Agricultura este o activitate care presupune multă răbdare, investiție și cercetare. Pentru a beneficia de culturi cu rezultate pe măsura eforturilor tale, este necesar să aplici câteva reguli de bază, pentru a te asigura că plantele tale ajung la maturitate și vor oferi un rod abundent. 

Irigarea este un element esențial pentru culturile de orice tip. Apa este de nelipsit pentru plante, iar seceta poate afecta și cele mai îngrijite culturi. De aceea, seceta este principalul motiv pentru care o cultură nu va reuși să reziste, în ciuda eforturilor depuse pentru fertilizarea pământului cu ajutorul îngrășămintelor sau respectarea timpului de plantare și lucrare a terenului. De acest motiv, dacă vrei să eviți pierderile însemnate, asigură-te că plantele tale vor avea parte de cantitatea de apă de care au nevoie. Așadar, iată ce trebuie să știi despre sistemele de distribuire a apei.

Tipurile de sisteme de irigat și modul de utilizare al acestora 

Sistemele de irigat principale sunt de două tipuri, cele subterane și cele supraterane. În funcție de necesități, tipul de cultură și suprafață, poți instala sistemul potrivit pentru tine. 

Sistemele subterane 

Acestea sunt preferate de foarte multe persoane pentru eficiența oferită și pentru funcționalitatea acestora. În plus, ele pot rezista zeci de ani după instalare, fără prea multe reparații și modificări, fiind o investiție care te va răsplăti un timp îndelungat. Totuși, dacă pământul necesită lucrări de arătură, este important să știi că acest tip de sistem poate provoca diverse probleme, fiind instalat în interiorul pământului. Cu toate acestea, poate fi de ajutor în procesul de fertilizare, datorită faptului că fertilizanții pot fi adăugați ușor și dispersați pe suprafața terenului. De asemenea, poți controla în detaliu cantitatea de apă folosită, ceea ce te va ajuta să economisești această resursă, care poate fi destul de costisitoare pentru suprafețele extinse.

Sistemele supraterane

Acestea presupun instalarea unor sisteme care să distribuie apa la suprafața pământului, cu ajutorul furtunurilor. Acest sistem poate fi perfect și pentru suprafețele mai reduse însă, trebuie menționat faptul că ar putea duce la un consum mai ridicat de apă. De asemenea, vei avea nevoie de mai multe accesorii care să conecteze furtunul de robinet și să extindă întregul sistem, în cazul în care îl utilizezi pentru suprafețe mai mari. Totuși, un avantaj important este acela că sistemele de irigat de acest tip pot fi instalate foarte ușor și nu necesită intervenția unui specialist. În plus, majoritatea vor veni cu un set de instrucțiuni cuprinzător, care te va ajuta să le instalezi într-un timp foarte scurt. De asemenea, pe site-ul micul-fermier.ro poți găsi o multitudine de sisteme, dintre care poți alege modelul perfect pentru dimensiunea terenului pe care îl ai la dispoziție. 

În concluzie, distribuirea uniformă a apei este mai mult decât importantă pentru culturile tale. Astfel, sistemele de irigat pot deveni aliatul tău atât pentru distribuirea apei, cât și a fertilizatorilor care vor contribui la creșterea armonioasă a culturii și obținerea unor rezultate spectaculoase de la sezon la sezon. 

 

Sursa foto: unsplash.com