Cum sa alegi cosul de fum perfect pentru casa ta?
Cosurile de fum sunt o parte importanta a oricarei locuinte si joaca un rol crucial in procesul de incalzire. Dar inainte de a-l putea alege pe cel perfect pentru casa ta, mai intai trebuie sa te decizi ce fel de cos de fum aveti nevoie.
In acest articol, va vom ajuta sa aflati ce tip de cos de fum este cel mai potrivit pentru nevoile dvs. si va vom ghida prin diferitele specificatii si caracteristici pe care sa le cautati. Asadar, indiferent daca doriti sa inlocuiti un cos vechi sau doar sa adaugati unul in casa dvs., cititi mai departe pentru cateva sfaturi despre alegerea celui perfect!
La ce sa te uiti cand alegi un cos de fum?
Daca doriti sa instalati un cos de fum nou pentru casa dvs., va trebui sa fiti constient de cativa factori cheie. Iata ce sa cauti intr-un cos de fum:
In primul rand, veti dori sa va asigurati ca acesta are dimensiunea potrivita pentru casa dvs. De asemenea, veti dori sa va asigurati ca este tipul potrivit de cos de fum -inox dublu izolat, zidarie, inox si tabla zincata izolat inox si inox simplu neizolat. De asemenea, este important sa va asigurati ca cosul de fum este instalat corect – trebuie sa fie plan si drept, iar coroana (punctul cel mai inalt) ar trebui sa fie la cel putin 2 metrii deasupra nivelului solului.
Odata ce ai identificat toti factorii care sunt importanti pentru tine, este timpul sa incepi cumparaturile. Exista o varietate de Maxstil cosuri de fum disponibile astazi pe piata, asa ca poate fi dificil sa decizi care dintre ele este potrivit pentru casa ta. Din fericire, exista cateva sfaturi disponibile care te pot ajuta sa alegi cosul de fum perfect pentru nevoile tale. In primul rand, tineti cont de stilul dvs. de viata si de ce tip de sursa de caldura utilizati de obicei in semineu. Apoi, luati in considerare cat de des va fi folosit semineul.
Cum functioneaza cosurile de fum
Cosurile functioneaza prin transportul fumului toxic de la focul din soba catre exteriorul casei tale. Un cos de fum este format din 3 parti: cosul de fum, captuseala si capacul. Cosul de fum este tubul care transporta fumul in sus pe cos. Captuseala este ceea ce intra in interiorul cosului si ajuta la pastrarea caldurii si a fumului in interiorul cosului de fum. Capacul este ceea ce acopera partea superioara a cosului de fum si ajuta la tinerea ploii, zapezii si a altor elemente exterioare.
Importanta intretinerii cosului de fum
Incendiile cauzate de cosurile de fum sunt una dintre principalele cauze ale incendiilor de locuinte. Atunci cand un cos de fum nu este intretinut in mod corespunzator, acesta poate provoca daune grave unei locuinte si ocupantilor acesteia. Un cos de fum bine intretinut inseamna o casa protejata. Si nu doar casa, ci si membrii familiei. Daca apare o aprindere nedorita a cosului de fum pe timp de noapte, exista riscul de intoxicatie cu fum in timp ce oamenii dorm. Acest lucru poate duce chiar la deces.
O mica parte des[re functionarea sobelor
In comparatie cu focarele simple deschise, sobele inchise pot oferi mai multa eficienta si control. In aer liber, combustibilii solizi ard la o temperatura de numai aproximativ 240 °C (464 °F), care este o temperatura prea scazuta pentru a avea loc reactii de ardere perfecte, caldura produsa prin convectie se pierde in mare parte, particulele de fum sunt dezvoltate fara a fi complet arse. Arderea si alimentarea cu aer de ardere nu poate fi controlata cu usurinta.
Prin inchiderea focului intr-o camera si conectarea acestuia la un cos de fum, se genereaza tiraj (tirant) tragand aer proaspat prin combustibilul care arde. Acest lucru face ca temperatura de ardere sa creasca pana la un punct (600 °C sau 1112 °F) in care se realizeaza arderea eficienta, carcasa permite reglarea patrunderii aerului si pierderile prin convectie sunt aproape eliminate. De asemenea, devine posibil, cu un design ingenios, sa directionati fluxul de gaze arse in interiorul sobei astfel incat particulele de fum sa fie incalzite si distruse.
Inchiderea unui foc impiedica, de asemenea, aspirarea aerului din camera in cos. Acest lucru poate reprezenta o pierdere semnificativa de caldura, deoarece un semineu deschis poate indeparta multi metri cubi de aer incalzit pe ora. Eficienta este in general privita ca puterea maxima de caldura a unei sobe sau a unui foc si este de obicei mentionata de producatori ca fiind diferenta dintre caldura in camera si caldura pierduta in cos.
O imbunatatire timpurie a fost camera de foc: focul era inchis pe trei laturi de pereti de zidarie si acoperit cu o placa de fier. Abia in 1735 a aparut primul proiect care a inchis complet focul: soba Castrol a arhitectului francez François de Cuvilliés era o constructie din zidarie cu mai multe gauri de foc acoperite cu placi de fier perforate. Este cunoscuta si sub numele de aragaz de tocana. Aproape de sfarsitul secolului al XVIII-lea, designul a fost rafinat prin agatarea oalelor in gauri prin placa superioara de fier, imbunatatind astfel si mai mult eficienta termica.