Euonymus alatus – cum se planteaza?
Euonimus alatus este unul dintre cei mai comuni arbusti din gradini: speciile cu frunze persistente sunt un clasic pentru crearea de garduri vii atractive. Speciile de foioase sunt populare pentru fructele lor atractive de toamna.
Exista in jur de 170 de soiuri de evonimium pe aproape toate continentele; acestea pot fi arbusti, arbori mici, plante de acoperire a solului si cataratori, atat cu frunze caduce, cat si cu frunze vesnic verzi. E. fortunei este un mic arbust vesnic verde cu frunze ovale, verzi; exista numeroase soiuri cu frunze de diferite nuante, chiar pestrite; este utilizat pe scara larga in straturile de flori si ca frontiera sau gard viu mic, crescand compact si destul de incet.
Euonymus alatus are frunze caduce care devin rosu-violet toamna; produce fructe de padure mici, roz, cu seminte portocalii, decorative. Euonymus alatus are frunze rotunjite, groase. Este un arbust mic, cu crestere compacta si viguroasa si varietati cu frunze pestrite. Euonymus alatus este un arbust de marime medie, cu frunze caduce, decorative toamna.
Evonymus alatus produce flori mici, verzui sau purpurii, primavara, urmate de fructe de padure mici, de culoare inchisa sau rozalie. Arbustii sunt taiati toamna pentru a indeparta ramurile uscate sau erodate, iar ramurile arbustilor de gard viu sunt scurtate cu aproximativ un sfert pentru a le mentine compacte.
Expunere
Euonymus alatus poate fi cultivat intr-un loc insorit sau umbros, fara probleme; totusi, este recomandabil sa fie asezat in plin soare pentru a obtine cea mai buna dezvoltare. Euonymus alatus nu se teme de vremea rece si poate suporta verile foarte calduroase.
In general, acesti arbusti sunt potriviti pentru straturile de flori din oras sau de pe coasta, deoarece sunt un soi mai degraba rezistent si rustic, care tolereaza fara probleme deosebite poluarea si aerul sarat. Sunt, de asemenea, tolerante din acest punct de vedere: cresc bine la soare si la jumatate de umbra.
Este evident ca soiurile de foioase prefera o pozitie mai racoroasa in sud, iar soiurile vesnic verzi o pozitie mai luminoasa si mai calda in nord (in special soiurile variegate).
Descriere, clasificare si origini
Genul Euonymus (care apartine familiei Celastraceae) include cel putin 160 de specii care sunt raspandite in natura in intreaga lume, dar mai ales in Europa si Asia de Sud-Est. O descriere cuprinzatoare este dificila, deoarece este un gen foarte eterogen. Aceasta include arbusti si arbori care pot avea inaltimi cuprinse intre 30 cm si 7 metri.
De asemenea, frunzele variaza foarte mult de la o specie la alta: exista frunze opuse si alterne, ovale, lanceolate si zimtate. Exista, de asemenea, multe culori: verde deschis, verde inchis, galben sau roz.
Un aspect care le face pe toate interesante este productia de fructe stralucitoare, cu forme neobisnuite, in toamna. In horticultura, se folosesc in principal soiuri obtinute din evonymus japonez: acestea au avantajul de a fi foarte tolerante, de a creste incet si de a necesita putina intretinere.
Solul
Plantele Euonymus alatus se dezvolta fara probleme in orice tip de sol, chiar si in cele sarace si foarte alcaline. Pentru o dezvoltare optima, cel mai bine este sa plantati planta intr-un sol format din argila amestecata cu o parte de mucegai de frunze si o parte de nisip sau alte materiale libere.
Acest amestec ajuta solul sa se dreneze, faciliteaza cresterea radacinilor si asigura ca planta are toti nutrientii de care are nevoie.