Un vin alb poate urma foarte bine o sticla de vin rosu, atata timp cat il adaptezi la meniul tau si respecti cateva reguli evidente. Trebuie doar sa le cunosti. Iata cateva principii de baza legate de servirea acestor vinuri casa Isarescu.

Serveste vinurile in ordine crescatoare de putere si calitate

Servirea mai multor vinuri in timpul aceleiasi mese necesita o mica logica. Nu scoate o sticla puternica inainte de un vin mai usor: taninurile primului ar patrunde in palat si ar neutraliza aromele mai fructate ale celui de-al doilea.

Nu uita sa tii cont de calitatea vinurilor. Totul ti s-ar parea sumbru dupa un vin brut. Idealul? Serveste-l dupa sticlele tale mai putin prestigioase. Vei beneficia astfel de avantajele fiecarui vin.

Exista inca cateva exceptii. O sampanie sau un vin dulce natural, cu toate acestea mai putin puternic decat un vin rosu, pot fi servite dupa aceasta, atunci cand insoteste un desert. Primul poate fi savurat in orice moment al mesei, indiferent de ordinea servirii, in timp ce al doilea contine zahar, care se bucura cel mai bine la sfarsitul mesei in majoritatea cazurilor.

Serveste vinuri albe si roze inainte de vinurile rosii

Este mai bine sa respecti o ordine a puterii. Prin urmare, se spune ca este mai bine sa servesti vinuri albe si vinuri roze inainte de vinurile rosii.

Aciditatea si aromele lor de fructe si flori albe sunt mult mai usor de detectat inainte de a gusta un vin tanic rosu. Singura exceptie, vinurile rosii fructate si usoare pot fi servite inainte de un vin alb minunat, suficient de aromat si suficient pentru a nu se estompa.

Nu ezita sa renunti la aceasta ordine de servire daca meniul o cere. Singura conditie este sa bei un pahar de apa intre cele doua vinuri, sa iti cureti palatul de taninuri.

Serveste vinuri usoare inainte de vinurile tari

Un vin rosu fructat si usor, va fi mult mai putin interesant daca il servesti dupa un vin tare.  Vinurile albe nu fac exceptie de la regula: este mai bine sa incepi masa cu un vin usor, insotit de stridii sau fructe de mare si sa continui cu o sticla de vin mai puternic daca servesti peste in sos.

Singura exceptie de la regula este sampania. Indiferent de ordinea serviciului, aceasta poate fi savurat ca aperitiv, in timpul mesei sau in timpul desertului. Bulele sale fine si usurinta il fac un vin care nu sufera de concurenta.

Serveste vinuri tinere inainte de vinurile vechi

Pe masura ce se invechesc, vinurile capata arome speciale. Este greu sa apreciezi prospetimea, vioiciunea si fructele unui vin tanar dupa ce ai gustatun vin vechi. Prin urmare, prefera sa servesti vinuri tinere inainte de vinurile vechi, cu exceptia sampaniei.

Serveste vinuri seci inainte de vinurile dulci

Zahar, arome de fructe uscate si confiate si indicii de ciocolata. Vinurile dulci naturale se disting prin amplitudinea si lacomia lor. In majoritatea cazurilor, serveste-le dupa un vin sec: dulceata lor ar domina aciditatea unui vin alb, dar si taninurile unui vin rosu.