Idei grozave pentru tine de a construi propria sera
Serele sunt spatii inchise unde ne putem proteja plantele si florile de schimbarile climatice bruste, mai ales atunci cand clima este foarte rece ca in zonele muntoase, unde furtunile de grindina, ninsorile, inghetul si radiatiile solare ridicate nu ne permit sa crestem in camp deschis.
Exista multe alternative pentru a avea o sera in propria curte care va va permite, pe langa faptul ca aveti plante ornamentale, sa puteti creste si recolta propriile alimente organice, proaspete si naturale pe tot parcursul anului.
O sera este o constructie in care acoperisul si peretii sunt facuti dintr-un material care permite trecerea luminii solare, facilitand acumularea de caldura in timpul zilei, astfel incat in timpul noptii, cand temperatura scade, sa o elibereaza incet. Vezi sere legume!
Avand o sera la domiciliu este de a avea un mediu care produce un climat ideal in cautarea pentru cele mai bune pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. Va oferim recomandarile pentru a va construi propria sera!
Ventilatie si protectie
Un alt aspect foarte important pentru a putea garanta dezvoltarea si sanatatea plantelor este ventilatia. Plantele terestre au nevoie de oxigen pentru a trai, motiv pentru care sera ar trebui sa aiba un sistem de ventilatie adecvat pentru a-l furniza.
Poti opta pentru optiuni care au ferestre integrate pe laturile lor sau, de asemenea, sere cu ochiuri in cazul in care plantele pe care le vei semana pot creste fara probleme in mediul obisnuit in care traiesti.
In ceea ce priveste protectia, va sfatuim sa alegeti un model care are o structura robusta, capabila sa blocheze orice element care ar putea rani plantele, indiferent daca ploua, e zapada, soare excesiv, grindina etc., precum si paraziti si animale care ar putea dori sa intre.
Daca va asigurati de acest lucru, veti putea dormi linistit stiind ca plantele dumneavoastra vor fi in siguranta.
Practicitate si adaptabilitate
Nu in ultimul rand, caracterul practic si adaptabilitatea modelului de sera pe care sunteti interesat sa il investiti. Aici, din nou, trebuie sa studiati plantele pe care doriti sa le semanati in sera pentru a sti daca va trebui sa achizitionati echipamente suplimentare cu care sa oferiti semintelor mediul ideal pentru a creste.
Sera pe care o alegeti trebuie sa aiba designul, intrarile si posibilitatea de conexiuni in cazul in care trebuie sa montati un radiator, un ventilator, o lampa ultravioleta sau orice alt instrument esential pentru cresterea plantelor dvs.
Intrebari frecvente
Care este efectul de sera?
Pentru a intelege care este efectul de sera, gazul cu efect de sera trebuie mai intai cunoscut. Acesta este un gaz atmosferic care are ca particularitate capacitatea de a absorbi si emite radiatii in intervale infrarosii.
Pamantul emite caldura si daca nu este returnata la exterior, gazele cu efect de sera care sunt prezente in atmosfera noastra il vor readuce pur si simplu la suprafata, provocand astfel o crestere a temperaturii.
Prin urmare, serele sunt folosite in vreme rece pentru a lucra cu anumite tipuri de flora, deoarece pot mentine o temperatura mai calda in interior si, astfel, pot mentine un mediu adecvat pentru plante si astfel pot continua sa se dezvolte.
Sfaturi pentru a cultiva salata
Datorita dimensiunii reduse a semintelor, este mai bine sa presarati samanta de salata deasupra solului fin, apoi sa acoperiti usor cu un strat subtire de murdarie. O semanatoare manuala mica sau o banda de seminte poate fi, de asemenea, utilizata pentru distantarea corecta a plantelor.
Evitati sa plantati prea adanc, deoarece salata verde necesita germinarea soarelui. Pentru a evita dislocarea semintelor proaspat plantate, pune apa, aburind usor zona cu un spray fin pana cand solul este umed.
Atunci cand insamantati direct in gradina, luati in considerare utilizarea unui capac de rand din plastic, cadru rece sau fereastra pentru a proteja semintele de spalarea de ploi abundente. Pentru o crestere optima, salata verde necesita 2,5 pana la 5 cm de ploaie sau apa suplimentara pe saptamana. Lasati salata mult spatiu pentru a se matura, distantand plantele intre 20 si 30 cm.
Plantarea in plin soare va genera o productie mai rapida a frunzelor, dar poate incuraja strangerea in vreme calda. Cu toate acestea, salata verde va prospera si intr-un pic de umbra, facand-o excelent pentru plantarea intre culturi mai inalte, cum ar fi rosiile sau porumbul, care vor oferi umbra pe masura ce sezonul progreseaza. Acest lucru ajuta si la economisirea spatiului in gradinile mai mici.
Pentru salata mai frageda, recoltati dimineata. Spalati frunzele in apa rece si uscati-le cu un prosop de hartie. Asezati salata intr-o punga de plastic si pastrati-o la frigider. Salata verde poate fi recoltata odata ce frunzele exterioare ating o dimensiune utilizabila.
Alegerea frunzelor exterioare tinere si fragede vor incuraja frunzele interioare sa continue sa creasca. Recoltati taiind drept planta peste 2,5 sau 5 cm deasupra nivelului solului. Asigurati-va ca parasiti punctul de crestere bazal pentru dezvoltarea ulterioara a frunzelor.