Arunca o privire la raspunsurile la cateva intrebari cheie pe care le au parintii despre jocurile online pentru a-ti ajuta copilul.

Ce perioada de timp este recomandata pentru copii pentru a juca jocuri video?

Au existat o serie de studii privind impactul timpului pe ecran asupra bunastarii copiilor, care au aratat ca timpul petrecut pe ecran este, in general benefic pentru copii, daca se joaca cu moderatie. Atat Guvernul Marii Britanii, cat si RCPCH au lansat sfaturi la inceputul acestui an pentru a oferi parintilor recomandari cu privire la modul de utilizare a timpului pe ecran, subliniind necesitatea de a negocia limitele de timp petrecute pe ecran cu copiii, in functie de nevoile fiecarui copil.

UKIE, organismul comercial pentru industria divertismentului interactiv din Marea Britanie, recomanda ca jocurile sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos si echilibrat si ca ghid, jucatorii ar trebui sa faca pauze de cinci minute la fiecare 45 – 60 de minute petrecute in fata ecranului.

Din cercetarile Ofcom stim ca copiii cu varste intre 3 si 15 ani petrec intre 6 si 13 ore pe saptamana jucand jocuri video si timpul creste pe masura ce copiii cresc. Poti vedea exemple de  Jocuri online gratis – Joaca cele mai tari jocuri.

Lucreaza impreuna cu copilul tau pentru a stabili limitele cu privire la jocurile pe care le joaca si cand este cel mai bun mod pentru ca acesta sa respecte limitele pe care le-ati stabilit. De asemenea, acordati timp pentru a revizui periodic aceste limite pe baza impactului asupra angajamentelor lor offline (adica temele pentru acasa), acest lucru este esential pentru a va asigura ca exista un balans intre orele alocate jocului si timpul alocat temelor.

Desi este importanta moderarea timpului pe care il petrec, la fel de important este sa gestionati ceea ce joaca pentru a va asigura ca acest lucru are un impact pozitiv asupra bunastarii lor digitale. Alegerea de jocuri care ii va ajuta sa dezvolte abilitati cheie pe care le pot folosi dincolo de joc este benefica, acestea ar putea fi jocuri puzzle sau jocuri in care trebuie sa dezvolte o strategie pentru a progresa.

Care este cel mai bun mod de a incuraja copiii sa opreasca jocul atunci cand este tentant sa se joace in continuare?

Jocurile video sunt create folosind un design persuasiv pentru a incuraja jucatorii sa continue sa joace. Odata cu adaugarea retelelor sociale in multe dintre cele mai noi jocuri, interactiunile cu alti jucatori sunt inca un motiv pentru care jucatorii continua sa joace si doresc sa joace mai mult timp.

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti ajuta copilul sa-si echilibreze jocul cu activitatile offline, este sa ai o discutie cu el pentru a-l face constient de acest aspect si sa lucrezi impreuna la un plan de familie care stabileste limite in ceea ce priveste momentul in care se joaca, ce joaca. si cat timp se poate juca.

Copiii vor evita sau pot incalca adesea regulile convenite, asa ca este important sa fii consecvent daca ai fost de acord cu un set de limite si sa le respecti, cu consecinte clare daca acestea sunt incalcate.

In plus, ajutandu-i sa respecte regulile folosind instrumente tehnologice pentru a opri jocul atunci cand si-au epuizat timpul intr-o zi sau o saptamana, poate fi de mare ajutor. Multe dintre console si smartphone-uri au setari de control pe care le puteti utiliza gratuit.

In cele din urma, oferindu-le un simplu avertisment cu 5 pana la 10 minute inainte de a trebui sa se opreasca, i-ar putea ajuta sa inceteze jocul si sa nu simta presiunea opririi la mijlocul jocului.

Ce fac daca prietenii lor ii incurajeaza sa joace jocuri mai putin potrivite?

Poate fi greu pentru copii sa se lupte cu presiunea de a nu juca anumite jocuri mai putin adecvate pe care „Toata lumea” pare sa le joace, deoarece nu vor sa se simta lasati deoparte.

A vorbi cu ei despre motivul pentru care aceste jocuri nu sunt potrivite si a aprecia punctul lor de vedere este o modalitate de a-i ajuta sa inteleaga de ce este posibil sa nu doriti ca ei sa joace aceste jocuri.

Termeni specifici jocurilor video

Experienta de joc variaza radical intre jocurile video, dar exista multe elemente comune. Majoritatea jocurilor se vor lansa intr-un ecran de titlu si vor oferi jucatorului sansa de a revizui optiuni precum numarul de jucatori inainte de a incepe un joc. Majoritatea jocurilor sunt impartite in niveluri prin care jucatorul trebuie sa lucreze cu avatarul, castigand puncte, adunand power-up-uri pentru a spori atributele innascute ale avatarului, toate in timp ce foloseste atacuri speciale pentru a invinge inamicii sau miscari pentru a-i evita. Aceste informatii sunt transmise jucatorului printr-un tip de interfata de utilizator pe ecran, cum ar fi un afisaj heads-up deasupra redarii jocului in sine.

A suferi daune va epuiza sanatatea avatarului lor, iar daca aceasta scade la zero sau daca avatarul cade altfel intr-o locatie imposibil de scapat, jucatorul isi va pierde una dintre vietile. Daca isi pierd toata viata fara a castiga o viata suplimentara sau „1-UP”, atunci jucatorul va ajunge la ecranul „game over”.

Multe niveluri, precum si finalul jocului se termina cu un tip de personaj sef pe care jucatorul trebuie sa-l invinga pentru a continua. In unele jocuri, punctele intermediare dintre niveluri vor oferi puncte de salvare in care jucatorul poate crea un joc salvatpe mediile de stocare pentru a reporni jocul in cazul in care isi pierd toata viata sau trebuie sa opreasca jocul si sa reporneasca mai tarziu. Acestea pot fi, de asemenea, sub forma unui pasaj care poate fi scris si reintrodus pe ecranul de titlu.

Defectele produsului includ erori de software care se pot manifesta ca erori care pot fi exploatate de jucator; aceasta este adesea fundamentul speedrunning- ului unui joc video. Aceste erori, impreuna cu codurile de inselaciune, ouale de Paste si alte secrete ascunse care au fost adaugate in mod intentionat in joc pot fi, de asemenea, exploatate.

Pe unele console, cartusele de cheat permit jucatorilor sa execute aceste coduri de cheat si antrenori dezvoltati de utilizatorpermite ocolirea similara pentru jocurile software de calculator. Ambele ar putea face jocul mai usor, pot oferi jucatorului puteri suplimentare sau pot schimba aspectul jocului.