistenta la repatriere poate fi vazuta atat ca o garantie financiara (acoperind costurile inerente returnarii anticipate), cat si ca asistenta medicala reala inainte, in timpul si dupa transport.
Cat costa repatrierea medicala?
In unele cazuri, repatrierea medicala poate fi absolut necesara, chiar daca calatorul in cauza nu are nicio garantie care sa asigure ingrijirea. Chiar daca repatrierea medicala fara asigurare este costisitoare, uneori va fi inevitabila. Costul total depinde deja de tipul de repatriere medicala, adica in special:
- tara in care se afla persoana bolnava sau vatamata;
- daca revenirea anticipata ar trebui sau nu sa fie medicalizata;
- mijloace de transport vizate: repatriere medicala cu avionul, cu barca, cu trenul etc.
Daca nu exista nicio garantie dedicata (nici macar cu cardul de credit), calatorul va trebui sa isi finanteze singur returnarea. Cu toate acestea, nimic nu-l va impiedica sa consulte consulatul roman din tara in care se afla. In general, costul repatrierii medicale fara asigurare variaza intre cateva sute de euro (repatrierea non-medicala, pe un zbor obisnuit, de exemplu) si cateva mii (sau chiar mai multe) daca implica un avion medical, unul sau mai multi profesionisti.
Avand in vedere sumele implicate, este esential sa fiti bine acoperit de o garantie de repatriere, altfel va trebui sa o platiti singur. Intotdeauna va fi posibil sa solicitati rambursarea (partiala in cel mai bun caz) de la asigurarea de sanatate franceza la intoarcere, dar nimic nu garanteaza ca veti avea dreptul la aceasta.
Repatrierea medicala este acoperita de securitatea sociala?
Daca este necesara repatrierea medicala din strainatate, cum este acoperita securitatea sociala? Raspunsul este: nici unul. Asigurarea sociala va oferi rambursari numai dupa ce individul s-a intors in Romania, de exemplu, daca este internat sau se supune unor proceduri medicale pe teritoriu.
In acest caz, acoperirea va fi la tarifele si conform tarifelor conventiei „clasice” in vigoare. Orice costuri de sanatate ramase (proceduri si servicii nerambursate, taxe in exces etc.) trebuie sa fie suportate de catre persoana. Este posibil sa solicitati de la Asigurarea de Sanatate, de exemplu, dupa o perioada de spitalizare in afara Europei, plata costurilor avansate. Acest lucru va necesita asteptarea intoarcerii in Romania.
Ce asigurare de repatriere a sanatatii sa alegeti?
Asa cum am spus, din pacate, nimeni nu este imun impotriva unei probleme de sanatate in strainatate, ceea ce ar putea justifica repatrierea de urgenta. Prin urmare, este intotdeauna in interesul tau, inainte de plecare, sa verificati daca sunteti bine acoperit.
Daca doriti sa beneficiati, daca este cazul, de sprijinul repatrierii tale medicale in Romania, va trebui de cele mai multe ori sa incheiati o asigurare de calatorie, inclusiv aceasta garantie (acesta este cazul pentru marea majoritate a formulelor gasite pe piata ).