Este CBDC răspunsul la cresterea criptomonedelor?
Am fost întotdeauna intrigat de spațiul criptomonedelor și am fost un susținător al cripto încă de când am aflat de acesta în 2017.
În ciuda fiascurilor și scandalurilor de anul trecut, încă cred că multe persoane și instituții au cele mai bune intenții de a profita de beneficiile registrelor descentralizate pentru spațiul financiar – tranzacțiile sunt imuabile și mai transparente și sigure.
Cu toate acestea, principalele provocări sunt că valoarea criptomonedelor este extrem de volatilă și că atacurile și vulnerabilitățile sunt tot mai frecvente, cu 3,8 miliarde de dolari furați de la investitorii în cripto în 2022.
Cu ceva timp în urmă, am scris despre cazurile de utilizare ale criptomonedelor și cum guvernele, precum cel din Singapore, explorează măsuri pentru a reglementa industria cripto și a minimiza riscurile, în timp ce încearcă să descopere cel mai bun mod de a capitaliza cazurile de utilizare ale DeFi.
Recent, mai multe țări au experimentat formele lor proprii de monede digitale. Numite Monede Digitale ale Băncii Centrale (CBDC), ele oferă o metodă alternativă de a crea și de a muta active financiare pe blockchain fără volatilitatea și riscurile de securitate întâlnite în criptomonede.
Este CBDC un mod mai bun de a pune bani pe blockchain?
Un CBDC funcționează ca omologii săi descentralizați, cu excepția faptului că nu este descentralizat; gândiți-vă la acesta ca la un blockchain gestionat de guvern. Ca monedă digitală susținută de guvern, departamentele oficiale sunt desemnate să examineze și să supravegheze distribuția acestor active, pentru a se asigura că totul se conformează reglementărilor guvernamentale.
Cu alte cuvinte, Crypto este rau, solutia o reprezinta tot Crypto dar controlat de stat! 😊. Oricum am intoarce povestea tehnologia blockchain si criptomonedele reprezinta viitorul. Singura lupta reala si necunoscuta, deopotriva, este cine va controla criptomonedele…. Statul prin CBDC sau se va naste o lume libera, descentralizata prin DeFi?
Există două tipuri de CBDC-uri: CBDC-uri angro și CBDC-uri pentru retail.
Primul tip se adresează instituțiilor financiare care depozitează fonduri în banca centrală a țării. Păstrarea lor sub formă de active digitale face transferurile interbancare și tranzacțiile angro mult mai eficiente.
Cel din urmă oferă consumatorilor o platformă sigură și centralizată pentru a plăti bunuri și a efectua tranzacții legate de guvern, cum ar fi facturile spitalicești și plățile de asistență socială.
Pe lângă simplificarea procesului administrativ, CBDC-urile pot reduce costurile tranzacțiilor și pot îmbunătăți transparența. De asemenea, ele reprezinta un ajutor pentru persoanele fără acces la servicii bancare și pentru cele cu acces limitat, facilitând accesul la servicii financiare și participarea în economie.
Gândiți-vă la CBDC-uri ca la o abordare conservatoare a banilor pe blockchain. Pasionații de cripto vor râde de ideea unei monede bazate pe blockchain plasată sub supravegherea unei singure organizații, și cu atât mai puțin, a guvernului, având în vedere că o parte din atracția tranzacțiilor cu criptomonede era că acestea acordau anonimat și autonomie față de instituțiile centralizate.
Dar pentru omul de rând, atât comerciantul, cât și consumatorul, o filozofie profunda nu este tocmai prioritatea principală atunci când aleg o metodă de plată. Din punctul lor de vedere, este vorba despre faptul ca plata cu CBDC poate face tranzacțiile mai rapide, mai ieftine și mai sigure.
CBDC-urile câștigă teren în rândul guvernelor din întreaga lume. Peste 100 de țări testează CBDC-urile; două națiuni – Bahamas și Nigeria – le-au lansat oficial.
În Asia, există cel puțin 35 de țări în procesul de testare și dezvoltare a CBDC-urilor, potrivit grupului de reflecție american Atlantic Council. De exemplu, Banca Thailandei a început testarea unui concept demonstrativ pentru CBDC-uri pentru retail. Scopul său este de a evalua siguranța și eficiența CBDC-urilor pentru tranzacții comerciale.
În Singapore, anul trecut, Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) a lansat o inițiativă de CBDC angro numită Ubin+ pentru a dezvolta protocoale și standarde pentru tranzacții valutare transfrontaliere.
Aceasta este concepută, de asemenea, pentru a testa interoperabilitatea și conectivitatea între Tehnologiile de Registru Distribuit (DLT) și non-DLT, precum și între rețelele de monedă digitală. Dacă va fi un succes, ar putea fi un factor de schimbare pentru economie.
În plus, MAS a testat utilizarea Banilor cu Scop Determinat (PBM) ca parte a inițiativei sale Project Orchid. PBMs sunt monede digitale care funcționează ca vouchere programabile, asemanatoare cu tichetele sociale sau tichetele de masa, banii sunt destinați scopurilor specifice și vor fi distribuiți automat odată ce acele condiții sunt îndeplinite. Exemplele ar putea include fonduri alocate pentru subvenții guvernamentale sau granturi.
Riscuri
Banii lichizi sunt greu de gestionat și pot deveni inutilizabili. Însă unul dintre modurile în care pot fi furați este dacă cineva îi ia fizic.
Din păcate, acest lucru nu este valabil pentru monedele digitale. Deși îmi place să cred că activele susținute de guvern au o siguranță suplimentară, având în vedere resursele disponibile pentru a le proteja, realitatea este că nicio infrastructură digitală nu poate fi complet sigură.
Am văzut cum utilitățile publice din întreaga lume au suferit atacuri cibernetice atunci când și-au mutat sistemele online, provocând perturbări masive, cum ar fi închiderea temporară a unei rețele electrice, de exemplu.
Guvernele ar trebui să-și consolideze protocoalele de securitate și echipele în cazul în care lansează CBDC-uri. Monedele digitale reprezintă o țintă deosebit de atractiva – mai mult decât un sistem de alimentare cu apă, de exemplu, deoarece nu atrage doar actori de amenințare la nivel de stat, ci și bande criminale care caută să facă bani rapid.
Ce asigurare există pentru consumatorii care au devenit victime? Nu doar banii lor sunt vulnerabili la atacuri, ci și informațiile lor personale. Trebuie implementat un cadru juridic solid pentru a aborda astfel de scenarii.
Riscurile diferă și în funcție de guvern. Având în vedere volatilitatea sa, cetățenii unei țări mai puțin stabile nu ar avea încredere într-o monedă digitală centralizată, așa cum este cazul în El Salvador. Ironia este că aceștia ar putea fi mai predispuși să folosească Bitcoin sau o criptomonedă similară. Deoarece, deși valoarea activului cripto va fluctua în continuare, acesta este încă mai valoros decât moneda națională a acestora.
Un alt posibil efect secundar ar fi instabilitatea financiară dacă există un flux prea mare de numerar din bănci către CBDC-uri. Aceasta ar putea slăbi capacitatea unei bănci de a desfășura afaceri și de a acorda împrumuturi.
Avem nevoie de asta?
Pe lângă riscuri, trebuie să luăm în considerare și dacă utilizarea unui CBDC este necesară. Pentru o țară mai mare, cu un ecosistem de plăți fragmentat și cu numeroși intermediari financiari (și o populație semnificativă fără acces la servicii bancare) precum India, ar avea sens să se consolideze schemele și protocoalele de plată într-un sistem centralizat. De fapt, India a lansat recent proiectul-pilot pentru Rupia digitală.
Pentru o economie matură, cum ar fi Singapore, unde majoritatea oamenilor au conturi bancare și scheme precum PayNow permit transferul interbancar doar cu un număr de telefon mobil, nu există o urgență atât de mare pentru adoptarea CBDC-urilor.
În plus, apariția băncilor și a serviciilor financiare complet digitale a redus deja în mod semnificativ costurile efectuării schimburilor valutare, tranzacțiilor transfrontaliere și comerțului internațional.
Chiar și Ravi Menon, directorul general al MAS, a declarat că nu există o urgență de a adopta CBDC, deoarece sistemul financiar din Singapore este robust; 97% dintre singaporezi folosesc deja o formă de plată fără numerar.
Sunt numărate zilele criptomonedelor?
CBDC oferă cu siguranță o abordare mult mai puțin riscantă decât omologul său sălbatic de tip descentralizat. Ca un plus, CBDC-urile sunt mai puțin intensive din punct de vedere energetic, deoarece nu folosesc algoritmi Proof-of-Work (PoW) sau de consens care fac ca minarea Bitcoin să fie sistemul devorator de energie pe care îl cunoaștem.
Având în vedere avantajele lor, ar putea CBDC-urile să eclipseze criptomonedele?
Cred că nu. Deși criptomonedele au o reputație proastă pentru că sunt capricioase, stablecoins, în special cele ancorate la monede fiat puternice și nu la tokenuri cripto (cum ar fi dezastruosul TerraUS$), oferă o direcție mai durabilă pentru criptomonede.
Și deoarece CBDC-urile funcționează bine doar într-o economie stabilă, criptomonedele precum stable coins oferă un mod de a menține lichiditatea pe o piață care suferă de hiperinflație. Este similar cu a avea un teanc de dolari americani în rezervă în timpul unei crize financiare, doar că este într-o formă digitală.
Desigur, deținerea banilor digitali într-o platformă de schimb cripto înseamnă că sunt vulnerabili la atacuri cibernetice sau, să nu fie așa, alte activități nefaste, cum ar fi un scenariu de transfer ilegal de fonduri de tip FTX.
De aici și expresia „Nu sunt cheile tale, nu e cripto-moneda ta”, adică atâta timp cât cripto-moneda ta este stocată într-un portofel custodial sau o platformă de schimb centralizată, nu îți aparține în totalitate. De aceea, se încurajează ca utilizatorii de cripto să-și păstreze propriile active digitale în propriul lor portofel cu auto-custodie.
Dar, din nou, niciun plan de stocare a banilor nu este infailibil; până la urmă, banii fizici ar putea fi furați, pierduți sau distruși, băncile supraîndatorate ar putea închide sau ai putea pierde accesul la propriile chei private.
Un viitor plin de speranță
CBDC-urile se află încă în stadiul de început. S-ar putea să existe multe cazuri de utilizare care încă nu au fost descoperite. Guvernele ar trebui să lucreze pentru a defini corect cazurile lor de utilizare, colaborând cu părțile interesate pentru a obține feedback și corectând eventualele deficiențe.
Promisiunea pe care o reprezintă CBDC-urile este prea importanta pentru a fi respinsă ca o simplă modă trecătoare. Ele dețin puterea de a transforma viitorul comerțului intern și internațional și de a îmbunătăți viețile a milioane de oameni.