Cum se intretin jaluzelele si de ce sunt acestea importante?
Se intampla adesea sa vezi jaluzele de exterior innegrite cu pete si halouri dupa cativa ani sau chiar dupa cateva luni. Unele jaluzele par deja vechi dupa doar o vara, in timp ce altele aparent aceleasi jaluzele instalate in locuri apropiate sunt inca proaspete si curate aproape ca in prima zi.
Totul depinde de mici actiuni simple care, daca sunt neglijate (sau facute gresit) fac diferenta chiar si intr-un singur sezon.
Jaluzelele moderne utilizate la modelele de inalta calitate
Sunt rezistente la mucegai si decolorare de multi ani, dar mici erori zilnice pot favoriza acumularea de murdarie si o deteriorare accelerata a jaluzelelor.
Cum se curata jaluzelele pentru exterior?
Daca, pe de alta parte, jaluzelele tale sunt inca la fel de frumoase si curate ca unele noi, urmand aceste sfaturi simple puteti amana intretinerea si spalarea pentru o lunga perioada de timp. Economisind timp, bani evitand deranjul de a ramane fara jaluzele zile intregi.
- Nu derulati inapoi si nu lasati jaluzelele inchise mult timp cand sunt ude
Umiditate + praf = mucegai, pare banal, dar multi oameni nu se gandesc la asta. Inchiderea jaluzelelor intr-o zi ploioasa si lasarea ei asa toata iarna este daunatoare.
Praful si insectele se transforma in pete si halouri si cand noul sezon se redeschide, jaluzelele par vechi si murdare. Incercati sa aveti grija sa va infasurati jaluzelele atunci cand sunt uscate si daca este o zi ploioasa si ati fost surprins cu copertina in jos nu inchideti jaluzelele pananu se usuca.
- Indepartati excesul de praf din jaluzele
O alta actiune foarte simpla care trebuie inclusa in obiceiurile zilnice de curatenie domestica este stergerea de praf si alte reziduri de pe jaluzelele tale. Acest lucru ajuta foarte mult la intretinerea jaluzelelor pentru o perioada mult mai lunga si va ofera un aspect extrem de placut.
De obicei, cea mai mare acumulare de praf apare pe partea din fata a jaluzelelor, cea mai joasa. Praful proaspat depus acum cateva zile este foarte usor de indepartat doar cu o matura curata si eventual o carpa. Si o stergere cu o carpa usor umeda pe fata si pe partile structurii care pot fi usor atins este recomandata.
Nu lasati praful sa se aseze mult timp poate deteriora complet jaluzelele. Praful se amesteca cu apa si noroiul se poate usca dupa care ajunge sa se lipeasca de jaluzele, facand astfel jaluzelele intunecate si murdare dand un aspect foarte urat pe care nu il dorim.
Nu uitati sa curatati jaluzelele de praf cand curatati casa. Doar cateva atingeri usoare cu o matura curata si o carpa umeda in locurile in care ajungi usor este indeajuns.
- Nu folositi detergenti agresivi sau anti-mucegai
Daca decideti sa va spalati jaluzelele si doriti sa o faceti singur, nu uitati sa folositi detergenti usori.
Cu cat jaluzeaua este mai noua cu atat sunt mai putine probleme, deoarece noile foi acrilice au un tratament de suprafata care le face rezistente la apa si la orice detergenti sau sapunuri. In orice caz cel mai bine este sa curatati jaluzelele doar cu apa, o matura si o carpa pentru a nu le deteriora.
De ce este important sa ai jaluzele pentru un somn bun?
Cand este expus doar luminii naturale, ritmul circadian al unei persoane devine strans sincronizat cu rasaritul si apusul soarelui, stand treaz in timpul zilei si dormind cand este intuneric. In societatea moderna, insa, electricitatea creeaza o abundenta de surse de lumina care afecteaza stimulatorul cardiac circadian al creierului.
Modul in care lumina modifica ritmul circadian depinde de momentul expunerii la lumina. Cand lumina este perceputa dimineata devreme, aceasta impinge programul de somn mai devreme. Expunerea la lumina seara impinge ciclul de somn inapoi spre un culcare mai tarziu.
Efectele circadiene variaza in functie de tipul de lumina si de durata expunerii. In timp ce lumina prelungita tinde sa aiba impact, chiar si perioade scurte de lumina artificiala pot afecta ritmul circadian.
Excesul sau expunerea la lumina artificiala slab cronometrata poate face ca ritmul circadian al unei persoane sa fie nealiniat cu programul zi-noapte. Acest lucru le poate elimina somnul si poate induce alte efecte asupra sanatatii inclusiv agravarea metabolismului, cresterea in greutate, probleme cardiovasculare si poate chiar un risc crescut de cancer.
Ritmurile circadiene sunt, de asemenea, legate de starea de spirit si de sanatatea mintala. De exemplu, tulburarea afectiva sezoniera este un tip de depresie care afecteaza cel mai frecvent persoanele care traiesc in zone in care lunile de iarna au zile foarte scurte. Lumina zilei redusa poate interfera cu ritmul circadian, contribuind la schimbarea dispozitiei in timpul iernii.
Melatonina este un hormon care este fabricat in mod natural de catre organism, iar productia sa este strans legata de lumina. Ca raspuns la intuneric, glanda pineala din creier initiaza productia de melatonina, dar expunerea la lumina incetineste sau opreste acea productie.
Somnolenta creste odata cu cresterea nivelului de melatonina, care este o modalitate prin care acest hormon faciliteaza somnul. In plus, ciclurile zilnice de productie a melatoninei normalizeaza ritmul circadian, consolidand un program stabil de somn-veghe.