Inca din Antichitate s-a statuat faptul ca omul este o fiinta care traieste in colectivitati si care se poate integra in interiorul acestora doar prin intermediul interactiunii. Daca atunci colectivitatea era privita drept un mod de viata, oamenii avand o personalitate agregata de valori comune, astazi individul este o prioritate in mod singular, sentimentele sale fiind o zona de interes pentru cercetatorii din domeniul psihologiei. Procesul de individualizare a venit la pachet cu o serie de caracteristici specifice din punct de vedere emotional, comportamental si dinamic.

Chiar daca oamenii isi formeaza astazi familii intr-un mod constant, accentul cade pe modul in care acestia isi manageriaza relatiile intr-un mod cat mai armonios. Din acest motiv, modul de intretinere al relatiilor, interactiunea si factorii aditionali conlucreaza inspre asumarea unor tipologii de reactie, totul in conformitate cu modul de gandire individual. Fricile, anxietatile, dar si momentele traumatizante din viata pot conduce la o detasare vizibila a omului de persoanele din jur, singuratatea fiind un mod prielnic pentru o pace relativa. Depresia apare la foarte multe persoane in societatea contemporana si este generata de factori diversi. Cu ajutorul unui proces de terapie depresie Cluj puteti sa va cunoasteti mai bine fricile si sa le depasiti, totul mediat cu ajutor de specialitate. In cadrul acestui articol va prezentam care sunt simptomele de depresie pe care si tu poate le-ai experimentat. Informarea este in permanenta cheia spre constientizare!

Cum putem identifica depresia? Cateva elemente de referinta

Parte din categoria tulburarilor de dispozitie, depresia este asociata cu o stare de spirit negativa care se intinde pe o perioada mai lunga de timp (minim 2 saptamani). Intr-o faza initiala, depresia poate fi confundata deseori cu oboseala cronica sau cu alte tipuri de emotii negative generate de un eveniment recent. In conformitate cu studiile de specialitate, depresia poate avea o cauza interna dar si una externa, cea din urma fiind gestionata pe baza unor stimuli de interactivitate (intalnirea cu oameni sau situatii asemanatoare care au provocat depresie si in trecut). Tratarea depresiei se poate realiza doar cu ajutorul specialistilor, unele forme mai severe putand necesita chiar si o medicamentatie specifica.

In vederea identificarii sezoanelor de depresie putem categorizarea manifestarile in doua tipologii: manifestari emotionale respectiv, manifestari fizice. Din punct de vedere al emotiilor, depresia este asociata cu o stare de profunda tristete, lipsa unor viziuni pozitive asupra vietii si viitorului, detasarea fata de familie si alte persoane din jur, singuratate si uneori, chiar negarea prezentei acestor probleme. Fizic vorbind, simptomele corporale se pot vizualiza printr-o stare de presiune la nivelul pieptului, indigestie si rimt cardiac rapid, anumite bufeuri, dar si dureri de cap.

Vizita la specialist pentru terapie

Esentiala in tratarea depresiei cu ajutor de specialitate, constientizarea este un aspect important si prioritar. Fie ca se realizeaza la nivel individual sau cu ajutorul familiei, constientizarea poate genera nevoia de tratament. In plus, trebuie sa va ganditi ca depresia este o stare extrem de des intalnita in randul oamenilor iar tratarea ei poate avea un rezultat de succes daca va implicati activ in gestionarea emotiilor. Cu ajutorul terapiei si artei conversationale puteti depasi programatic depresia si formele acesteia si ulterior, sa va construiti planuri pentru un viitor pozitiv.