Diagnosticul sanilor joaca un rol important in recunoasterea si tratarea bolilor sanului feminin. Accentul se pune pe depistarea precoce, diagnosticarea suplimentara, cum ar fi clarificarea nodulilor palpabili sau intarirea tesuturilor, sprijinul terapiei si examinarile ulterioare ale tumorilor maligne ale sanului sau etapele preliminare ale acestora. Diagnosticul mamar este, de asemenea, utilizat inainte sau dupa o interventie chirurgicala plastica pe san.

Barbatii pot dezvolta si cancer de san, desi mult mai rar. Persoana in cauza, va fi, de asemenea, examinata daca suspecteaza un san marit numit ginecomastie. Pentru a face diferenta intre modificarile tesutului maligne si benigne si pentru a putea determina localizarea tumorii, se folosesc diverse proceduri radiologice in imagistica mamara.

Mamografia este o examinare speciala cu raze X a sanului pentru a verifica posibilele modificari maligne ale glandei mamare. Face parte din examinarile preventive pentru depistarea precoce a cancerului de san si se efectueaza, de exemplu, in cazul durerii toracice, a nodulilor palpabili sau a intaririi, a modificarilor neclare ale pielii, a umflarii axilei sau a istoriei familiale.

De regula, se fac inregistrari ale fiecarui san din doua directii, de sus in jos si intr-un unghi lateral. Sanii sunt stransi usor impreuna timp de cateva secunde in timpul unei expuneri (compresie), pentru a „ventila” in mod optim tesutul mamar si astfel il afiseaza cu cat mai putine suprapuneri. In plus, doza de radiatii poate fi mentinuta scazuta. Spre deosebire de alte raze X, se utilizeaza o radiatie ultra-usoara speciala.

Examenul dureaza aproximativ zece minute in total. Un instrument digital si un dispozitiv de mamografie conventional sunt disponibile in institutul in cabinetul de eco sani Cluj. Examinarea este efectuata cu atentie de catre personalul lor experimentat, special instruit. De multe ori nu este posibil sa se determine imediat daca o constatare este benigna sau maligna. Apoi, mamografia este completata de un examen cu ultrasunete sau un examen de rezonanta magnetica (mamografie MR). Daca rezultatul este anormal, se efectueaza un examen histologic.

Pentru a face acest lucru, se ia tesut, care este apoi examinat, asa-numita biopsie. In acest fel, diagnosticul poate fi pus in siguranta si fiabil. Cancerul de san este una dintre cele mai frecvente forme de cancer din Europa. Cu cat o tumoare este diagnosticata mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare.

In diagnosticarea sanilor, examinarea cu ultrasunete este cea mai importanta procedura complementara la mamografie. In special, focarele mici, de exemplu chisturi sau tumori benigne de san (fibroadenoame), pot fi mai bine reprezentate in tesutul glandular. Ecografia mamara este, de asemenea, adecvata in special femeilor tinere si femeilor insarcinate.

Undele sonore speciale sunt utilizate in sonografie, astfel incat procedura de examinare nu contine raze X. In clinica Medimages , dispozitive de sonografie de inalta rezolutie cu traductoare de inalta frecventa sunt disponibile pentru diagnosticarea sanilor pentru afisarea optima a rezultatelor sanilor.

In cazul anumitor intrebari, cum ar fi constatari neclare sau evidente in mamografie sau ecografie mamara, se pot efectua clarificari suplimentare folosind mamografia MR interna. Examinarea sanului feminin in tomograful cu rezonanta magnetica este, de asemenea, utilizata la unii pacienti cu cancer mamar pentru planificarea operatiilor.