De la produsele Aronia Original cu caise si stafide uscate, iata o veste buna pentru iubitorii de fructe uscate. Noi cercetari au descoperit ca cei care mananca fructe uscate in mod regulat au o sanatate mai buna si o dieta mai sanatoasa. Si ca, in ciuda caloriilor in plus, nu castiga in greutate. Sa vedem ce au descoperit cercetatorii americani.

Iti place sa adaugi o mana de stafide – sau alte fructe uscate sau deshidratate – in mancarurile tale dulci si savuroase? Conform cercetarilor stiintifice publicate in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, sanatatea ta ar trebui sa fie mai buna decat cei care nu mananca in mod obisnuit acest tip de alimente.

Mai multe fructe si mai multa bunastare

O echipa de cercetatori americani de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a ajuns la aceste concluzii dupa ce a examinat datele a aproape 26 de mii de persoane participante la un studiu al populatiei mari: National Health and Nutrition Examination Survey, care isi propune sa evalueze in timp starea de sanatate si obiceiurile alimentare ale copiilor si adultilor. Participantii au furnizat date cu privire la toate alimentele pe care le-au consumat in ultimele 24 de ore, inclusiv fructe uscate. De asemenea, au fost colectate date privind starea de sanatate a participantilor, inclusiv indicele de masa corporala, circumferinta taliei si tensiunea arteriala, orice probleme de sanatate legate de sistemul cardiovascular sau metabolism. Si apoi calitatea nutritiei lor generale.

Uscate creste consumul de proaspete

Dupa analizarea datelor, cercetatorii au descoperit ca, in medie, persoanele care au pus fructe uscate pe masa mai des au urmat o dieta mai sanatoasa decat non-consumatorii. De asemenea, au avut tendinta de a avea un indice de masa corporala mai mic, precum si circumferinta taliei inferioare si tensiunea arteriala.

Deoarece unii dintre participanti au raportat consumul de nuci in ziua studiului, dar nu si in cea de-a doua, cercetatorii au putut, de asemenea, sa examineze diferentele dintre diferitele zile si si-au dat seama ca aportul de fructe proaspete a fost mai mare in aceeasi zi in care au fost prezente si fructe uscate. In timp ce in alte zile consumul de fructe proaspete a fost mai mic. Deci, fructele uscate pareau a fi o modalitate buna de a creste aportul general de fructe la persoanele care nu consumau dozele recomandate in fiecare zi.

In plus, cercetatorii au descoperit ca in zilele in care au mancat fructe uscate, participantii au consumat mai multe fibre dietetice, potasiu, grasimi polinesaturate sanatoase si calorii totale in general. Cu toate acestea, acest aport caloric mai mare nu corespundea unei cresteri in greutate, intr-adevar, asa cum am mentionat deja, greutatea a fost mai mica decat celelalte. De asemenea, este probabil ca in aceleasi zile sa existe o activitate fizica mai mare: multi sportivi folosesc fructe uscate ca gustare.

O alternativa foarte buna

In concluzie, oamenii de stiinta sugereaza cresterea consumului de fructe uscate, o sursa excelenta de carbohidrati, dar si de minerale si fibre, chiar mai bine daca in loc de alte alimente cu continut scazut de nutrienti, cum ar fi zaharul, de exemplu, care ofera in schimb doar calorii goale.