Aluatul de pizza cu maia este secretul din spatele unei pizze cu adevarat memorabile, cu o crusta aerata, pufoasa, dar in acelasi timp crocanta. In continuare vei gasi o reteta simpla, explicata pas cu pas, care sa te ajute sa faci cea mai buna pizza de casa, iata ce trebuie sa stii!

Ingrediente si echipamente necesare

Pentru aluat:

  • 500g de faina de grau (tip 00 pentru cele mai bune rezultate)
  • 320ml apa la temperatura camerei
  • 100g maia activa
  • 10g sare

Echipamente:

  • Un bol mare pentru amestecat
  • Cantar de bucatarie
  • Spatula sau lingura de lemn
  • Prosoape de bucatarie curate
  • Un vas pentru fermentare cu capac

Pasi de urmat

  • Intr-un bol mare, combina faina cu sarea. Este important sa amesteci bine aceste ingrediente inainte de sa adaugi maiaua si apa. Cand sarea intra in contact direct cu maiaua, poate afecta modul in care se dezvolta, iar rezultatele nu vor mai fi la fel de satisfacatoare.
  • Incorporeaza maiaua activa si treptat adauga apa. Foloseste o spatula sau o lingura de lemn pentru a amesteca ingredientele pana cand incep sa se lege intre ele.
  • Transfera aluatul pe o suprafata de lucru curata si incepe sa-l framanti timp de aproximativ 10 minute. La final ar trebui sa ai un aluat elastic si putin lipicios.
  • Pune aluatul intr-un vas curat, acopera-l cu un prosop de bucatarie umed si lasa-l sa fermenteze la temperatura camerei timp de aproximativ 1 ora. Aluatul ar trebui sa isi dubleze volumul. Daca este inca mult prea ferm, mai lasa-l la dospit si verifica-l din 10 in 10 minute.
  • Urmatorul pas, dupa ce aluatul de pizza cu maia a crescut, este sa il imparti in bucati (in functie de dimensiunea dorita a pizzei) si sa formezi bile. Acopera-le si lasa-le la crescut din nou pentru aproximativ 1-2 ore.
  • Intinde fiecare bila de aluat in forma dorita, avand grija sa lucrezi aluatul prea mult si sa elimini complet aerul din el.
  • Preincalzeste cuptorul la temperatura maxima, cel putin 220°C, cu piatra de pizza inauntru – trebuie sa fie cat mai incinsa inainte sa pui aluatul pe ea.
  • Coace pizza pentru 5 minute.
  • Scoate-o din cuptor, pune topping-urile preferate si coace-o pentru inca 5-10 minute sau pana capata culoarea potrivita.

Cu aceasta reteta vei putea face pizza exact ca intr-un restaurant – nu trebuie decat sa folosesti ingredientele potrivite si sa ai rabdare!

Transforma-ti bucataria intr-o pizzerie autentica italiana invatand sa faci aluat de pizza cu maia!

Cum folosesti corect maiaua?

  • Daca folosesti maia proaspata, facuta chiar de tine, alimenteaz-o cu o seara inainte sa faci aluatul de pizza. Astfel va da rezultate la eficienta maxima.
  • Foloseste doar apa la temperatura camerei pentru a evita socul termic al culturii de maia. In plus, evita apa tratata de la robinet, sunt sanse mari sa inhibe activitatea drojdiilor.
  • Pentru a obtine cele mai bune rezultate rapid, lasa aluatul sa fermenteze la temperatura camerei. Daca ai suficient timp, poti lasa aluatul la dospit peste noapte in frigider – aroma si textura vor fi net superioare.

Vrei sa obtii intotdeauna cele mai bune rezultate? Fa exact ca pizzerii prefesionisti si foloseste doar cele mai bune ingrediente. Pizzerii aleg maiaua lichida de la producatorul Lesaffre Romania, tu de unde iti iei maiaua?