Inflamatiile articulare isi fac aparitia de cele mai multe ori odata cu inaintarea in varsta si pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii, fiind insotite de dureri si afectand mobilitatea. Iata tot ce ar trebui sa stii despre acest tip de probleme si ce poti face in privinta lor.

Ce sunt inflamatiile articulare – Cauze

Inflamatiile articulare sunt cauzate de deteriorarea treptata a cartilajului ce acopera articulatiile. Drept rezultat, articulatiile incep sa fie mai putin flexibile, apar durerile si, in cele din urma, osul isi schimba forma. Toate aceste manifestari poarta numele de artrita, deci putem spune ca aceasta afectiune reprezinta cauza principala a aparitiei inflamatiei la nivelul articulatiilor.

Artrita este de mai multe feluri. Cele mai cunoscute dintre acestea includ poliartrita reumatoida si artroza (osteoartrita). Poliartrita este probabil cel mai des intalnita afectiune de acest fel, manifestandu-se cu precadere la femei, in zona mainilor. Afectiunea este autoimuna, poate aparea de obicei la orice varsta si provoaca de obicei dureri puternice.

Artroza, in schimb, este provocata de deteriorarea suferita de catre cartilajele ce acopera articulatiile. Aceasta forma este cea asociata cu varstele mai inaintate si se manifesta la nivelul mainilor, dar si a coloanei, soldurilor si genunchilor.

Factori de risc

Pe langa varsta si sistemul imunitar hiperactiv, alti factori de risc includ predispozitia genetica (o istorie familiala a acestor afectiuni), sexul (afectiunea este mai comuna la femei), traumatismele suferite la nivelul articulatiilor si obezitatea (acesti ultimi doi factori favorizeaza aparitia inflamatiei).

Care sunt simptomele?

Articulatiile inflamate sunt asociate cu dureri pronuntate, pierderea flexibilitatii si umflarea acestora prin acumularea de lichid. Apare disconfortul in momentul in care articulatiile devin din ce in ce mai slabite si membrele mai greu de folosit. In cazul artrozei, cartilajul se poate uza pana in momentul in care dispare complet. Astfel, oasele ajung sa se atinga si poate aparea deformarea lor.

La ce remedii ai putea apela in cazul inflamatiilor articulare?

Daca ai de-a face cu astfel de probleme, este recomandat sa te prezinti la medic. Acesta iti va putea recomanda o serie de medicamente care sa actioneze asupra inflamatiei si durerii si sa asigure calmarea simptomelor.

Insa, si terapia fizica ar putea fi utila in aceste situatii. Pacientii cu astfel de probleme pot apela la kinetoterapie pentru a-si imbunatati mobilitatea si a-si recapata usurinta in miscari. Medicul ar putea recomanda si masajul pentru ameliorarea durerilor.

Sfaturi de alimentatie

Pentru a-ti putea mentine articulatiile cat mai sanatoase, este recomandat sa apelezi la o dieta cat mai sanatoasa. Conform Institutului National de Artrita, Boli Musculo-scheletale si Boli de Piele, aceasta nu va actiona asupra artritei, insa te va ajuta sa mentii o greutate optima, in timp ce vei primi un aport potrivit de nutrienti. 

O dieta sanatoasa ar trebui sa contina fructe, legume, cereale integrale si lactate cu un continut scazut de grasime. Nu uita sa incluzi proteine din surse precum carnea usoara, ouale, fasolea, nucile si fructele de mare. Evita pe cat posibil grasimile saturate, colesterolul, sarea si zaharul adaugat.

Medicul iti poate recomanda si suplimente pentru ameliorarea durerilor articulare. Atentie! Nu exista suficiente dovezi stiintifice legate de efectul suplimentelor alimentare in sanatatea oaselor si articulatiilor. Asadar, acestea nu ar trebui administrate pe post de medicamente si nu vor asigura automat o imbunatatire a simptomelor.

In functie de cauza, inflamatiile articulare pot aparea la orice varsta. Acestea pot provoca dureri intense si pot duce chiar la reducerea mobilitatii si la deformarea oaselor. Daca ai de-a face cu astfel de probleme, cel mai bine este sa ceri sfatul medicului despre cum poti proceda.