Munca pamantului este obositoare, iar ingeniozitatea umana a fost mereu la lucru pentru a gasi solutii mecanizate care sa usureze sarcina agricultorului, producand echipamente si utilaje agricole mereu noi.

In acest articol descriem principalele unelte agricole pentru lucrarea pamantului, un capitol interesant si inovator al agriculturii. Exista utilaje pentru profesionisti, dar si solutii pentru persoanele fizice care au un teren suficient de mare care nu poate fi gestionat manual.

Munca pamantului: intre nostalgia trecutului si confortul modern

Capacitatea generatiilor occidentale recente de a obtine hrana la costuri reduse se datoreaza in mare parte mecanizarii agriculturii, care i-a eliberat pe oameni de efortul enorm necesar pentru a lucra pamantul, a semana semintele si a recolta produsele. Daca iontampinati probleme cu o masinarie, aveti nevoie de o piesa de schimb sa orice altceva, nu ezitati sa accesati Agronord.ro.

Acele picturi din secolele trecute, care ii infatiseaza pe oamenii care ara pamantul la soare cu cai sau boi, ne pot da doar o idee vaga despre ceea ce a insemnat lupta zilnica pentru supravietuire.

Astazi, multi oameni regreta legatura pe care omul a avut-o atunci cu pamantul si cu anotimpurile, pentru ca atunci am ajuns la extremele opuse, cu prea multa industrializare si dominatie salbatica asupra naturii, cu consecinte negative asupra mediului si a societatii.

Fara a idealiza nici trecutul, nici prezentul, putem afirma in mod obiectiv ca aparitia masinilor agricole si a combustibililor fosili a contribuit la cresterea populatiei mondiale si ca acum ar trebui sa privim inainte intr-un mod durabil.

Utilaje pentru suprafete mari de teren

Pentru a conduce o ferma este nevoie de o cantitate minima de utilaje, dar incepatorii nu sunt intotdeauna constienti de tot ceea ce au nevoie si cum sa aleaga. Cu siguranta merita sa cereti sfaturi de la colegi experimentati si dezinteresati, sa participati la targuri comerciale si pe site-uri specializate, dar este important sa incepeti cel putin cu cunostinte de baza.

Pentru a lucra suprafete mari de sol, se utilizeaza unelte cu un front de lucru destul de larg, care sunt atasate la priza de putere a tractorului.

Fara a ne referi la diversele tractoare disponibile pe piata noua si la mana a doua, sa aruncam o privire la uneltele care pot fi atasate la acestea pentru a lucra pamantul si care sunt echipate cu piesele de lucru de care avem nevoie.

  • Plugul

Plugul este, fara indoiala, instrumentul cel mai simbolic al agriculturii, cu ajutorul caruia se efectueaza principala lucrare de afanare a solului pentru a-l sparge in profunzime, in vederea insamantarii cerealelor si a altor culturi.

Primele pluguri au fost trase de oameni sau, in cele mai bune cazuri, de boi sau de cai, cu omul in frunte, apoi, odata cu industrializarea si utilizarea combustibilului fosil care a inlocuit munca musculara, totul a devenit mai rapid, deoarece organele plugului sunt miscate de priza de putere a unui tractor.

Dar cum se face plugul si care este principiul sau? Primele pluguri erau din lemn si erau doar taiate in pamant. Mai tarziu, au fost dezvoltate modele, mai intai din fier, apoi din otel, care erau capabile sa rastoarne felii de pamant ca si cum ar fi fost facute cu mana.

Plugul era format dintr-o lama pentru taierea solului pe verticala (coasa sau cutit), o lama pentru taierea solului pe orizontala (plug) si o lama curbata numita vers, sau „ureche”, pentru a intoarce solul taiat de cele doua lame.

Punctele forte ale plugului

Plugul este util pentru a incepe cultivarea unui teren, deoarece permite o lucrare adanca, cu ajutorul careia se poate ingropa gazonul sau resturile culturii anterioare. Deoarece exista diferite modele si dimensiuni de pluguri, este mai bine sa optati pentru o talpa de plug pentru a preveni inecarea: Un plug subsolator, care este echipat cu un organ de coborare din spate care sparge talpa de lucru.

Un plug cu discuri, care nu este echipat cu un cutit, un plug si o coasa, ci cu discuri care indeplinesc functia celor trei parti in acelasi timp si nu comprima solul. Plugul cu discuri lucreaza la o adancime maxima de 30 cm, dar aceasta este de obicei suficienta. Solul este bine amestecat si nu este rasturnat.

Acest utilaj nu este potrivit pentru solurile foarte compacte, unde discurile ar putea avea dificultati de penetrare si, in plus, chiar daca nu creeaza o talpa de lucru, pot aparea innamolari din cauza faptului ca creeaza o suprafata curbata pe solul foarte tenace. Prin urmare, este recomandabil sa evaluati cu atentie aceasta alegere in functie de solul pe care il aveti.

  • Grapa de cultivare minima

Lucrarea minima a solului, sau „mininum tillage”, presupune evitarea lucrarii adanci a solului si inlocuirea acesteia cu o singura lucrare de suprafata pentru a economisi combustibil si a reduce impactul asupra solului.

Greblele de acest tip sunt combinate, adica au mai multe parti, adica dinti metalici in serie si discuri, pentru a sparge miristea culturii precedente si pentru a readuce solul in conditii bune pentru semanat. O mare parte a miristii ramane la suprafata, dar apoi se degradeaza si contribuie cu materie organica la sol.