Cum sa plantezi, sa cresti si sa ai grija de floarea-soarelui?
Atunci cand vorbim de floarea-soarelui, primele lucruri la care ne gandim in mod natural sunt soarele si vara. Nici o alta planta nu poate evoca un anotimp atat de placut ca acesta. Floarea-soarelui este ideala pentru a crea o piesa centrala de vara radianta si pentru a crea mase de culoare stralucitoare in gradina.
Exista multe tipuri diferite pe piata: de la cele mai obisnuite plante anuale inalte, samanta floarea soarelui Esenzi care infloresc vara si au flori mari, pana la plantele perene care incoltesc an de an, dar cu flori mult mai mici. Floarea-soarelui anuala infloreste din vara pana toamna.
Capacele lor moarte, care contin seminte, pot fi folosite iarna ca hrana valoroasa pentru pasari.
Floarea-soarelui este disponibila intr-o gama larga de dimensiuni si culori. Unele soiuri cresc pana la 4,5 metri, iar florile pot avea o latime de pana la 30 cm. Soiurile compacte si pitice sunt mai groase si abia ating 30-60 cm inaltime. Unele soiuri produc o singura floare mare, altele produc mai multe, dar mai mici.
Cat timp dureaza floarea-soarelui sa infloreasca?
Genul Helianthus este format din plante care pot fi anuale inalte, erecte, perene tuberoase sau rizomatoase, cu frunze simple, grosiere si capete de flori mari, asemanatoare margaretelor. Helianthus annuus este o planta anuala inalta, cu frunze late, ovale, in forma de inima, usor paroase, cu o lungime cuprinsa intre 10 si 40 cm.
Floarea-soarelui este o floare cu crestere rapida. Majoritatea soiurilor au nevoie de aproximativ 85-95 de zile pentru a inflori. Soiurile de floarea-soarelui mai mari ajung la o inaltime de peste doi metri, in timp ce soiurile mai mici au fost dezvoltate pentru spatii mici, pentru cultivarea in ghivece si rareori ating o inaltime de 30 cm.
Capetele de flori au flori mai mici decat celelalte. Floarea-soarelui este o planta heliotropica, adica isi roteste florile pentru a urmari miscarea Soarelui pe cer, de la est la vest, in timpul zilei.
Noaptea se intorc apoi in est, pregatite pentru soarele din dimineata noii zile. Heliotropismul apare numai inainte ca florile sa fie prea grele pentru ca semintele mature sa se intoarca.
Foarte putine plante sunt tolerante la caldura verii, rezistente la daunatori si pur si simplu frumoase, asa cum sunt florile soarelui. In plus, acestea sunt foarte apreciate de insectele si pasarile polenizatoare. La sfarsitul sezonului de inflorire, semintele sunt usor de colectat pentru o gustare sau pentru replantare.
Daunatori si boli
Pasarile si veveritele pot fi foarte interesate de semintele acestor plante uimitoare, dar nu sunt daunatoare pentru supravietuirea lor. Desi multi daunatori iubesc plantele de floarea-soarelui, daunele cauzate de gazdele mici si nedorite sunt, in general, minime.
In cele mai multe cazuri, insecticidele nu sunt necesare decat in cazul in care pagubele sunt grave. Majoritatea florilor de floarea-soarelui atrag multe insecte polenizatoare, asa ca trebuie sa se acorde atentie si sa se limiteze utilizarea insecticidelor in timpul polenizarii. In conditii de umiditate ridicata a aerului, poate aparea o usoara aparitie a ojei sau a ojei pulverulente, care poate afecta vigoarea si aspectul frunzelor.
Daca bolile fungice sunt detectate din timp, va fi usor sa le eradicam cu un fungicid de gradina, eventual de origine naturala.
Ce beneficii ofera semintele de floarea soarelui?
Efectele de stimulare a imunitatii ale semintelor de floarea soarelui se datoreaza prezentei vitaminei E, zincului si seleniului in ele.
Vitamina E imbunatateste raspunsul imun si protejeaza impotriva mai multor boli infectioase. Este, de asemenea, un antioxidant puternic si previne ca radicalii liberi sa afecteze celulele sanatoase din corpul nostru.
Zincul ne protejeaza organismul de inflamatii, alergii si agenti patogeni invadatori, prevenind astfel infectiile si crescand imunitatea generala.
Seleniul reduce inflamatia si mareste imunitatea. De asemenea, ajuta la reducerea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Reduce colesterolul
Continutul de fibre din semintele de floarea soarelui scade nivelul de colesterol LDL din sange.
Niacina sau vitamina B3 prezenta in semintele de floarea soarelui reduce nivelul de colesterol total si riscul de boli de inima.
Vitamina B5 sau acidul pantotenic din semintele de floarea soarelui creste colesterolul HDL si reduce nivelul seric total al colesterolului.
Efecte cardioprotectoare
Semintele de floarea soarelui sunt bogate in acid oleic si linoleic si sarace in grasimi saturate si sodiu. De asemenea, contin magneziu, potasiu si fibre.
Ele ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol seric. Consumul acestora reduce, de asemenea, aparitia aritmiilor. Toate aceste efecte ajuta la protejarea organismului nostru de aparitia tulburarilor cardiovasculare.
Reduc riscul de cancer
Beta-sitosterolul, un fitosterol prezent in semintele de floarea soarelui, ajuta la prevenirea cancerului de san. Inhiba cresterea celulelor tumorale, scade dimensiunea tumorii si, de asemenea, previne metastazele. Prezenta antioxidantilor puternici in semintele de floarea soarelui reduce, de asemenea, riscul de cancer.
Managementul Diabetului
Semintele de floarea soarelui sunt utile in reducerea nivelului de zahar din sange la pacientii cu diabet zaharat de tip 2. Ce este diabetul de tip 2? Este o afectiune cronica care duce la niveluri ridicate de zahar din sange in organism, deoarece celulele nu raspund la insulina asa cum ar trebui. Cateva dintre simptome includ sete si foame crescute, urinare frecventa, scadere in greutate inexplicabila, oboseala si vedere incetosata.