Android 10 este a zecea versiune majora si a 17-a versiune a sistemului de operare mobil Android. A fost lansat pe 3 Septembrie 2019.

Dezvoltare

Google a lansat prima versiune beta a Android 10 sub denumirea preliminara „Android Q” pe 13 Martie 2019, exclusiv pe telefoanele lor Pixel, inclusiv pe dispozitivele Pixel si Pixel XL de prima generatie, unde asistenta a fost extinsa din cauza cererii populare.

Dupa ce au fost garantate actualizarile doar pana in Octombrie 2018, dispozitivele Pixel si Pixel XL din prima generatie au primit actualizari de versiune pentru Android 10. Pixel 2 si Pixel 2 XL au fost incluse, dupa ce li s-a acordat o perioada extinsa de garantie care le-a garantat actualizarile versiunii Android timp de cel putin 3 ani, de la data cand au fost disponibile pentru prima data pe Google Store. Un total de sase versiuni beta au fost lansate inainte de lansarea finala.

Programul beta a fost extins odata cu lansarea versiunii Beta 3 pe 7 Mai 2019, fiind disponibil pe 14 dispozitive partenere de la 11 producatori OEM, de doua ori mai multe dispozitive comparativ cu versiunea beta a Android Pie. Accesul beta a fost eliminat de pe Huawei Mate 20 Pro pe 21 Mai 2019 din cauza sanctiunilor guvernului SUA, dar ulterior a fost restabilit pe 31 Mai, in acelasi an.

Google a lansat Beta 4 pe 5 Iunie 2019 cu API-urile Android Q SDK si SDK (API Nivelul 29). Actualizarile dinamice de sistem (DSU) au fost, de asemenea, incluse in Beta 4.

Android Q SDK

Actualizarea dinamica a sistemului permite dispozitivelor Android Q sa instaleze temporar o imagine de sistem generica (GSI) pentru ca un utilizator sa poata incerca o versiune mai noua de Android, in plus fata de versiunea lor actuala de Android. Odata ce utilizatorii decid sa termine testarea imaginii GSI alese, pot pur si simplu reporni dispozitivul, pentru a folosi in continuare versiunea Android a dispozitivului lor normal.

Google a lansat Beta 5 pe 10 Iulie 2019 cu SDK-ul API 29 final, precum si cele mai recente optimizari si remedieri de erori, urmata de varianta Beta 6, candidatul final la testare, pe 7 August 2019.

Pe 22 August 2019, s-a anuntat ca Android Q va fi marcat exclusiv ca „Android 10”, fara un alt nume de cod. Google a pus capat practicii de a oferi titluri majore bazate pe deserturi culinare, sustinand ca acest lucru nu a fost inclusiv pentru utilizatorii internationali (datorita faptului ca alimentele mentionate anterior nu sunt cunoscute la nivel international sau sunt dificil de pronuntat in unele limbi).

Vicepresedintele Android, Dave Burke, a dezvaluit in timpul unui podcast ca, in plus, majoritatea deserturilor care incep cu litera Q erau exotice si ca el personal ar fi ales altceva.

Android 10 a fost lansat oficial pe 3 Septembrie 2019 pentru dispozitivele Google Pixel acceptate, precum si pentru telefonul tert Essential Phone si Redmi K20 Pro, pe anumite piete. OnePlus 7T a fost primul dispozitiv cu Android 10 preinstalat. In Octombrie 2019, s-a raportat ca cerintele de certificare Google pentru serviciile Google Mobile vor permite aprobarea versiunilor bazate pe Android 10 dupa 31 Ianuarie 2020, ceea ce s-a si intamplat.

Incepand cu Septembrie 2020, 33,34% dintre dispozitivele Android ruleaza Android 10 (API 29), ceea ce il face cea mai utilizata versiune de Android.

Caracteristici

Navigare

Android 10 introduce un sistem de gesturi pe ecran complet renovat, cu gesturi precum glisarea de pe fiecare margine laterala a afisajului pentru a reveni, glisarea in sus pentru a merge la ecranul de pornire, glisarea in sus si mentinerea apasarii pentru a accesa Prezentarea Generala, glisarea in diagonala dintr-un colt jos a ecranului pentru a activa Asistentul Google si glisare de-a lungul barei de gesturi din partea de jos a ecranului pentru a comuta aplicatiile.

Prin utilizarea unui gest de glisare a marginii ca o comanda „Inapoi” s-a remarcat ca se pot cauza conflicte cu aplicatiile care utilizeaza meniurile din bara laterala si alte functii accesibile prin glisare. Un API poate fi utilizat de aplicatii pentru a renunta la gestionarea unui gest “inapoi” in anumite zone ale ecranului si a fost adaugat un control de sensibilitate pentru ajustarea dimensiunii zonei tinta pentru a activa gestul, iar Google a declarat ulterior ca widgetul ar fi compatibil cu mai multe aplicatii, prin gestul de apasare indelungata, langa marginea ecranului.

Sistemul traditional de navigatie cu trei chei utilizat de la versiunile Android precedente, ramane acceptat ca optiune, impreuna cu navigarea in stil „pilula” cu doua butoane, introdusa in Android 9.0 Pie.

Conform cerintelor de certificare Google, producatorii OEM sunt obligati sa accepte gesturile implicite ale Android 10 si navigarea cu trei chei. OEM-urile sunt libere sa isi adauge propriile gesturi, cu conditia ca acestea sa fie compatibile cu sistemul si aplicatiile native.

Cu toate acestea, nu trebuie activate in mod implicit, trebuie sa fie listate intr-o zona separata la un nivel mai adanc decat alte setari de navigare si nu pot fi promovate folosind notificari. Sistemul de navigare gestuala cu doua chei utilizat pe Android Pie este depreciat si nu poate fi inclus pe dispozitivele livrate cu Android 10. Cu toate acestea, acesta poate fi inca inclus ca optiune in scopuri de continuitate pe dispozitivele actualizate de la Pie.

Android 10 include un mod intuneca

Experienta utilizatorului

Android 10 include un mod intunecat la nivel de sistem. Aplicatiile terte pot activa automat un mod intunecat atunci cand este activ.

Aplicatiile pot prezenta, de asemenea, „panouri de setari” pentru setari specifice (cum ar fi, de exemplu, conexiunea la internet si setarile Wi-Fi daca o aplicatie necesita internet) prin panouri suprapuse, astfel incat utilizatorul sa nu fie trimis in afara aplicatiei pentru a le configura.

Confidentialitate si securitate

Mai multe modificari majore de securitate si confidentialitate sunt prezente in Android 10: aplicatiile pot fi restrictionate de catre utilizatori sa aiba acces la datele de localizare numai atunci cand sunt utilizate in mod activ, in prim plan.

Exista, de asemenea, noi restrictii privind lansarea activitatilor de catre aplicatiile de fundal. Din motive de securitate (din cauza utilizarii sale prin malware) si din motive de performanta, Android 10 Go Edition interzice utilizarea suprapunerilor, cu exceptia aplicatiilor care au primit permisiunea inainte ca un dispozitiv sa fie actualizat la Android 10.

Criptare

In Februarie 2019, Google a prezentat Adiantum, un cifru de criptare conceput in principal pentru utilizarea pe dispozitive care nu au suport accelerat hardware pentru Advanced Encryption Standard (AES), cum ar fi dispozitivele low-end. Google a declarat ca acest cifru a fost de cinci ori mai rapid decat AES-256-XTS pe un procesor ARM Cortex-A7.

Prin urmare, criptarea dispozitivului este acum obligatorie pe toate dispozitivele Android 10, indiferent de specificatii, se va folosi Adiantum daca CPU-ul nu este capabil de AES accelerat hardware. In plus, implementarea „criptarii bazate pe fisiere” (introdusa pentru prima data in Android Nougat) este obligatorie pentru toate dispozitivele.

Pe dispozitivele livrate cu Android 10, patch-urile de securitate pentru componentele de sistem selectate (cum ar fi ANGLE, Conscrypt, cadre media, componente de retea si altele) pot fi deservite prin Google Play Store, fara a necesita o actualizare completa a sistemului („Project Mainline”).

Pentru a licentia serviciile mobile Google, producatorii trebuie sa accepte aceste actualizari pentru module specifice, in timp ce restul sunt marcate ca „recomandate”, dar optionale. Modulele selectate din acest sistem utilizeaza noul format de pachet APEX, o varianta a fisierelor APK concepute pentru adapostirea si intretinerea componentelor sistemului de nivel scazut.

Spatiu de stocare

O schimbare majora a permisiunilor de acces la stocare cunoscuta sub numele de „Spatiu de stocare” este acceptata pe Android 10 si va deveni obligatorie pentru toate aplicatiile care incep cu Android 11. Aplicatiile au permisiunea de a accesa fisierele din spatiul de stocare extern pe care le-au creat ele insele (de preferinta continute intr-un director specific aplicatiei) si fisiere audio, imagine si video continute in directoarele Muzica, Imagini sau Videoclipuri. Orice alt fisier poate fi accesat numai prin interventia utilizatorului prin Storage Access Framework.

Aplicatiile trebuie sa aiba o noua permisiune de „citire a starii telefonului privilegiat” pentru a citi identificatori de dispozitiv care nu pot fi resetati, cum ar fi numarul IMEI.

numarul IMEI

Platforma

S-au facut optimizari ale platformei pentru smartphone-urile pliabile, inclusiv continuitatea aplicatiei la schimbarea modurilor, modificarile la modul cu mai multe ferestre pentru a permite tuturor aplicatiilor sa ruleze simultan (in loc sa ruleze doar aplicatia utilizata activ si toate celelalte fiind considerate „intrerupte”), si suport suplimentar pentru mai multe afisaje.

„Partajarea directa” a reusit „partajarea comenzilor rapide”. La fel ca inainte, permite aplicatiilor sa returneze liste de tinte directe pentru partajare (cum ar fi o combinatie a unei aplicatii si a unui contact specific) pentru a fi utilizate in meniurile de partajare. Spre deosebire de Direct Share, aplicatiile isi publica tintele in prealabil si nu trebuie sa fie interogate in timpul rularii, imbunatatind performanta.

A fost adaugat suport nativ pentru controlere MIDI, codec video AV1, codec audio Opus si HDR10 +. Exista, de asemenea, un nou API standard pentru preluarea informatiilor de profunzime din fotografiile aparatului foto, care pot fi utilizate pentru efecte mai avansate. A fost adaugat si suport nativ pentru codecuri precum aptX Adaptive, LHDC, LLAC, CELT si AAC LATM.