De ce sa consultati un acupuncturist?
Acupunctura este una dintre cele cinci ramuri ale medicinei traditionale chineze. Se bazeaza pe o abordare holistica, a individului. Prin urmare, face posibila tratarea unor dezechilibre la fel de diverse precum artrita, astmul, constipatia cronica, alergiile sezoniere, stresul, anxietatea, lipsa de concentrare, migrenele .
De asemenea, ajuta la ameliorarea afectiunilor ocazionale, cum ar fi bronsita, racelile, greata. De asemenea, actioneaza in prevenire.
Putem consulta direct un acupuncturist?
Puteti consulta un acupuncturist fie direct, fie ca parte a caii de ingrijire coordonata (la sfatul medicului generalist). In primul caz, veti fi mai putin rambursat de securitatea sociala. Retineti ca in Romania, titlul de acupuncturist este rezervat medicilor care au obtinut o diploma specifica.
Dar multi alti oameni practica aceasta metoda fara sa aiba dreptul de a folosi titlul (de exemplu, „practicieni de medicina chineza”). Asigurati-va ca va infoemati bine inainte, deoarece acesti oameni pot avea medii foarte neigienicee de lucru. Contactati-ne pe noi pentru siguranta si igiena.
Cat dureaza asteptarea unei intalniri cu acupuncturistul?
Totul depinde de notorietatea sa! Unele sunt foarte solicitate si puteti astepta cateva zile sau chiar saptamani inainte de a obtine o programare.
Cum merge prima intalnire?
Prima intalnire cu un acupuncturist este in general destul de lunga: dureaza aproximativ 1 ora. Aceasta este intr-adevar oportunitatea de a face o evaluare completa a starii voastre generale de sanatate. Acupuncturistul va intreaba ce v-a determinat sa-l consultati si va pune o serie de intrebari pentru a clarifica problema.
El va poate intreba si despre istoricul personal sau familial. Pentru a finaliza examenul clinic, acupuncturistul poate efectua si anumite palpari (puls), o examinare a limbii, a ochilor etc.
Obiectivul este de a stabili un echilibru energetic complet, pentru a determina mai precis dezechilibrele. Acupuncturistul stabileste apoi un program personalizat: numarul de sesiuni de planificat, durata, frecventa sedintelor, etc.
Apoi vine insasi sesiunea de acupunctura. Te culci complet imbracat pe masa de examinare, iar specialistul aseaza ace in anumite puncte, in functie de conditiile de tratat. Aceste ace ar trebui sa ramana pe loc pentru o vreme, iar apoi sunt indepartate de catre acupuncturist. Acest specialist poate folosi si alte instrumente, de exemplu moxas (bete de plante incalzite apoi asezate langa piele pentru cateva secunde sau minute), ventuze, electrostimulare.
Ce ar trebui sa planific pentru o prima intalnire?
Medicina traditionala chineza este foarte diferita de medicina conventionala. Se bazeaza pe examinari traditionale teste de sange unde sa mergi pentru a gasi un acupuncturist? Nici vorba.. De asemenea, discutati cu medicul generalist: unii sunt „deschisi” la acest medicament alternativ si va pot indruma catre un coleg medic calificat si calificat.
Care sunt preturile practicate de acupuncturist?
Preturile sesiunilor variaza foarte mult de la un practicant la altul. Scoateti din buzunar intre 200 si 400 de lei sau chiar mai mult daca acupuncturistul este foarte solicitat. Retineti ca asistenta pentru acupunctura este rambursata de securitatea sociala numai daca este efectuata de un medic autorizat.
In acest caz, rambursarea este de 70% pe baza unei consultari cu un medic generalist (120 de lei). Unele mutuale ofera, de asemenea, rambursarea pentru medicina alternativa ca parte a pachetelor specifice.
Istoria acupuncturii
Teoria si practica acupuncturii au luat nastere in China. A fost mentionata pentru prima data si inregistrata in documente datand cu cateva sute de ani inainte de Era comuna.
Anterior, in loc de ace, pietrele ascutite si oasele lungi si ascutite au fost folosite in jurul anului 6000 i.Hr. pentru tratamentul acupuncturii. Aceste instrumente ar fi putut fi, de asemenea, utilizate pentru proceduri chirurgicale simple, cum ar fi lansarea unui abces etc.
Documentele sigilate in anul 198 i.Hr. in cadrul mormantului Ma-Wang-Dui din China nu au referiri la procedurile de acupunctura, ci au referiri la sistemul meridianelor.
Traditia teoriei acupuncturii crede ca energia curge in corpul uman si aceasta energie poate fi canalizata pentru a crea echilibru si sanatate. Acest flux de energie se numeste qi si se pronunta „chee”.
Teoria acupuncturii crede ca acest qi se misca pe tot corpul de-a lungul a 12 canale principale cunoscute sub numele de meridiane. Aceste meridiane reprezinta principalele organe si functii ale corpului. Cu toate acestea, aceste meridiane nu urmeaza caile exacte ale nervilor sau ale fluxului sanguin.
In plus, semnele de tatuaj observate pe Ötzi „Omul de gheata” care a murit in jurul anului 3300 i.Hr. sunt similare cu o forma de tratament stimulator care implica meridianele. Omul de gheata a fost gasit cand ghetarul alpin s-a topit. Ötzi avea un total de 61 de tatuaje formate din 19 grupe de linii negre variind de la 1 la 3 mm grosime si 7 pana la 40 mm lungime.
Cercetatorii primesc subventii de peste 2 milioane de dolari pentru a studia acupunctura in departamentele de urgenta. Studiul evalueaza utilizarea asistentei medicale complementare si integrative de catre persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii.